Sarunās Turcijā nav panākts izrāviens Melnās jūras labības koridora izveidē

Konfliktu zonas
LETA/DPA/AFP
Foto: Reuters/Scanpix
Foto: Foto: Reuters/Scanpix

Pēc Turcijas un Krievijas ārlietu ministru sarunām trešdien Ankarā iecere nodrošināt Melnajā jūrā koridoru, lai kuģi no Ukrainas ostām varētu izvest labības kravas, joprojām nav pavirzījusies uz priekšu.

Krievija jau ir paveikusi savu daļu, un tagad mīnu aizvākšana ir atkarīga no Ukrainas puses, ar Turcijas ārlietu ministru Mevlitu Čavušoglu kopīgajā preses konferencē apgalvoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

"Mēs esam gatavi garantēt drošību kuģiem, kas pamet Ukrainas ostas un dodas uz šaurumiem," sacīja Krievijas ministrs.

Atrisinājums teorētiski ir iespējams, pateicoties Turcijas piedāvājumam palīdzēt atbrīvot jūras ūdeņus no mīnām un garantēt drošu kuģošanu, sacīja Lavrovs.

Savukārt Čavušoglu norādīja, ka Turcija dotu priekšroku ANO plānam, kas paredz iesaistīt visas trīs valstis un ANO, piebilstot, ka vienošanās vēl ir jāpanāk Ukrainai un Krievijai.

Lavrovs centās mazināt pasaules bažas par Ukrainas ostās nobloķētajām labības kravām, apgalvojot, ka tā pasaules pārtikas krīzes kontekstā esot "maza problēma".

Tikmēr Ukraina trešdien paziņojusi, ka Krievijas draudu dēļ neatmīnēs Odesas ostu.

"Brīdī, kad mēs attīrīsim piekļuvi Odesas ostai, tur būs krievu flote," norādīja Odesas reģiona administrācijas pārstāvis sakariem ar presi Serhijs Bratčuks.

Krievija "sapņo par karaspēka desantēšanu" pilsētā un "grib uzbrukt" Odesai, sociālajos tīklos publicētajā video uzsvēra amatpersona.

Vēl pirms Lavrova paziņojuma Bratčuks norādīja, ka eksports no Odesas ir jāeskortē NATO valstīm.

Turcija piedāvājusi pavadīt kuģus no Ukrainas ostām.

Dalies ar šo ziņu