Krievijas izraisītā kara apskats – 10. maijs

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
"Azovstaļ" rūpnīcas komplekss
Foto: "Azovstaļ" rūpnīcas komplekss Foto: AFP/Scanpix

10. maijā Ukrainas spēki atbrīvoja vairākas pilsētas uz ziemeļiem no Harkivas un turpināja virzīties uz ziemeļiem no nesen atbrīvotās Staro Saltivas. Ukrainas karaspēks esot pavirzījies uz priekšu 10 km attālumā no Krievijas robežas. Tiek ziņots, ka Krievijas spēki no Izjumas apgabala tiek pārvietoti uz ziemeļiem, lai mēģinātu mazināt šīs pretuzbrukuma radīto spiedienu un apturētu tālāku virzību uz ziemeļiem Krievijas robežas virzienā, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Ukrainas pretuzbrukums, visticamāk, turpinās novirzīt Krievijas karaspēku un resursus no izvietošanas uz citām virzīšanās asīm, kur cīņas arī ir apturējusi sekmīgā Ukrainas aizsardzība.

Baltkrievijas Aizsardzības ministrija, 10. maijā paziņojot par notiekošo militāro mācību otrā posma sākumu, pastiprināja savus nepatiesos apgalvojumus par ASV un NATO gatavošanos uzbrukt Baltkrievijai. Tomēr ir maz ticams, ka Baltkrievija pievienosies karam Ukrainā. Baltkrievijas aizsardzības ministra pirmais vietnieks Viktors Gulevičs apsūdzēja ASV un to sabiedrotos par militārās klātbūtnes palielināšanu pie Baltkrievijas robežām un apgalvoja, ka Polija un Baltijas valstis apdraud Baltkrievijas teritoriju, veicot izlūkošanu, sabotāžu un speciālās operācijas. V. Gulevičs papildus paziņoja, ka 20 000 Ukrainas karavīru klātbūtne Baltkrievijas Dienvidu operatīvajā rajonā ir radījusi nepieciešamību izvietot neprecizētas Baltkrievijas karaspēka vienības trīs taktiskajos virzienos pie Ukrainas robežas.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 10. maijs
Krievijas izraisītā kara situācija – 10. maijs George Barros, Kateryna Stepanenko and Thomas Bergeron/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Baltkrievijas robežu apdraudējuma retorika nav jauna, un to bieži izmantoja Baltkrievijas valdnieks Aleksandrs Lukašenko. Baltkrievijas mācības, kas ir koncentrētas uz Baltkrievijas robežām ar Poliju un Baltijas valstīm, nevis Ukrainu, visticamāk, ir demonstratīvas un liecina par Baltkrievijas pastāvīgu politisko atbalstu Krievijas karam Ukrainā. Mācību mērķis ir papildus pievērst NATO uzmanību un traucēt NATO palīdzības sniegšanu Ukrainai, nevis draudēt ar reālu militāru operāciju.

Krievijas bruņotie spēki 10. maijā neguva nekādu progresu  virzienā no Izjumas. Ukrainas ģenerālštābs paziņoja, ka Krievijas spēki ap Izjumu koncentrējas uz pārgrupēšanos, ekipējuma papildināšanu un izlūkošanu, lai radītu apstākļus atjaunotai ofensīvai austrumu virzienā uz Limanu un Slovjansku.

Krievijas spēki turpināja sauszemes uzbrukumus un apšaudes Doņeckas un Luhanskas apgabalā un 10. maijā veica nelielus panākumus rietumu virzienā. Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvoja, ka Krievijas spēki no Popasnas virzījās uz rietumiem un sasniedza Luhanskas un Doņeckas apgabalu administratīvo robežu, lai gan "ISW" nevar neatkarīgi apstiprināt šo apgalvojumu. Ukrainas avoti ziņoja par intensīvām kaujām uz ziemeļiem, rietumiem un dienvidiem no Severodoņeckas Vojevodivkā, Toškivkā, Rubižņā, Ļisičanskā, Orihovā, Hirske un Bilohorivkā. Ukrainas spēki iznīcināja Krievijas pontonu tiltu pāri upei Bilohorivkas apkaimē.

Krievijas karaspēks turpināja uzbrukumus Doņeckas apgabalā ap Oleksandrivku un Šandriholovu, lai virzītos uz rietumiem līdz Doņeckas-Harkivas administratīvajai robežai. 10. maijā Krievijas spēki papildus turpināja neveiksmīgus uzbrukumus Doņeckas pilsētas apkaimē. Prokrieviski noskaņotais reportieris Aleksandrs Sladkovs, kurš darbojas Doņeckas pilsētas apkaimē, sūdzējās, ka Krievijas spēki cīnās ar ukraiņiem ar uzbrukuma spēku attiecību 1:1 un nav spējuši izspiest Ukrainas spēkus no viņu pozīcijām Doņeckā.

 

Krievijas spēki 10. maijā turpināja veikt gaisa un sauszemes uzbrukumus ukraiņu pozīcijām tēraudlietuvē "Azovstaļ". 10. maijā Ukrainas premjerministra vietniece Irīna Verščuka ziņoja, ka rūpnīcā atrodas 1000 ukraiņu karavīru un ka simtiem ir ievainoti. Krievijas varas iestādes turpina sagatavot Mariupoli ekonomiskai integrācijai Krievijā. Mariupoles mēra padomnieks Petro Andrjuščenko apgalvoja, ka Doņeckas Tautas Republikas (DNR) okupācijas iestādes cenšas sasaukt atpakaļ strādniekus uz sagrābto Iļjiča dzelzs un tērauda rūpnīcu, lai uzsāktu militāra aprīkojuma ražošanu Krievijas spēku apgādei.

Borivkas ciema padome ziņoja, ka Krievijas spēki masveidā atkāpjas no Borovas un Bohuslavkas un virzās uz ziemeļiem Kupjanskas virzienā. Krievijas spēki par prioritāti izvirza sava grupējuma nostiprināšanu uz ziemeļaustrumiem no Harkivas, lai novērstu turpmākus Ukrainas pretuzbrukumus starptautiskās robežas virzienā. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka 6. apvienotās armijas 138. atsevišķās mehanizētās brigādes elementi atkāpās uz Belgorodu Harkivas apgabalā ciesto zaudējumu dēļ.

Krievijas spēki turpināja apšaudīt Zaporižjes, Dņepropetrovskas un Nikolajevas apgabalus. Krievijas spēki papildus pastiprināja gaisa triecienus pret Odesas apgabalu. 10. maijā Piedņestras iestādes paziņoja, ka pagarinās "sarkanā līmeņa" terorisma draudu režīmu līdz 25. maijam.

Dalies ar šo ziņu