Krievijas izraisītā kara apskats – 9. maijs

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Kara postījumi Ukrainā
Foto: Kara postījumi Ukrainā Foto: AFP/Scanpix

Krievijas spēki turpina saskarties ar plašām spēku veidošanas problēmām. Augsta ASV aizsardzības amatpersona 9. maijā paziņoja, ka ASV nav novērojušas nekādus jaunus Krievijas mobilizācijas indikatorus un ka privātā militārā uzņēmuma "Wagner Group" dalībnieki steidzami pieprasījuši simtiem tūkstošu papildu karavīru, lai pastiprinātu Krievijas centienus Donbasā. Amatpersona norādīja, ka Ukrainā pašlaik ir 97 bataljonu taktiskās grupas (BTG), taču BTG ir pārvietojamas uz Ukrainu un no tās, lai atjaunotu un papildinātu krājumus, kas liecina, ka Krievijas karaspēks joprojām cieš ievērojamus zaudējumus kaujās, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

"ISW" jau iepriekš ir vērtējusi, ka lielākā daļa Krievijas BTG ir stipri bojātas. Ukrainas Galvenā izlūkošanas pārvalde (GUR) apgalvoja, ka nepietiekami apmācīti un slikti ekipēti Krievijas iesauktie karavīri joprojām tiek sūtīti aktīvās kaujas darbībās, lai gan Kremlis šādu praksi noliedz. Kāds karagūsteknis no Vāgnera grupas BARS-7 pulka apgalvoja, ka Krievijā notiek "slēpta mobilizācija", lai nosūtītu iesaucamos karavīrus novērst kauju radītos postījumus pašpasludinātajās Doņeckas un Luhanskas tautas republikās.

Krievijas karaspēks Ukrainā turpina demonstrēt zemu morāli un sliktu disciplīnu, jo daudzās teritorijās ir apstājušās kaujas pret ukraiņu pretestību. Kāda augsta ranga ASV aizsardzības amatpersona apgalvoja, ka Krievijas karaspēks Donbasā nepilda augstāko ģenerāļu pavēles. Tiek ziņots, ka Zaporižjes apgabalā izvietotie Krievijas spēki izjūt ļoti zemu morālo un psiholoģisko stāvokli, sūdzas par operāciju neefektivitāti šajā apgabalā, bieži lieto alkoholu un šauj uz saviem transportlīdzekļiem, lai izvairītos no došanās uz frontes līniju. Tas saskan ar Ukrainas ģenerālštāba ziņojumiem, ka Krievijas zaudējumu apmērs plaši ietekmē Krievijas karaspēka vēlmi iesaistīties uzbrukuma operācijās.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 9. maijs
Krievijas izraisītā kara situācija – 9. maijs George Barros, Kateryna Stepanenko and Thomas Bergeron/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Krievijas varas iestādes, visticamāk, izvirza nosacījumus, lai okupētās Ukrainas teritorijas integrētu tieši Krievijā, nevis veidotu pastarpinātas "tautas republikas". OKupētās Hersonas pašpasludinātais priekšsēdētāja vietnieks Kirils Stremuzovs 9. maijā paziņoja, ka Hersonas reģions plāno kļūt par Krievijas sastāvdaļu un ka Hersonas varas iestādes neplāno rīkot referendumu par neatkarīgas republikas izveidi. Ukrainas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Oleksandrs Motuzjaņiks ziņoja, ka Krievijas okupācijas iestādes pastiprina izlūkošanas pasākumus un palielina kontrolpunktu un patruļu skaitu okupētajās teritorijās, lai sagatavotos šo reģionu tiešai integrācijai Krievijas sastāvā. O. Motuzjaņiks norādīja, ka okupētajos reģionos ierodas krievu grupas, lai pastiprinātu propagandas pasākumus, gatavojoties integrācijai.

Krievijas bruņotie spēki 9. maijā nav veikuši nekādus apstiprinātus panākumus uz dienvidaustrumiem vai dienvidrietumiem no Izjumas, bet, visticamāk, tuvākajās dienās mēģinās koncentrēt nepieciešamos spēkus, lai atsāktu uzbrukuma operācijas. Krievijas karaspēks, visticamāk, maina prioritātes, lai virzītos uz dienvidaustrumiem no Izjumas uz Slovjansku pēc tam, kad pēdējās nedēļās koncentrējās uz virzīšanos uz dienvidrietumiem līdz Barvinkovei. Ukrainas ģenerālštābs paziņoja, ka Krievijas Gaisa desanta spēku (VDV), 1. tanku armijas, Rietumu militārā apgabala 20. apvienotās armijas un Austrumu militārā apgabala 29., 35., 36. apvienotās armijas un 68. armijas korpusa elementi gatavojas uzbrukumam uz dienvidiem no Suļivkas (aptuveni 25 kilometrus uz dienvidiem no Izjumas) virzienā uz Nova Dmitrivku un Kurulku, kas atrodas 10 kilometru attālumā no robežas starp Harkivas un Doņeckas apgabaliem. Kāda augsta ranga ASV aizsardzības amatpersona ziņoja, ka Krievijas spēki veic artilērijas triecienus un sauszemes uzbrukumus uz dienvidaustrumiem no Izjumas, lai virzītos uz Limanu un Slovjansku, taču ukraiņu pretestība šajā apgabalā ir ierobežojusi Krievijas panākumus.

Krievijas spēki turpināja uzbrukumus uz rietumiem Doņeckas un Luhanskas apgabalā un 9. maijā guva nelielus panākumus ap Severodoņecku. Pašpasludinātās Luhanskas Tautas Republikas (LNR) karaspēks, kā ziņots, ieņēma Ņižņe un cīnās par Toščivkas kontroli aptuveni 25 km uz dienvidaustrumiem no Severodoņeckas. Ukrainas avoti ziņoja par sīvām kaujām ap Rubižņe un Vojevodivku uzreiz uz ziemeļiem no Severodoneckas un Bilohorivkā.

Krievijas spēki 9. maijā turpināja veikt artilērijas triecienus un uzbrukumus Ukrainas aizstāvjiem "Azovstaļ" rūpnīcā. Augsta ASV aizsardzības amatpersona ziņoja, ka divas Krievijas bataljona taktiskās grupas joprojām atrodas Mariupolē un turpina uzbrukumus "Azovstaļ". Vairāk nekā ducis iepriekš Mariupolē izvietoto BTG pārvietojas uz citām Donbasa teritorijām, lai gan "ISW" nevar neatkarīgi apstiprināt šo informāciju. Tiek ziņots, ka Krievijas spēki uzspridzināja tiltu "Azovstaļ" kompleksa ziemeļu daļā, kas iepriekš tika izmantots civiliedzīvotāju evakuācijai. 9. maijā Krievijas okupācijas spēki Mariupolē rīkoja "Uzvaras dienas" parādi, kas atbilst "ISW" iepriekšējām prognozēm, ka šī pilsēta ir Kremļa okupācijas naratīva centrālais punkts.

Krievijas spēki, visticamāk, turpina pulcēt karaspēku Belgorodas apgabalā, lai apturētu Ukrainas pretuzbrukumus ap Harkivas pilsētu. Augsta ASV aizsardzības amatpersona 9. maijā paziņoja, ka Krievijas spēki nav atteikušies no centieniem aplenkt Harkivas pilsētu, lai gan Harkivas apgabala ziemeļu daļā darbojas tikai trīs bataljona taktiskās grupas. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki Belgorodas apgabalā ir apkopojuši 19 BTG, kas varētu pastiprināt Harkivas pilsētas asi.

Augstāka ASV aizsardzības amatpersona paziņoja, ka Ukrainas spēki pagājušajā nedēļā izspieduši Krievijas spēkus gandrīz 48 kilometrus uz austrumiem.

Krievijas spēki 9. maijā neveica apstiprinātas ofensīvas operācijas Ukrainas dienvidos, bet turpināja apšaudīt un veikt raķešu triecienus, lai piespiestu Ukrainas karaspēku un neļautu tam pārvietoties uz citām asīm. 9. maijā Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas vienības Zaporižjes apgabalā pārgrupējas un, visticamāk, saņems pastiprinājumu no spēkiem, kas iepriekš izvietoti Mariupolē.

6. maija satelītattēli arī liecina, ka Krievijas spēki kopš 27. aprīļa ir ievērojami palielinājuši militārās tehnikas un pretgaisa un raķešu sistēmu koncentrāciju Hersonas apgabala dienvidrietumos, visticamāk, pateicoties nesen atjaunotajam dzelzceļa savienojumam ar Krimu. 9. maijā Krievijas spēki, iespējams, ir apturējuši ofensīvas operācijas Dienvidukrainā sakarā ar Uzvaras dienas svinībām okupētajās teritorijās.

Krievijas spēki 8. un 9. maijā turpināja mērķēt uz Odesu ar raķešu triecieniem. Kāda vārdā nenosaukta ASV aizsardzības amatpersona paziņoja, ka Krievija nespēj apdraudēt Odesu no jūras un sauszemes, neraugoties uz pastāvīgajiem raķešu triecieniem un notiekošo izlūkošanu no gaisa. Krievijas spēki, visticamāk, turpinās apšaudīt Odesu, bet maz ticams, ka nodarīs ievērojamus postījumus vai atsāks virzību uz pilsētu. Amatpersona arī norādīja, ka ASV nav apstiprinājuma, ka Ukrainas spēki atguvuši Čūskas salu Odesas apgabala piekrastē. Krievijas un Piedņestras avoti apgalvoja, ka Ukrainas spēki 9. maijā, pieaugot spriedzei Piedņestrā, slēdza robežu ar Moldovu, lai gan "ISW" šo apgalvojumu nevar neatkarīgi pārbaudīt.

Dalies ar šo ziņu