Krievijas izraisītā kara apskats – 8. maijs

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Kara postījumi Ukrainā
Foto: Kara postījumi Ukrainā Foto: AFP/Scanpix

8. maijā Krievijas spēki ne uz vienas virzības ass netika ievērojami pavirzījušies uz priekšu. Ukrainas pretuzbrukums uz ziemeļaustrumiem no Harkivas pilsētas, visticamāk, piespieda Krievijas karaspēku pārvietoties uz Harkivu, nevis pastiprināt Krievijas ofensīvās operācijas citviet Ukrainas austrumos. Krievijas spēki turpina centienus sasniegt Doņeckas un Luhanskas apgabalu administratīvās robežas, bet kopš Popasnas nostiprināšanas 7. maijā nav guvuši būtiskus teritoriālus ieguvumus, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki turpināja pārgrupēt vienības, papildināt rezerves un izlūkot Ukrainas pozīcijas, lai turpinātu ofensīvu Izjumā. Krievijas spēki 8. maijā pastiprināja sauszemes, gaisa un artilērijas uzbrukumus Doņeckas un Luhanskas apgabalos. Ukrainas avoti ziņoja, ka Ukrainas spēki ir atkāpušies no Popasnas, apstiprinot, ka Krievijas spēki pēdējās dienās ir nodibinājuši pilnīgu kontroli pār pilsētu. Ukrainas avoti ziņoja par aktīvām kaujām Bilohorivkā, Vojevodivkā un Ļisičanskā norādot, ka Krievijas spēki, iespējams, plāno aplenkt Severodoņecku no dienvidiem un virzīties uz rietumiem Luhanskas apgabala robežas virzienā. Ukrainas Ģenerālštābs papildus ziņoja, ka Krievijas 90. tanku divīzijas elementi darbojas ap Limanu Šandriholovas un Oleksandrivkas apkaimē, kas abas atrodas mazāk nekā 20 km attālumā no Doņeckas apgabala robežas.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 8. maijs
Krievijas izraisītā kara situācija – 8. maijs George Barros, Kateryna Stepanenko and Thomas Bergeron/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Krievijas spēki 8. maijā turpināja veikt uzbrukuma operācijas "Azovstaļ" tērauda rūpnīcā. "Azov" pulka komandieris Deniss Prokopenko paziņoja, ka pēc visu civiliedzīvotāju evakuācijas Ukrainas aizsargi joprojām atrodas "Azovstaļ" un atsevišķās rūpnīcas daļās turpinās kaujas.

Krievijas varas iestādes turpina centienus integrēt Mariupoli Krievijas ekonomiskajās sistēmās. Pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas (DNR) vadītājs Deniss Pušilins 8. maijā apmeklēja Mariupoles tirdzniecības ostu kopā ar Krievijas vicepremjerministru būvniecības un reģionālās attīstības jautājumos Maratu Husnuļinu. 8. maijā Marats Husnuļins apmeklēja Mariupoli un apgalvoja, ka produkti sāks virzīties caur ostu jau šomēnes. M. Husnuļina vizīte Mariupolē, visticamāk, liecina par Kremļa plašāku vēlmi izmantot Mariupoles ostas pieejamību un integrēt pilsētas transporta iespējas Krievijas reģionālajā ekonomikas programmā.

Krievijas spēki, visticamāk, pulcējas Belgorodā, lai izvietotu tos Harkivas pilsētas apgabalā un neļautu Ukrainas pretuzbrukumam šajā reģionā sasniegt starptautiski atzīto robežu. Ukrainas Ģenerālštābs norādīja, ka galvenie Krievijas centieni ap Harkivas pilsētu ir orientēti uz to, lai nepieļautu Ukrainas pretuzbrukumu. "ISW" iepriekš vērtēja, ka Ukrainas pretuzbrukums uz ziemeļaustrumiem no Harkivas pilsētas ir piespiedis Krievijas spēkus izvietot papildspēkus pilsētas apkaimē, nevis izvietot tos uz Krievijas uzbrukuma asīm. 8. maijā Ukrainas pretuzbrukums nav guvis apstiprinātus panākumus.

Krievijas spēki 8. maijā neveica nekādus apstiprinātus sauszemes uzbrukumus dienvidos. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki, iespējams, gatavojas potenciālai ofensīvai operācijai, lai uzlabotu savas taktiskās pozīcijas un noturētu Ukrainas spēkus šī brīža vietās. Krievijas spēki koncentrējās uz izlūkošanu un frontes vienību pārgrupēšanu, iespējams, gatavojoties atjaunot ofensīvas operācijas uz Dienvidu ass, lai gan to veiksmīgas īstenošanas iespējamība ir apšaubāma. Satelītu attēli īpaši uzskatāmi parādīja, ka Krievijas spēki koncentrē pretgaisa raķešu spēkus un daudzkārtējas palaišanas raķešu sistēmas (MLRS) Filatovkā, Krimas ziemeļos. Šādi izlūkošanas un atjaunošanas pasākumi liecina, ka Krievijas karaspēks gatavojas tuvākajās dienās atsākt uzbrukuma operācijas, visticamāk, Zaporižjes un Krivoj Rihas virzienā.

Dalies ar šo ziņu