Pēc “Moskva” nogremdēšanas Putins ir nikns un apņēmības pilns turpināt karot ar Ukrainu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Financial Times
Krievijas diktators Vladimirs Putins Maskavā Lieldienu dievkalpojuma laikā
Foto: via REUTERS/Scanpix

Krievijas diktators Vladimirs Putins ir manāmi zaudējis interesi par miera sarunām ar Ukrainu un vēlas atriebties, iekarojot iespējami daudz teritoriju, vēsta izdevums “Financial Times”.

Ja V. Putinam vēl martā, pēc sākotnēji neveiksmīgā iegrukuma, bija interese par miera sarunām, tad Ukrainas īstenotā Melnās jūras flotes flagmaņa, raķešu kreisera “Moskva” nogremdēšana viņu ir saniknojusi. Kremļa diktators vēlas atriebties un iekarot pēc iespējas plašākas teritorijas.

“Financial Times” vēsta, ka V.Putins vēlas pietiekoši iespaidīgu uzvaru, ko “pārdot” sabiedrībai kā sava režīma “veiksmi”.

V.Putins turpina balstīties uz atlasītu, tendenciozu informāciju, ko viņam piegādā spēka struktūras, un valsts propagandā postulētajām tēzēm. Kā atzīst “Financial Times” V.Putins nav ieinteresēts tikties ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

Krievijas-Ukrainas sarunu jautājuma kontekstā Maskava mēģina sevi pasniegt kā “konstruktīvu” sarunu partneri pretstatā “nekonsekventajai” Kijivai, kuras vainas dēļ sarunas esot nonākušas strupceļā. Realitātē Krievija jau no paša sākuma ir izmantojusi sarunas kā palīginstrumentu, lai pasniegtu sevi kā miera balodi un vilcinātu laiku, izejot no apsvērumiem, ka ir jāgūst panākumi, jāiekaro teritorijas, lai varētu uzstādīt savus noteikumus un kaulēties, mēģinot sasniegt maksimāli daudz Krievijas militāro un politisko mērķu Ukrainā.

22.aprīlī Centrālā kara apgabala pavēlnieka vietnieka ģenerālmajora Rustama Minnekajeva paustais, ka otrajā tā dēvētās speciālās militārās operācijas posmā plānots iegūt kontroli pār Donbasu un Ukrainas Dienvidiem, tādējādi nodrošinot sauszemes koridoru ar Krimu un izeju uz Piedņestru, demonstrē, ka Krievijas iecerētajos plānos ir nogriezt Ukrainu no Melnās jūras un iegūt teritoriju, ko Maskava definē kā Jaunkrieviju. Nedēļas nogalē ar raķetēm tika apšaudīta Ukrainas ostas pilsēta Odesa.

Sarunas nav tik svarīgas, kā tas, kas notiek kara frontēs Ukrainas Austrumos un Dienvidos. Tāpēc maz ticams, ka būtiskus rezultātus varētu dot ANO ģenerālsekretāra Antonio Gutereša laikā no 25. līdz 28.aprīlim plānotās sarunas Turcijā, Krievijā un Ukrainā.

Dalies ar šo ziņu