“Atlantic Council” militāro ekspertu vērtējums: Krievija Ukrainā īstenos novājināšanas karu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Atlantic Council
Iznīcināta krievu tehnika
Foto: Maks Levin

Zibenskarš, kura mērķis bija ieņemt galvaspilsētu Kijevu (ja ne visu valsti), ir pārtapis par brutālu iznīcināšanas karu, kura mērķis ir “nožņaugt” Ukrainu. Ziemeļos Krievija pāriet uz aplenkuma taktiku ap Kijivu, un šķiet, ka tiešais Ukrainas sakāves risks ir pagājis. Tomēr Krievija ir pieņēmusi tā saukto Groznijas taktiku, kas paredz masveida uzbrukumus civiliedzīvotājiem un gandrīz pilnīgu pilsētu iznīcināšanu, skaidro ASV domnīcas “Atlantic Council” militārie eksperti.

Dienvidos Krievija izmanto šādu taktiku, lai sagrautu Mariupoli, un tā ir gandrīz pabeigusi sauszemes tilta nostiprināšanu no Krimas uz Donbasu. Krievija drīzumā pievērsīsies Odesai un mēģinās izveidot sauszemes tiltu no Krimas uz tās okupēto Moldovas Piedņestras reģionu. Kad šie mērķi būs sasniegti, Krievija, visticamāk, sāks novājināšanas karu bloķējot Ukrainas piekļuvi Melnajai jūrai un galu galā izraisot badu, jo Ukrainas lauksaimnieki nespēs apstrādāt ražu.

Gaisa un pretgaisa aizsardzība

Krievijai joprojām nav izdevies panākt pārsvaru gaisā, un tā rezultātā tā cieš milzīgus zaudējumus. Krievijas gaisa spēki ir ievērojami palielinājuši raķešu uzbrukumus mērķiem Ukrainas tālajos rietumos un, visticamāk, turpinās radīt draudus ASV un Eiropas valstu uzskaktajai Ukrainas bruņoto spēku apgādei, īstenojot uzbrukumus pie Polijas robežas. Ir maz ticams, ka kāda no pusēm tuvākajā nedēļā iegūs pārsvaru gaisā virs Kijivas, tāpat ir apšaubāms vai ka Krievija spēs sekmīgi veikt gaisa vai raķešu uzbrukumu Ukrainas apgādes līnijām.

Turpinās Krievijas lidmašīnu un helikopteru zaudējumi. Saskaņā ar Ukrainas Aizsardzības ministrijas datiem Krievija ir zaudējusi astoņdesmit vienu lidmašīnu, deviņdesmit piecus helikopterus un deviņus bezpilota lidaparātus. Lai gan visus Ukrainas apgalvojumus par notriekšanu nav iespējams neatkarīgi pārbaudīt, daudzas fotogrāfijas un videomateriāli apstiprina ievērojamus Krievijas lidmašīnu zaudējumus. Tiek uzskatīts, ka lielāko daļu lidaparātu zaudējumu ir radījušas zeme-gaiss raķetes (SAM), tostarp mobilās, tāla darbības rādiusa raķetes “S-300” un no pārnēsājamās pretgaisa aizsardzības sistēmas (MANPADS), piemēram, raķetes “Stinger”. Krievija nav mainījusi savu sauszemes uzbrukumu taktiku un daudzus uzbrukumus veic nelielā augstumā, tādējādi Krievijas lidmašīnas atrodas MANPADS nāvējošajā darbības zonā. Kopā ņemot, šie faktori nav ļāvuši Krievijai iegūt pārsvaru gaisā un pilnībā atbalstīt sauszemes iebrukuma spēkus.

Pašreizējā gaisa darbība

Krievija joprojām veic aptuveni divsimt izlidojumu dienā, lai gan daudzas no šīm kaujas misijām notiek ārpus Ukrainas gaisa telpas, savukārt Ukrainas gaisa spēki, kuru rīcībā ir tikai aptuveni 56 kaujas lidmašīnas, veic tikai 5-10 izlidojumus dienā.

Krievija 13. martā veica no gaisa raidītu raķešu uzbrukumu Ukrainas militārajam mācību centram, kas atrodas tikai 20 kilometru attālumā no Polijas robežas. Šo bāzi iepriekš izmantoja ASV un citas NATO valstis, lai apmācītu Ukrainas spēkus NATO ieroču standartos. Floridas Nacionālās gvardes karaspēka vienība pameta mācību bāzi februārī pirms Krievijas iebrukuma. Javorivas trieciens demonstrēja Krievijas spēju trāpīt jebkuram mērķim tālajos Ukrainas nostūros. Šī uzbrukuma mērķis bija nosūtīt skaidru vēstījumu Amerikas Savienotajām Valstīm un NATO, ka Kremlis nepieņems turpmāku NATO iejaukšanos.

Apgādes līnijas krustugunīs

Krievija 12. martā draudēja vērsties pret ASV un Eiropas ieroču piegādēm Ukrainai. Neraugoties uz agresīvo retoriku, Krievijai pašlaik nav gandrīz nekādu iespēju veiksmīgi pārtraukt piegādes, kas Ukrainā ieplūst caur tās rietumu robežu ar Poliju. Līdz šim Krievijas gaisa spēki nav parādījuši gandrīz nekādas spējas atrast, identificēt un iznīcināt mobilus mērķus. Fakts, ka mobilās “S-300” sistēmas joprojām darbojas, ir spēcīgs pierādījums Krievijas spējai veikt dinamisku vai laika ziņā jutīgu mērķēšanu. Turklāt uzbrukumi Ukrainas tālajos rietumos, šķiet, ir raķešu, nevis gaisa triecieni. Maz ticams, ka Krievijas gaisa spēki spētu ar gaisa uzbrukumu trāpīt apgādes konvojiem, un raķetes, kas izšautas no simtiem kilometru attāluma, nespētu trāpīt mobiliem mērķiem. Tādējādi Krievijai nav gandrīz nekādu iespēju novērst mobilo apgādes avotu darbību.

Sauszemes spēki

Konfliktam pārejot uz novājināšanas karu, Krievija pielāgo savu stratēģiju un ir izvēlējusies aplenkuma taktiku, lai izdarītu maksimālu spiedienu. Krievija arvien vairāk vērsīsies pret ārējo materiālo un personāla atbalstu Ukrainai, tostarp humānās palīdzības sūtījumiem. Turklāt tā, visticamāk, pastiprinās savas loģistikas sistēmas, lai uzturētu savus spēkus ilgstoša kara laikā.

Krievija izmanto aplenkuma taktiku pret lielākajām pilsētām, lai piespiestu Ukrainu kapitulēt. Līdz šim Krievija ir izrādījusi tikai nelielas rūpes par draudzīgu cilvēku upuriem un nerēķinās ar ienaidnieka vai civiliedzīvotāju upuriem. Krievija nesen paziņoja, ka jebkuras ieroču piegādes no Rietumiem ir likumīgs mērķis, un šis paziņojums, visticamāk, bija domāts, lai uzkurinātu NATO bažas par eskalāciju un palēninātu plānus par turpmākām piegādēm.

Ir ziņas, ka Krievija pēc iebrukuma Ukrainā sākšanas ir pieprasījusi militāro aprīkojumu un palīdzību no Ķīnas. Tas liek domāt, ka Krievija nav pilnībā mobilizējusi savu militāri rūpniecisko kompleksu, lai atbalstītu ilgstošu kampaņu. Sagaidāms, ka, karam ieilgstot, Krievija uzsāks savu materiālu un personāla apgādes sistēmu darbību, lai uzturētu savus spēkus.

Krievijai pastiprinot uzbrukumus Rietumukrainai, palielinās eskalācijas risks ar NATO. NATO un Krievijai būtu jāpastiprina centieni atvērt saziņas līnijas, lai izvairītos no neparedzētām sekām.

Informācijas karš

Krievija lielākoties pieļauj humānās palīdzības koridorus uz Krieviju vai Baltkrieviju, kur tikai nedaudzi ukraiņi vēlas doties, un izmanto tos kā propagandas līdzekli. Krievija arī būtiski ierobežo Krievijas pilsoņu vārda un preses brīvību, manipulējot ar sabiedrības atbalstu, gaidot ilgu karu. Ārēji Krievija zaudē informācijas karā. Ukrainas vadība pretojas Krievijai ar iespaidīgu stratēģisko komunikāciju, kā rezultātā strauji paātrinājās materiālās palīdzības sniegšana, kam būtu jāpalīdz Ukrainai paplašināt tās pretošanos.

Jūras spēki

Krievijas spēki joprojām gūst lielākos panākumus dienvidos, kur tiem palīdz jūras spēku pārsvars Melnajā jūrā. Krievija turpinās uzbrukt uz rietumiem gar piekrasti, lai pabeigtu sauszemes tilta izveidi no Donbasa. Prognozējams, ka nākamais Krievijas spēku mērķis būs Odesa. Tā ir Ukrainas lielākā osta, kas nodrošina 80 % no valsts jūras tirdzniecības, un tās zaudēšana padarītu Ukrainu bez pieejas jūrai.

Amfībiju operācijas

Varbūtība, ka Krievija mēģinās veikt amfībiju uzbrukumu Odesai ir zema. Krievi nav guvuši kaujas pieredzi amfībiju uzbrukumos, un tiem trūkst kuģa-krasta savienotāju, lai efektīvi veiktu uzbrukumu labi aizsargātai pozīcijai. Visticamākais scenārijs ir tāds, ka Krievijas jūras kājnieki papildinās jau notiekošo sauszemes ofensīvu ar savu kaujas spēku. Ja izcelšanās notiks, tā, visticamāk, būs bez pretestības, un tad pirms uzbrukuma desanta spēkiem būs jāpārvietojas pa sauszemi, lai pievienotos galvenajam spēkam. Vienīgais pamatojums neapstrīdētai desanta izsēdināšanai būtu mērķis šādi demonstrēt savas spējas. Vāji plānotais un slikti veiktais Krievijas gaisa desanta uzbrukums Antonova lidlaukam kara sākumā parādīja, cik muļķīgi ir mēģināt izmantot taktiskajai realitātei uz zemes nepiemērotas spējas. Desanta operācija pret Odesu būtu līdzīga kļūda, taču tā izmaksātu vēl dārgāk.

Dalies ar šo ziņu