Arī iekšlietu nozarē dienošajiem būs iespēja kļūt var valsts aizsardzības mācības pasniedzējiem

Jaunsardze
LETA/Sargs.lv
valsts aizsardzības mācība
Foto: Foto: Jaunsardzes centrs

Iecere Iekšlietu ministrijas (IeM) sistēmas iestādēs dienošajiem kļūt par valsts aizsardzības mācības (VAM) pasniedzēju automātiski nenozīmē šo cilvēku pilnīgu pārvilināšanu aizsardzības resorā, tā otrdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā atzina Jaunsardzes centra direktors pulkvežleitnants Aivis Mirbahs.

Mirbahs skaidroja, ka aizsardzības resors "nezagšot" iekšlietu sistēmas darbiniekus. Tieši pretēji - iekšlietu dienestos dienošie varēs turpināt pildīt pienākumus sistēmā, bet, piemēram, uz pusslodzi varēs pasniegt valsts aizsardzības mācību.

Viņš arī atgādināja, ka iekšlietu struktūrās pēc maiņas darba ir dots pietiekami ilgs laiks atpūtai, kura laikā varēs pasniegt valsts aizsardzības mācību. Ieguvēji būšot abas puses - darbinieks paliks strādāt iekšlietu sistēmā, plus, pasniedzot valsts aizsardzības mācību, saņems papildu atalgojumu.

Saeimas komisija otrdien konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā, kas dos tiesības Iekšlietu ministrijas (IeM) sistēmas iestādēs dienošajiem kļūt par valsts aizsardzības mācības pasniedzēju.

Grozījumi Valsts aizsardzības mācības un Jaunsardzes likumā paredz, ka par jaunsargu instruktoru, kura amata pienākumos ietilpst arī valsts aizsardzības mācības priekšmeta īstenošana, var būt uz Jaunsardzes centru pārvietots profesionālā dienesta karavīrs vai ar centru darba tiesiskās attiecībās esošs profesionālā dienesta karavīrs, zemessargs, rezerves karavīrs vai Latvijas pilsonis, kurš pilda dienestu IeM sistēmas iestādē vai pašvaldības policijā.

Ņemot vērā, ka ne IeM sistēmas iestādēs dienošie, nedz personas, kuras pilda dienestu pašvaldības policijā, nevar iestāties Zemessardzē, ja netiks veikts ierosinātais grozījums, pēc 2022. gada 1. septembra šīs personas vairs nevarēs kļūt par jaunsargu instruktoriem.

Kā stāsta Jaunsardzes centra direktors, plānotie likuma grozījumi šādu nevienlīdzību novērsīs, turklāt iekšlietu sistēmas darbinieki jaunsargu instruktora pienākumus varēs apvienot ar savu pamatdarbu, piemēram, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā vai policijā.

Gadījumos, kad par jaunsargu instruktoru amatu savietošanas kārtībā kļūs Latvijas pilsonis, kurš pilda dienestu IeM sistēmas iestādē vai pašvaldības policijā, viņš ar Jaunsardzes centru noslēgs darba līgumu un uz viņiem būs saistoši aizsardzības ministra izdotie iekšējie normatīvie akti. Darba līgumu ar Jaunsardzes centru slēdz arī zemessargi un rezerves karavīri, kā arī daļa profesionālā dienesta karavīru, kuri jaunsargu instruktoru pienākumus pilda, savienojot amata pienākumus ar dienesta izpildi.

Jau ziņots, ka 2020. gada decembrī Saeima pieņēma Valsts aizsardzības mācības un Jaunsardzes likumu, kas paredz, ka no 2024. gada 1. septembra valsts aizsardzības mācības priekšmeta apguve vidējās izglītības programmās būs obligāta.

Dalies ar šo ziņu