Arī iekšlietu struktūru darbinieki varēs kļūt par VAM pasniedzējiem, apvienojot to ar pamatdarbu

Jaunsardze
Sargs.lv
valsts aizsardzības mācība
Foto: Foto: Jaunsardzes centrs

Plānots, ka arī Iekšlietu sistēmas iestādēs dienošajiem, kā arī pašvaldības policistiem tiks sniegta iespēja kļūt par jaunsargu instruktoriem, tai skaitā arī pasniegt valsts aizsardzības mācību (VAM) vidusskolās. To paredz grozījumi Valsts aizsardzības mācības un Jaunsardzes likumā, ko Saeima 9. septembrī nodeva tālākai izskatīšanai komisijās. Tā kā daudziem iekšlietu struktūru darbiniekiem darbs ir pēc grafika, kad dažas dienas strādā un dažas brīvas, viņi darba attiecības ar Jaunsardzes centru varēs savienot ar pamatdarbu, tādejādi arī gūstot iespēju nopelnīt vairāk, “Sargs.lv” saka Jaunsardzes centra direktors pulkvežleitnants Aivis Mirbahs.

Šobrīd jaunsargu instruktors, kura amata pienākumos ietilpst arī valsts aizsardzības mācības īstenošana skolās, var būt uz Jaunsardzes centru pārvietots profesionālā dienesta karavīrs vai ar centru darba tiesiskās attiecībās esošs profesionālā dienesta karavīrs, zemessargs vai rezerves karavīrs.

Taču līdzšinējā likumdošana nosaka, ka iekšlietu struktūrās dienošie, kā arī, piemēram, pašvaldības policisti nevar vienlaicīgi pildīt savus tiešos pienākumus un būt arī zemessargi vai rezerves karavīri. Līdz ar to viņi šajā ziņā tiek nedaudz diskriminēti – pat gribēdami, viņi nevar kļūt par jaunsargu instruktoriem, jo nedrīkst paralēli būt dienestā arī Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Image
valsts aizsardzības mācība
Foto: Foto: Jaunsardzes centrs
Foto: Jaunsardzes centrs

Kā stāsta Jaunsardzes centra direktors, plānotie likuma grozījumi šādu nevienlīdzību novērsīs, turklāt iekšlietu sistēmas darbinieki jaunsargu instruktora pienākumus varēs apvienot ar savu pamatdarbu, piemēram, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā vai policijā.

“Ugunsdzēsēju un pašvaldības policistu grafiks bieži ir tāds - diennakti strādā, trīs brīvas, līdz ar to viņi uz 0,5 slodzi varētu pasniegt valsts aizsardzības mācību. Tādējādi Jaunsardzes centrs nevis citiem dienestiem atņemtu darbiniekus, bet tieši otrādi – mēs viens otram palīdzētu, jo cilvēkam savās brīvajās dienās būtu iespēja papildus nopelnīt, piemēram, 500 – 600 eiro, un abas puses apmierinātas."
Jaunsardze
Jaunsardzes centra direktors
pulkvežleitnants Aivis Mirbahs

Viņš piebilst – daudzu iekšlietu struktūru dienestu darbiniekiem ir stabils grafiks, un arī Jaunsardzes centrs savas nodarbības plāno vairākus mēnešus uz priekšu, tāpēc arī VAM lekciju grafiku būtu viegli sastādīt.  

Saņemot atļauju no darba vietas par amatu apvienošanu, viņi kā civilpersonas slēgs līgumu ar Jaunsardzes centru, un viņiem būs saistoši aizsardzības ministra izdotie iekšējie normatīvie akti par jaunsargu instruktoru apmācību un kvalifikācijas celšanu, tāpat arī paralēli jāapgūst pedagoga kvalifikācija, kā ikvienam jaunsargu instruktoram. 

Jau šobrīd darba līgumu ar Jaunsardzes centru slēdz arī zemessargi un rezerves karavīri, kā arī daļa profesionālā dienesta karavīru, kuri jaunsargu instruktoru pienākumus pilda, savienojot tos ar dienesta izpildi Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Image
valsts aizsardzības mācība
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka par VAM pasniedzēju var strādāt tie jaunsargu instruktori, kuri ieguvuši vai paralēli darbam iegūst arī pedagoga kvalifikāciju. Šobrīd studijas uzsākuši ap 40 jaunsargu instruktoru paralēli tiem, kuri studēt sāka jau iepriekšējos divos gados. Likums nosaka, ka līdz 2022. gada septembrim visiem jaunsargu instruktoriem ir jābūt ar augstāko pedagoģisko izglītību, vai šajā laikā jāsāk pedagoģijas studijas kādā no augstskolām, kuras šādu programmu piedāvā.

Tāpat par VAM skolotāju var kļūt arī tie Latvijas pilsoņi, kuriem iepriekšējā profesionālā darbība nav saistītas ar bruņotajiem spēkiem vai iekšlietu struktūrām, studējot Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā (LSPA) profesionālā bakalaura studiju programmā “Sporta zinātne”. Tā nodrošina sporta skolotāja kvalifikāciju un vienlaicīgi piedāvā arī elastīgu pāreju valsts aizsardzības mācības skolotāja kompetenču apguvē. Paralēli tam topošajam pasniedzējam jāiestājas Zemessardzē vai jāiziet Rezervistu militārās apmācības kurss, kļūstot par rezerves karavīru.

Dalies ar šo ziņu