Noslēgusies Jaunsardzes centra organizētā valsts aizsardzības mācības nometne 11. klašu skolēniem

Jaunsardze
Sargs.lv
valsts aizsardzības mācība
Foto: Valsts aizsardzības mācības nometnes 11. klašu skolēniem noslēgums 02.08.2021. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Lai arī kādu profesionālo ceļu izvēlēsieties nākotnē, šīs prasmes jums palīdzēs ikdienā – zināsiet, kā aizsargāt sevi, ģimeni un arī valsti. Tā uzrunā 2. līmeņa valsts aizsardzības mācības (VAM) nometnes dalībniekiem– Latvijas skolu 11. klašu audzēkņiem – nometnes noslēgumā sacīja Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece. Tikmēr Jaunsardzes centra direktors pulkvežleitnants Aivis Mirbahs aicināja jauniešus vienmēr atcerēties, ko valsts aizsardzības mācībā un šajās nometnēs apguvuši.

Viņa atzina – priecājas par to, ka jaunieši ir apgūt zināšanas valsts aizsardzībā, jo visi nometnes dalībnieki savā skolā kā izvēles priekšmetu izvēlējusies valsts aizsardzības mācību un papildus savā brīvajā laikā arī izvēlējušies piedalīties šajā nometnē.

“Nometnē iegūtās prasmes, tai skaitā līderības, jums turpmāk palīdzēs, lai arī kādu ceļu jūs izvēlēsieties. Zināšanas bez prasmēm un spējām tās pielietot ir salīdzinoši maza daļa no visa. Ceru, ka daudzus no jums redzēsim gan profesionālajā militārajā dienestā, gan Zemessardzē, taču svarīgākais – ikdienā jūs zināsiet, kā aizsargāt sevi, ģimeni un arī valsti."
Baiba Bļodniece
Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre
Baiba Bļodniece

Savukārt Jaunsardzes centra direktors pulkvežleitnants Aivis Mirbahs nometnes dalībniekiem atgādināja, ka valsts aizsardzības mācībai ir divi galvenie mērķi. Pirmkārt, panākt, lai jauniešiem ir vēlme aizstāvēt Latviju un, otrkārt – nepieciešamās prasmes, lai to izdarītu.

Viņš norāda – jūs esat labākie no visiem jauniešiem, kuri pašlaik apgūst valsts aizsardzības mācību, tāpēc no jums sagaidām vēl vienu komponenti, savā ziņā pat svarīgāku par iepriekšējām.

Image
valsts aizsardzības mācība
Foto: 2. līmeņa valsts aizsardzības mācības nometnes noslēgums 02.08.2021. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
2. līmeņa valsts aizsardzības mācības nometnes noslēgums 02.08.2021. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Pēc kāda laika, kad būsiet vadošos amatos, piemēram, kāds būs skolas direktors, kāds slimnīcas vai pašvaldības vadītājs, jūs atcerēsieties, ko valsts aizsardzības mācība jums devusi, sapratīsiet, ka tas ir svarīgi un būsiet kā rupors, lai šo ziņu nestu tālāk saviem padotajiem un līdzcilvēkiem,” saka Jaunsardzes centra direktors.

10 dienu laikā nometnes dalībniekiem bija iespēja pilnveidot dažādas praktiskas iemaņas, piemēram, lauka kaujas, šaušanas un orientēšanās iemaņas, piedalīties ierindas mācības nodarbībās, kā arī nostiprināt pirmās palīdzības sniegšanas prasmes.

Image
valsts aizsardzības mācība
Foto: Foto: Jaunsardzes centra arhīvs
Foto: Jaunsardzes centra arhīvs

Kā stāsta Jaunsardzes centra instruktors seržants Raivis Naumovs, kurš nometnē bija lauka kaujas iemaņu bloka vadītājs, šī ir viena no interesantākajām, bet daudziem jauniešiem arī ne tā vieglākā praktisko apmācību sadaļa – slodze diezgan liela un darbs intensīvs. Tā kā daļa nometnes dalībnieku šajā nometnē kā 10. klašu skolēni piedalījušies jau pērn, tad šogad pirmo nodarbību laikā atkārtots jau pagājušajā gadā apgūtais.

“Sākumā atkārtojām lauka kaujas individuālās iemaņas, pēc tam jau pārejot uz nodaļas līmeņa apmācību. Tas ietvēra dažādas tēmas – pārvietošanās un formāciju veidus, reakcija uz uguni, savstarpējā sadarbība nodaļas iekšienē.”
valsts aizsardzības mācība
Jaunsardzes centra instruktors
seržants Raivis Naumovs

Raksturojot jauniešu motivāciju piedalīties šādā valsts aizsardzības mācības nometnē, instruktors atzīst – pirmkārt, tas ka viņi ir ieradušies, jau nozīmē, ka ir gana motivēti. Otrkārt, ne visi šobrīd domā par militāro karjeru nākotnē, daļa nometnē piedalās, jo vēlas sevi izaicināt un disciplinēt, iemācīties kaut ko jaunu.

Ikdienā seržants Naumovs ir jaunsargu instruktors Bauskas pilsētā un arī lauka kaujas iemaņu speciālists 4. Zemgales novada nodaļas līmenī. Viņš atzīst – to, ka 45 nometnes dalībnieku vidū bija arī vairāki jaunsargi, varot just – jaunieši aktīvāk atbild, zina mazliet vairāk par tiem, kuri ar militāro jomu iepazinušies vien nesen ar valsts aizsardzības mācības starpniecību skolā.

Image
valsts aizsardzības mācība
Foto: Foto: Jaunsardzes centrs
Foto: Jaunsardzes centrs

Covid piesardzības pasākumu dēļ nometnes dalībnieki tika sadalīti pa grupām un pēc rotācijas principa nodarbības aizvadījuši atsevišķās vietās un telpās, visi satiekoties vien āra nodarbībās svaigā gaisā. Turklāt nometnes laikā dalībniekiem vairākkārt arī veikti Covid-19 testi pat, ja jauniešiem bija sertifikāts par vakcīnas saņemšanu vai izslimošanas faktu.

Tikmēr Jaunsardzes centra instruktors kaprālis Andris Skanis nometnē bija atbildīgs par šaušanas apmācību, gādājot, lai jaunieši iemācās darboties ar mazkalibra ieročiem “G-36”un “LR-22”, kā arī kaujas ieroci “G-36”.

Image
valsts aizsardzības mācība
Foto: Foto: Jaunsardzes centrs
Foto: Jaunsardzes centrs
“Viņi apguva ieroča uzbūvi, tehnisko specifikāciju, pēc tam veica ieroča piešaudi un mācījās trāpījumu grupēšanu. Tad jau nāca sarežģītāki vingrinājumi, šaušana no dažādām pozīcijām – guļus, celis, stāvus, liekot klāt arī magazīnas maiņu,” viņš stāsta.

Viņš novērojis, ka lielāko daļu nometnes dalībnieku vispār ļoti saista gan militārā joma, gan aktīvā tūrisma elementi, ko jaunieši apguva, piemēram, orientēšanās.

Image
valsts aizsardzības mācība
Foto: Instruktors A. Skanis nometnes noslēgumā sveicina jauniešus. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Instruktors A. Skanis nometnes noslēgumā sveicina jauniešus. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Ir konkrēts kolektīvs, kurā jāprot iekļauties, sadraudzēties un kopā izpildīt uzdevumus. Ir svaigs gaiss, nodarbības ir interesantas, tā nav klasē sēdēšana, jo lielākoties aktivitātes notika ārā,” galvenos nometnes ieguvumus raksturo A. Skanis.

Instruktors novēroja – varot just, ka pagājušajā gadā Covid dēļ daudz klātienes nodarbību nenotika, tāpēc jaunieši ātrāk noguruši no fiziskās slodzes, kā arī bijis grūtāk koncentrēties, salīdzinot ar iepriekšējo nometņu dalībniekiem.

“Taču viņi saņēmās, trāpīja arī mērķī, izpildot kritērijus, kurus mēs no viņiem sagaidījām. Malači! Ja ko nezināja, jautāja. Darījām visu bez steigas, lai nebūtu lieku uztraukumu. Drošību ievērojām – tas ir pats galvenais. Un varēja just, ka viņiem, patīk,” viņš stāsta.

Image
valsts aizsardzības mācība
Foto: Foto: Jaunsardzes centrs
Foto: Jaunsardzes centrs

Viens no nometnes dalībniekiem – Rendijs VAM nometnē piedalās otro gadu un saka – izmantojis iespēju atkārtot un nostiprināt zināšanas un prasmes. Visvairāk gaidījis lauka kaujas iemaņu nodarbības un dzīvošanu mežā. Lai arī viņš jau deviņus gadus ir arī jaunsargs un daudz ko apguvis, citē visiem labi zināmo teicienu “Atkārtošana – zināšanu māte”.

Arī nometnes dalībniece Renāte kā 10. klases skolniece VAM nometnē piedalījusies jau pagājušajā gadā. Viņa zinājusi, ka šogad būs vēl vairāki jaunieši no iepriekšējā gada un vēlējusies atkal satikt jauniegūtos draugus. Viņa norāda – 10 dienas nometnē paskrējušas ātri.

“Man ļoti patika lauka kaujas iemaņu bloks. Pērn nebija mans favorīts, taču šogad ļoti patika paskraidīt pa mežu ar savas nodaļas biedriem un pašaudīties ar salūtmunīciju. Ja piedāvātu nometnē vēl mazliet palikt, teiktu – kāpēc gan ne? Izveidojās arī labs mūsu vada kolektīvs, arī instruktori superīgi, kuri pret mums izturējās kā pret pieaugušajiem. Tad veidojas labāka atgriezeniskā saite – paļaujamies un pildām, ko no mums prasa,” saka nometnes dalībniece.
Image
valsts aizsardzības mācība
Foto: Foto: Jaunsardzes centrs
Foto: Jaunsardzes centrs

Renāte nepilnu gadu ir arī Jaunsardzē, un šajā organizācijā iestājusies tieši pēc pagājušā gada VAM nometnes.

“Nometnes laikā citi jaunieši pastāstīja, kā viss notiek Jaunsardzē, ka tur apgūst arī sarežģītākas lietas, un tas mani ieinteresēja,” viņa saka, piebilstot – diemžēl Covid situācijas dēļ daudzas klātienes nodarbības nenotika, taču viņa ceru uz aktīvāku jauno mācību sezonu. Renāte šogad būs 12. klases skolniece un uz “Sargs.lv” jautājumu par nākotnes plāniem atbild – pašlaik domāju studēt kaut ko saistībā ar sociālām zinātnēm vai telekomunikāciju, taču neizslēdzu iespēju paralēli iestāties Zemessardzē.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka no 23. jūlija līdz 2. augustam poligonā “Lāčusils”, Alūksnes novadā norisinājās Jaunsardzes centra organizētā valsts aizsardzības mācības nometne 11. klašu skolēniem, kurā piedalījās 45 jaunieši, kuri sasnieguši 17 gadu vecumu. Dalība nometnē ir brīvprātīga un bezmaksas. Diemžēl Covid-19 ierobežojošo pasākumu dēļ šogad nenotika pirmā VAM nometne, kas bija plānota 10. klašu skolēniem, kuri savās skolās kā izvēles priekšmetu apgūst valsts aizsardzības mācību.

Image
valsts aizsardzības mācība
Foto: Foto: Jaunsardzes centrs
Foto: Jaunsardzes centrs

Nometnes dalībniekiem bija iespēja pilnveidot dažādas praktiskas iemaņas, piemēram, lauka kaujas, šaušanas un orientēšanās iemaņas, piedalīties ierindas mācības nodarbībās, kā arī nostiprināt pirmās palīdzības sniegšanas prasmes.

Tāpat katru vakaru, ievērojot valstī noteiktos vīrusa Covid-19 ierobežošanas pasākumus, notika izglītojošas aktivitātes, kuru mērķis bija padziļināt zināšanas par Latvijas vēsturi, kā arī attīstīt jauniešos līdera īpašības, pildot dažādus uzdevumus grupās.

Jau ziņots, ka šobrīd valsts aizsardzības mācība tiek īstenota 68 skolās no visas Latvijas un to apgūst ap 1900 skolēnu. Sākot ar 2024. gadu, valsts aizsardzības mācību kā obligātu mācību priekšmetu plānots ieviest visās valsts vidējās izglītības iestādēs 10. un 11. klasēs.

Image
valsts aizsardzības mācība
Foto: Foto: Jaunsardzes centrs
Foto: Jaunsardzes centrs

Valsts aizsardzības mācības priekšmets sastāv no četrām mācību jomām, kas ir patriotiskā audzināšana, valsts un lokālā vēsture, dzīves skola un militārā joma. Galvenais šī mācību priekšmeta izvirzītais mērķis ir veicināt pilsonisko apziņu un patriotismu, kā arī sniegt iespēju apgūt militārās pamatiemaņas un prasmes, veidojot pilsoniski atbildīgus un Latvijai lojālus pilsoņus, kas ir vitāli svarīgi visaptverošas valsts aizsardzības kontekstā.

Dalies ar šo ziņu