Tallinā tradicionāli norisinās lielākās starptautiskās kiberaizsardzības mācības “Locked Shields"

Ārvalstīs
Sargs.lv/ERR.ee
Locked Shields
Foto: Igaunijas premjere K.Kallasa apmeklē Tallinā notiekošās NATO kiberaizsardzības mācības "Locked Shields"/Foto: K.Kallas/Twitter

Šajās dienās Igaunijā norisinās tradicionālās NATO lielākās starptautiskās kiberaizsardzības mācības “Locked Shields 2022”, kuras organizē Tallinā bāzētais NATO Kiberaizsardzības izcilības centrs (CCDCOE). Tajās šogad piedalās vairāk nekā 2000 dalībnieku no 32 valstīm, praktizējot un mācoties, kā vēl labāk pasargāt valstu nacionālās IT sistēmas un kritisko infrastruktūru no daudzveidīgajiem kiberuzbrukumiem. Kā stāsta Zemessardzes Kiberaizsardzības vienības komandieris majors Ronalds Mandelis, mācībās aktīvi piedalās arī Latvijas komanda.

Kā norāda NATO Kiberaizsardzības izcilības centra Tallinā direktors pulkvedis Jāks Tariens (Jaak Tarien), šīs ikgadējās kiberaizsardzības mācības NATO dalībvalstu un partnervalstu kiberaizsardzības vienībām ir laba platforma treniņiem un spēju attīstībai.

“Katru gadu mācības “Locked Shields” kļūst aizvien izaicinošākas un ir viens no lielākajiem šāda mēroga vingrinājumiem pasaulē,” viņš saka.

Papildus daudzu fizisko kiberdraudu novēršanas izspēlei komandas arī praktizē taktisko un stratēģisko lēmumu pieņemšanu, sadarbību un komandķēdes darbību krīzes situācijā, kurā jārisina gan juridiskie jautājumi, gan arī jāreaģē uz informācijas operāciju problēmām.

Image

Kiberaizsardzības mācības Tallinā vienlaicīgi notiek gan klātienē, gan attālināti, valstu komandām atrodoties savā mītnes zemē. Mācību laikā tiek izspēlēti scenāriji, kad izdomāta valsts saskaras ar dažāda mēroga kiberuzbrukumiem, kas vērsti pret tās civilajām un militārajām IT sistēmām, traucējot gan valdības, gan armijas darbu, kā arī apdraudot valsts ūdens attīrīšanas un elektroapgādes sistēmu darbību.

Pirmo reizi mācībās  ietverta arī centrālās bankas rezervju pārvaldības un finanšu ziņojumapmaiņas sistēmu simulācija. Jaunu tehnoloģisko pieredzi kiberdrošības speciālistiem sniedz arī 5G mobilo sakaru platformas izmantošana.

Šogad NATO mācībās piedalās vairāk nekā 2000 dalībnieku no 32 valstīm, praktizējot nacionālo IT sistēmu un kritiskās infrastruktūras aizsardzību potenciāla liela mēroga kiberuzbrukuma gadījumā.

Mācības apmeklējusi arī Igaunijas premjere Kaja Kallasa, norādot – pirms 15 gadiem Igaunija piedzīvoja pirmo lielo kiberuzbrukumu, kas ietekmēja ikdienas dzīvi, tāpēc liels prieks, ka tieši Tallinā norisinās NATO lielākās kiberaizsardzības mācības.

Valstu komandas mācību laikā mācās reaģēt uz vairāk nekā 8000 kiberuzbrukumu, un vingrinājumā iesaistītas aptuveni 5500 virtualizētas sistēmas. Papildus sarežģītu IT sistēmu nodrošināšanai iesaistītajām komandām jādarbojas efektīvi arī ziņošanā par incidentiem, kā arī tiesu medicīnas, juridisko, plašsaziņas līdzekļu operāciju un informatīvās karadarbības problēmu risināšanā.

Šī gada mācības “Locked Shields” Tallinā norisinās no 19. līdz 22. aprīlim. Šādas mācības tiek organizētas jau kopš 2010. gada.

Dalies ar šo ziņu