Arī Baltijas Aizsardzības koledžā apmācības notiek tiešsaistes režīmā

Ārvalstīs
Sargs.lv
Baltijas Aizsardzības koledža
Foto: Foto: Baltijas Aizsardzības koledža

No 23. līdz 27. martam Baltijas Aizsardzības koledžā Igaunijā tiek īstenots pirmais “NATO sratēģiskās komunikācijas kurss”, kas saistībā ar “Covid-19” izplatības ierobežošanas pasākumiem notiek tiešsaistes režīmā.

Lai novērstu “Covid-19” izplatību, mācību kurss notiek tiešsaistes vidē, izmantojot tālmācības principus. Tas ietver ne tikai video zvanus, bet arī tērzēšanu un virtuālās sindikātu istabas.

Šajā kursā tiešsaistē mācās 28 studenti, no tiem 21 students no Baltijas Aizsardzības koledžas. Viņu vidū ir pārstāvji no visām trim Baltijas valstīm, kā arī no Norvēģijas, Ungārijas, Ukrainas, Gruzijas, Polijas un Rumānijas. Šāds modelis nodrošina izcilu daudznacionālu sadarbību, tai skaitā arī dažādu štābu un vadības līmenī.

Kursa mērķis ir izglītot gan militārās, gan civilās jomas lēmumu pieņēmējus un plānotājus, kā viņi stratēģisko komunikāciju var integrēt savu tiešo pienākumu izpildē – gan operāciju plānošanā, gan krīzes vadības situācijās visos līmeņos.

Kursā iekļautas tādas tēmas kā NATO stratēģiskā komunikācija un politika, informācijas vides novērtējums, stratēģiskās komunikācijas funkcijas un iespējas, kā arī to pielietošana uzdevumu plānošanā un īstenošanā.

Tāpat studentiem kursa laikā jāraksta arī individuālie darbi un viņu zināšanas tiek pārbaudītas tiešsaistes testos. Sekmīgi veicot visus uzdevumus, virtuālā izlaiduma laikā studenti saņems sertifikātu par šī NATO kursa apgūšanu.

Kā novērojuši Baltijas Aizsardzības koledžas mācībspēki, stratēģiskās komunikācijas zināšanas ikdienas darbā un dienestā kļūst arvien nozīmīgākas gan militārajiem, gan civilajiem komunikatoriem un lēmumu pieņēmējiem. Īpaši komandieriem, augsta ranga virsniekiem un ierēdņiem, kuriem stratēģiskā komunikācija nepieciešama daudzu uzdevumu plānošanā un izpildē.

Šis NATO sertificētais kurss tiek nodrošināts sadarbībā ar NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centru (StratCom) Rīgā, un lektoru vidū ir gan NATO galvenā štāba Publiskās diplomātijas nodaļas un Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā (Supreme Headquarters Allied Powers Europe, SHAPE) Komunikāciju departamenta pārstāvji, gan Latvijas bruņoto spēku Apvienotā štāba un Igaunijas aizsardzības spēku lektori.

Kā stāsta viens no lektoriem Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba pulkvežleitnants Māris Tūtins, tiešsaistes studijām ir savi izaicinājumi, taču pagaidām viss veicas labi.

“Faktiski daudz labāk, nekā bijām gaidījuši. Tieši tādēļ, ka kurss notiek tiešsaistes režīmā, mums ir izdevies tam piesaistīt labākos ekspertus savā jomā no visas Eiropas. Tas ir aizraujoši – līdzdarboties kursā, kur pasniedzēji fiziski atrodas dažādās valstīs, taču ļoti efektīvi piedalās kursa pasniegšanā.”
Māris Tūtins
Baltijas Aizsardzības koledžas lektors, Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba pulkvežleitnants
Māris Tūtins

Portāls ”Sargs.lv” jau rakstīja, ka pulkvežleitnants M. Tūtins gadiem ilgi sadarbojies ar Igaunijas Aizsardzības spēkiem stratēģiskās komunikācijas jomā, piedaloties kopīgos vingrinājumos un vadot dažādus NATO Stratēģisko komunikāciju izcilības centra projektus. Par ieguldīto darbu un nozīmīgo lomu, attīstot stratēģiskās komunikācijas jomu Baltijas aizsardzības koledžas apmācību programmās un par sadarbību ar Igaunijas Aizsardzības spēkiem, M. Tūtins arī nesen tika apbalvots ar Igaunijas Aizsardzības spēku Dienesta izcilības medaļu.

Baltijas Aizsardzības koledža Igaunijā un NATO skola Oberamergavā, Vācijā  ir vienas no tām izglītības iestādēm, kuras nodrošina stratēģiskās komunikācijas kursa apguvi ne tikai runas personām un vadītājiem. Jo šīs zināšanas ir ļoti vērtīgas ikvienam, kurš ieņem kādu amatu NATO struktūrās.

Nākamais stratēģiskās komunikācijas kurss Baltijas Aizsardzības koledžā plānots pēc gada – 2021. gada 22. - 26. martā.

Dalies ar šo ziņu