Paldies, lasītāj! Paldies, ka Tev nav vienalga!

Viedoklis
Kārlis Roķis, "Sargs.lv" galvenais redaktors
Kārlis Roķis
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Aizritējis precīzi viens gads, kopš Latvijā lasītājiem pieejams Baltijas valstīs pirmais drošības un aizsardzības jautājumiem veltītais portāls “Sargs.lv”. Šī gada laikā esam izveidojušies par veiksmīgu nišas mediju. Tomēr par visu vairāk mūs priecē plašais lasītāju pulks – lasītāji, par kuriem varu ar pilnu pārliecību teikt – jūs esat tie, kuriem nav vienalga, kas notiek ar mūsu valsti un sabiedrību.

Kā pierādījuši pēdējie gadi – lai aizsargātu valsti, nepietiek tikai un vienīgi ar ieročiem. Vajadzīgi motivēti cilvēki, kuri tos gatavi pielietot, aizstāvot mūsu kopējās vērtības un brīvības. Tāpat vajadzīgi cilvēki, kuri gatavi piesegt aizmuguri, atbalstot karavīrus viņu bīstamajā un smagajā uzdevumā. Tā visa pamatā ir gan karavīru, gan sabiedrības morāle. Lai celtu morāli, nepieciešama gan karavīru, gan sabiedrības izglītošana. To apzinās arī potenciālie pretinieki, tālab pēdējo gadu laikā aktīvāk par naidīgām militārajām operācijām varam novērot masīvus centienus iekarot cilvēku sirdis un prātus.

Lai sasniegtu šo mērķi, ejami divi ceļi. Pirmais un vienkāršākais ir “izskalot sabiedrības smadzenes”, ik dienu pasniedzot klaju propagandu, kura reizēm robežojas ar atklātu dezinformāciju, neiecietības un naida kurināšanu. Šādus vēstījumus attiecībā pret Latviju un citām Rietumu demokrātijām ik dienu varam redzēt Krievijas valsts atbalstītajos medijos propagandas ruporu izpildījumā.

Kaut sākotnēji varētu šķist, ka propaganda ātri paveic “siržu un prātu iekarošanu”, tā savas pozīcijas tikpat ātri zaudē. Iemesls – mūsdienu informācijas sabiedrībā noslēpt melus vai manipulācijas centienus var pavisam īsu brīdi. To apzinās arī paši propagandisti. Ne velti viņi klaji seko Nacistiskās Vācijas galvenā propagandista Jozefa Gebelsa doktrīnai – ja melo, tad melo tā, ka neviens pat nevar iedomāties, ka tie ir meli. Lai novestu sabiedrību šādā mulsuma stāvoklī, Rietumu demokrātiju informācijas telpa tiek burtiski pārpludināta ar propagandas un dezinformācijas vēstījumiem. Šo fenomenu, kas īpaši redzams kļuvis Covid-19 pandēmijas laikā, nu mēs pazīstam kā “infodēmiju”.

“Sargs.lv” redakcija, gluži kā citi brīvās pasaules mediji, gāja, iet un ies pretējo ceļu. Mūsu kredo skan – “Droši ir zināt!”. Tālab mēs saviem lasītājiem esam snieguši un turpināsim sniegt nesagrozītu, pārbaudītu un patiesu informāciju. Ja būs nepieciešams, tad atklāsim arī dezinformācijas gadījumus. Mēs stāstīsim par cilvēkiem, kuri cenšas veidot un izplatīt dezinformāciju. Bez lielīšanās varu teikt, ka šāda pieredze aizvadītā gada garumā uzkrāta arī “Sargs.lv” komandai.

Esmu pārliecināts, ka “Sargs.lv” lasītājs ir cilvēks, kura sirdi vai prātu nevar iekarot ar lētiem propagandas saukļiem. Es zinu, ka “Sargs.lv” lasītājs ir kritisks un izglītots. Tāpat esmu pārliecināts, ka “Sargs.lv” lasītājam rūp, lai arī turpmāk Latvija būtu brīva, neatkarīga un demokrātiska valsts.

Skaidri zinu, ka mūsu lasītājam nav vienalga un viņš tādā vai citādā formā būs gatavs iesaistīties valsts aizsardzībā, jo par to esam atbildīgi mēs visi. Te nav svarīgi, kādā formā šī iesaiste būs. Ir pilnīgi vienalga, vai tas būs dienests Zemessardzē, 72 stundu krīzes somas salikšana, vai bukleta “Kā rīkoties krīzes gadījumā” izdrukāšana, lai to nogādātu saviem vecākiem vai vecvecākiem.  Es zinu, ka Jums, dārgie lasītāji, nav vienalga! Tādēļ es “Sargs.lv” komandas vārdā jums par to pateicos un ar Jums no sirds lepojos!

Dalies ar šo ziņu