Zināšanas valsts aizsardzībai ir tikpat svarīgas kā ieroči jeb kāpēc droši ir zināt

Latvijā
Kārlis Roķis, "Sargs.lv" galvenais redaktors
Kārlis
Foto: Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Sens latīņu teiciens vēsta: “Si vis pacem, para bellum” jeb “Gribi mieru, gatavojies karam”. Ar šādu dzīves moto jau pirms vairākiem tūkstošiem gadu dzīvoja romieši. Diemžēl, laikam ejot, pasaule nav būtiski mainījusies. Konflikti aizvien turpina būt līdzeklis dažāda veida politisko un ekonomisku mērķu sasniegšanā. Jautājums – cik tiem būsim gatavi?

Tomēr kara vešanas paņēmieni ir transformējušies. Ja vēl salīdzinoši nesen konvencionālos konfliktos vienas armijas kaujinieki ar ieročiem rokās stājās pret citu spēku karavīriem, tad tagad novilkt skaidru robežu starp karu un krīzi nosacītos miera laika apstākļos kļūst arvien grūtāk. Pēdējās desmitgadēs esam pieredzējuši teroristu uzbrukumus, pretinieku veiktas kiberoperācijas, ekonomisko sviru izmantošanu un prātam neaptveramas dezinformācijas kampaņas sabiedrības apziņas manipulēšanai. Šos instrumentus var apvienot arī vienā komplektā - hibrīdkarā.

Iepriekš uzskaitītie draudi neiet secen arī Latvijai. Teju ik dienu sastopamies ar melu kampaņām prokremliskajos medijos, kuru mērķis ir graut Latvijas sabiedrības morāli. Arī mūsu valsts uzņēmēji ir piedzīvojuši dažāda veida nepamatotas sankcijas, lai piespiestu gan biznesa sabiedrību, gan sankcijām pakļauto uzņēmumu strādājošos vērsties pie politiskās elites valsts ģeopolitiskā kursa maiņai.

Patlaban Latvijas neatkarību ar ieročiem rokās sargā Nacionālie bruņotie spēki, Latvijas pilsoņi Zemessardzē un NATO sabiedrotie. Tomēr tikpat atbildīgs uzdevums uzlikts Latvijas sabiedrībai. Lai kopīgiem spēkiem nosargātu valsti, nepieciešamas zināšanas. Pirmkārt, zināšanas par to, kā atpazīt draudus, kā šādās situācijās rīkoties, kā izdzīvot, pasargāt sevi un savus tuvos, lai vajadzības gadījumā kopīgi aizstāvētu savu ģimeni, māju un valsti.

Tieši tāpēc portāla “Sargs.lv” sauklis skan - “Droši ir zināt!” Mūsu mērķis - būt par avotu šīm zināšanām. Mūsu komanda ir veidota no profesionāliem žurnālistiem ar lielu pieredzi Latvijas vadošo mediju darbā. Mūsu mērķis ir sniegt uzticamu, kvalitatīvu, pārbaudītu un bezmaksas informāciju par līdz šim Latvijā plašāk neizvērstu ziņu tematu –aizsardzības nozares jautājumiem.

Šī būs vieta, kur informāciju par aizsardzības un drošības tematiku varēs gūt ikviens. Ne tikai karavīri un zemessargi vai jaunsargi, bet arī uzņēmēji, eksperti, skolnieki un studenti, sabiedrības viedokļu līderi un ikviens, kam rūp sava un mūsu valsts drošība. Portāla mērķis ir piedāvāt informāciju ne tikai par aktualitātēm Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos un NATO, bet arī dot ikvienam noderīgus padomus par kiberdrošības jautājumiem, pamata zināšanām izdzīvošanai krīzes situācijās, drošības aktualitātēm Latvijā un pasaulē, kā arī skaidrot to, kā ikviens no mums var dot savu artavu valsts drošības stiprināšanā.

Pirms gada svinējām mūsu valsts izveidošanas simtgadi.  Jau pēc dažām dienām svinēsim simtgadi vienai no izšķirošajām cīņām Latvijas Neatkarības karā. Mūsu valsts nav radusies vieglā ceļā. Reiz jau to pazaudējām. Tagad mūsu visu uzdevums ir to lolot, attīstīt un sargāt.

Dalies ar šo ziņu