Latvijas uzņēmums “Atlas Dynamics” atklās dronu ražotni Ukrainā

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Defence News/ Sargs.lv
Atlas Dynamics izstrādātais bezpilota lidaparāts
Foto: Armīns Janiks / Aizsardzības ministrija

Latvijas dronu ražotājs “Atlas Dynamics” 2023. gada sākumā plāno atvērt pētniecības un izstrādes rūpnīcu Ukrainā, bet vēlāk sadarbībā ar Ukrainas Aizsardzības ministriju arī ražotni, vēsta ASV militāro ziņu medijs “Defence News”.

Kopš kara sākuma 24. februārī Latvijas uzņēmums “Atlas Dynamics” ir piegādājis Ukrainas karavīriem kopumā 300 “Atlas Pro” trīs rotoru dronus, bet janvārī Ukrainas aizstāvjiem tiks nosūtīti vēl 75 lidaparāti.

Kā “Defence News” norāda “Atlas Dynamics” izpilddirektors un dibinātājs Ivans Tolčinskis, līdz šim šie droni izmantoti, lai atrastu un atklātu Krievijas karaspēka vietas, kuru koordinātes pēc tam var nosūtīt artilērijas vienībām.

Šobrīd uzņēmums piedzīvo strauju paplašināšanos. Iepriekš uzņēmums bija vērsts uz globālā eksporta palielināšanu, taču tagad tā uzmanība pilnībā ir pievērsta Ukrainai, jo kā norāda I. Tolčinskis, "Ukrainai šobrīd ir iespaidīga mūsdienu kara pieredze. Tas var ievērojami palīdzēt uzlabot produktu kvalitāti un radīt jaunus dronus atbilstoši kara vajadzībām.”

Rīgā bāzētais uzņēmums ir pieņēmis darbā arī ukraiņu bēgļus, lai palīdzētu paātrināt dronu ražošanas tempu.

Drošības apsvērumu dēļ uzņēmums neatklāj, kur tiks atklāta jaunā uzņēmuma rūpnīca. Lai gan pirmā ražotne tiks atvērta pēc dažiem mēnešiem, pēc I.Tolčinska teiktā, uzņēmums turpina saskaņot šī projekta detaļas ar Ukrainas Aizsardzības ministriju. Neskatoties uz to, sadarbība ar Kijivu jau ir sākusies par "jaunu produktu un aprīkojuma veidu radīšanu".

“Atlas Pro” droni ir tikai 1.9 kilogramus smagi, tie ir daudz vieglāki nekā citi Ukrainas armijai piederošie bezpilota lidaparāti, kas galvenokārt paredzēti izlūkošanas un novērošanas operācijām.

Pēc I.Tolčinska teiktā, uzņēmuma izstrādes koncepcija bija tāda, ka dronam ir jābūt ērtam un pietiekami vienkāršam, lai jebkurš karavīrs spētu ar to strādāt.

Viņš piebilst, ka, lai gan “Atlas Dynamics” ir ilgstoša sadarbība ar Ukrainas Aizsardzības ministriju un, ka “Atlas Pro” modeļi tika speciāli pielāgoti Ukrainas karavīru vajadzībām. Tomēr pirmās kara nedēļas pēc Krievijas iebrukuma parādīja, ka ne visu dronu spējas sakrita ar kara realitāti, tālb bija jāveic krasas izmaiņas. Ukraiņu dronu operatori vēlējās jaudīgākus akumulatorus un lielākas dronu grupēšanas iespējas.

Saskaņā ar uzņēmuma prognozēm, jau 2023. gada pirmajā ceturksnī jaunās vadības sistēmas varēs palaist un vadīt vienlaicīgi 50 šādus dronus. I.Tolčinskis arī sacīja, ka uzņēmums izstrādā jaunas, augstākas izšķirtspējas kameras līdzās citām tehnoloģijām, kas būs pieejamas drīzumā.

Dalies ar šo ziņu