Ukrainas droni apdraud Krievijas karaspēku Krimā

Konfliktu zonas
Task & Purpose/ Sargs.lv
Ukrainas karavīri palaiž bezpilota lidaparātu pret Krievijas pozīcijām. Foto: AP/Scanpix
Foto: AP/Scanpix

Ukrainas armija pēdējos mēnešos ir pastiprinājusi bezpilota lidaparātu uzbrukumus Krievijas spēkiem Krimā. Ilggadējais Krievijas ieliktenis Krimas gubernators Sergejs Aksjonovs, runājot ar Krievijas propagandas mediju “TASS”, paziņoja, ka, lai gan drošības situācija pussalā ir “stabila un kontrolēta”, galvenos draudus Krievijas spēkiem rada Ukrainas bezpilota lidaparāti, vēsta medijs “Task & Purpose”.

Bezpilota lidaparātu uzbrukumi Krievijas spēkiem Krimā pēdējos mēnešos ir tikai pieauguši. Augustā Krievijas pretgaisa aizsardzība virs Krimas rietumiem notrieca dronu grupu, novembra beigās pretgaisa aizsardzība atvairīja līdzīgus bezpilota lidaparātu uzbrukumus, no kuriem viens, iespējams, bija vērsts uz reģionālo spēkstaciju.

"Mūsu galvenais drauds Krimai ir bezpilota lidaparāti, viss pārējais tiek pilnībā kontrolēts," Kremļa ruporam “TASS” sacīja Sergejs Aksjonovs.

Tas, ka Krievijas spēki pussalā pēdējos mēnešos ir bijuši satraukti saistībā ar Ukrainas dronu uzbrukumiem, nav pārsteidzoši. Krievijas atbalstītā gubernatora komentāri "norāda, ka, izņemot dažus augsta līmeņa gadījumus, ir bijuši arī citi uzbrukumi," intervijā izdevumam “Task & Purpose” sacīja ASV Jūras spēku analīžu centra bezpilota sistēmu eksperts Sems Bendets (Sam Bendett).

Spiediens uz Krievijas spēkiem Krimā no Ukrainas armijas "darbojas, jo [S.Aksjonovs] to publiski pauda Krievijas valsts medijos," uzskata S.Bendets.

Mazo gaisa bezpilota lidaparātu izmantošana Ukrainas spēku vidū ir tikai palielinājusies kopš Krievijas iebrukuma februārī. Militāro dronu flotē ir iekļauti rotācijas spārnu kopteri, kas pārvadā munīciju – visiem pieejamie DJI Mavic sēriju droni, Turcijā ražotie fiksēto spārnu “Bayraktar TB2” un ASV ražotie “AeroVironment Switchblade” sērijas droni ar munīciju.

Lai gan Ukrainas droni var sasniegt Krievijas gaisa spēku bāzes tālu Krievijas teritorijā, kā tas jau ir noticis vairākas reizes pēdējo mēnešu laikā, visticamāk, droni, par kuriem S. Aksjonovs uztraucas, kā norāda Sems Bendets, ir mazāki bezpilota lidaparāti, kas spēj atklāt vājākās Krievijas pretgaisa aizsardzības vietas.

"Droni nav ļoti lieli, tie uzbrūk viļņveidīgi, un [S.Aksjonovs] atzīst, tā kā tie ir mazi, tos ir grūti saskatīt un identificēt, un tāpēc tie spēj nepamanīti uzbrukt," uzsver eksperts. "S.Aksjonovs būtībā pierāda Ukrainas taktikas efektivitāti, sakot, ka droni apdraud iekārtas un infrastruktūru pussalā."

Iepriekšējos dronu uzbrukumos Krievijas militārajiem objektiem pussalā parasti bija iesaistīti viens vai divi bezpilota lidaparāti. S. Aksjonova komentārs par jaunākajiem draudiem, kas ienāk grupās, ir jauns kara attīstības pavērsiens, sacīja S. Bendets.

"Ja atsevišķi lidojumi ir spējuši iekļūt Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmā, dronu grupas, iespējams, ir noslogojušas pretgaisa aizsardzību, un tādēļ nespēj tos visus notriekt," atzīst ASV Jūras spēku analīžu centra bezpilota sistēmu eksperts. "Nav skaidrs, vai šie citi uzbrukumi radīja lielākus postījumus, taču tie ir aktuāli draudi, kurus Krievijas militārpersonas Krimā cenšas novērst."

Šāda inovācija nav pārsteidzoša. Kopš 2014. gadā, kad Krievija okupēja Krimu, Ukrainas aizsardzības industriālā bāze ir piedzīvojusi ievērojamu uzplaukumu vietējo bezpilota lidaparātu izstrādē, sākot no izlūkošanas un novērošanas līdz munīcijas pārvadāšanai, galvenokārt pateicoties Ukrainas “Delta Center” - Ukrainas militārās vadības un kontroles programmas komandai.

 "Pēdējo divu gadu laikā, kopš šī organizācija ir izveidota, tā ir strauji attīstījusies no dirižabļu vai balonu izmantošanas izlūkošanā līdz savu UAV sistēmu izveidei," atzīst ASV atvaļinātais pulkvežleitnants Tajs Šepards (Ty Shepard), kurš pašlaik konsultē “Delta Center”.

Tikmēr Krievijas armijai ir jāuztraucas par vēl vienu bezpilota lidaparātu uzbrukumu. Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs otrdien paziņoja, ka armija palaidīs dronus, kas īpaši paredzēti masīvam uzbrukumam okupantu karaspēkam.

Dalies ar šo ziņu