Ukraina piedzīvo kārtējo raķešu uzbrukumu, kamēr Krievija krāj spēkus nākamajai ofensīvai

Konfliktu zonas
'Sargs.lv/ LETA/DPA/ CNN/ AFP/ UNN/Unian
Izšauta raķete. Foto: REUTERS/Scanpix
Foto: REUTERS/Scanpix

Krievija izšāvusi raķetes uz Ukrainu, Kijivā un vairākos apgabalos dzirdami sprādzieni, taču, kā norāda Ukrainas aizsardzības ministrs, valsts ir paaugstinājusi savas pretgaisa aizsardzības efektivitāti līdz 80%. Atvaļinātais ģenerālleitnants R.Graube norāda, ka pēc "Patriot" piegādes Ukrainas bruņotajiem spēkiem nāksies rūpīgāk izvēlēties potenciālos mērķus. Papildus, Ukraina izslēdz pamieru Jaunajā gadā un pareizticīgo Ziemassvētkos, jo Ukrainas armijas virspavēlnieks prognozē jaunu Krievijas uzbrukumu Kijivai.

Krievija piektdienas rītā izšāvusi vairākus desmitus raķešu uz Ukrainu, kā arī galvaspilsētu Kijivu. Vairākos apgabalos dzirdami sprādzieni, ziņo vietējie "Telegram" kanāli un mediji.

Sprādzieni dzirdami Kijivā, Kijivas apgabalā, Harkivas apgabalā, Krivijrihā, Dņipropetrovskas apgabalā, Mikolajivas apgabalā, Zaporižjas apgabalā un Poltavas apgabalā.

Kijivas apgabala kara administrācijas vadītājs Oleksijs Kuleba ziņo, ka darbojas pretgaisa aizsardzība, un uzsvēra, ka šobrīd svarīgi atrasties patversmēs un drošās vietās.

Kijivas mērs Vitālijs Kličko ziņo, ka galvaspilsētas Desnjanskas rajonā atskanējuši sprādzieni, visi dienesti devušies uz turieni.

Harkivā atskanējusi virkne sprādzienu un pilsētas mērs Ihors Terehovs ziņo, ka raķešu uzbrukums bijis vērsts pret infrastruktūras objektu un pilsēta palikusi bez elektrības. Okupanti veikuši trīs triecienus pa Harkivas apgabala kritisko infrastruktūru.

Mikolajivas apgabala kara administrācijas vadītājs Vitālijs Kims paziņojis, ka Krievija izšāvusi aptuveni 60 raķetes.

Ņemot vērā Krievijas pastāvīgos raķešu uzbrukumus, Ukraina ir paaugstinājusi savas pretgaisa aizsardzības efektivitāti līdz 80%, kā ziņo Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs.

Viņš komentārā laikrakstam "The Guardian" norādīja, ka Ukraina izmanto sabiedroto dāvināto pretgaisa aizsardzības sistēmu, padomju laika sistēmu un pārveidotu mobilo ložmetēju kombināciju.

Taču Ukraina mudina sabiedrotos sniegt vairāk ieroču sistēmu, ieskaitot labāku pretgaisa aizsardzību. O.Rezņikovs uzsvēra, ka tas ir svarīgi, pat ja Ukraina var turpināt triecienu dziļi Krievijai, kā tas tika darīts naktī uz 5.decembri, kad tika veikti triecieni militārajiem lidlaukiem Krievijas Saratovas un Rjazaņas apgabalos. Vienlaikus viņš atteicās komentēt, vai Ukrainai ir potenciāls jauniem līdzīgiem triecieniem.

Jau ziņots, ka ASV prezidenta Džo Baidena administrācija ir gandrīz pabeigusi plānu par pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot" piegādi Ukrainai, atsaucoties uz trīs ASV amatpersonām, otrdien ziņoja telekanāls CNN.

CNN norāda, ka ASV par "Patriot" piegādi Ukrainai varētu paziņot jau šonedēļ.

Kijiva jau sen lūdz ASV piegādāt tai "Patriot", kas būtu visefektīvākā uz Ukrainu nosūtītā tālas darbības pretgaisa aizsardzības sistēma.

Nav skaidrs, cik daudz raķešu palaidēju tiks nosūtīti, taču parasti "Patriot" baterija sastāv no radara, vadības punkta un līdz astoņām pārvietojamām raķešu palaišanas iekārtām, kur katrā ir četras raķetes, kas gatavas izšaušanai.

Tiklīdz Pentagona plāns būs apstiprināts, "Patriot" sistēma tiks ātri piegādāta un sāksies ukraiņu apmācība tās lietošanā ASV bāzē Vācijā, ziņoja CNN.

"Patriot" sistēma tiek plaši uzskatīta par vienu no spējīgākajiem tāla darbības rādiusa ieročiem, lai aizsargātu gaisa telpu pret ballistiskajām un spārnotajām raķetēm, kā arī militārajām lidmašīnām. "Patriot" potenciāli var notriekt Krievijas raķetes un lidmašīnas tālu no paredzētajiem mērķiem Ukrainā.

Kā aģentūrai LETA atzina bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot" piegāde Ukrainai atstās ietekmi uz Krievijas gaisa spēkiem, taču, ņemot vērā sistēmas dārdzību un darbības lauku, ukraiņiem būs rūpīgi jāizvēlas potenciālie mērķi.

"Patriot" ir ļoti augsta precizitātes raķešu sistēma un darbojas pēc principa "viens šāviens, viens trāpījums". Šādam ierocim nonākot ukraiņu rokās, tas liks Krievijai mainīt stratēģiju, īpaši attiecībā uz gaisa spēku izmatošanu Ukrainas bombardēšanā, norādīja atvaļinātais ģenerālleitnants R.Graube.

Turpinoties okupantu zvērīgajiem raķešu uzbrukumiem, Ukrainas bruņoto spēku vadība noraidījusi pamiera iespējamību laikā no Jaunā gada līdz pareizticīgo Ziemassvētkiem.

Ukrainas armijas ģenerālštāba galvenās operatīvās pārvaldes priekšnieka vietnieks Oleksijs Hromovs norādīja, ka Ukraina ievēros pilnīgu pamieru tikai tad, kad Ukrainas teritorijā vairs neatradīsies neviens okupants. Arī Kremlis paziņojis, ka svētku sezonā janvāra sākumā pamieru neplāno.

Papildus Ukrainas armijas virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs sagaida jaunu Krievijas uzbrukumu Kijivai 2023.gada pirmajos mēnešos.

Šādu viedokli Zalužnijs pauda 3.decembra intervijā izdevumam "The Economist".

"Ļoti svarīgs stratēģiskais uzdevums ir izveidot rezerves un sagatavoties karadarbībai, kas var notikt februārī, labākajā gadījumā martā un sliktākajā gadījumā janvāra beigās," sacīja virspavēlnieks V.Zalužnijs.

"Krievi gatavo apmēram 200 000 jaunu karavīru. Man nav šaubu, ka viņi vēlreiz uzbruks Kijivai," sacīja V.Zalužnijs.

V.Zalužnijs sacīja, ka viena no viņa pašreizējām problēmām ir "noturēt šo [frontes] līniju", kas stiepjas no dienvidiem uz austrumiem, un vairs nezaudēt teritoriju.

Viņaprāt, Krievija bombardē enerģētikas infrastruktūru, jo tai nepieciešams laiks, lai sakopotu spēkus plašai ofensīvai nākamajos mēnešos.

Dalies ar šo ziņu