Krievu militārie blogeri ziņo par Krievijas ģenerāļa V. Gerasimova atlaišanu, ministrija to noliedz

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Business Insider/ASV Kara izpētes institūts
Krievu ģenerālis V. Gerasimovs un Aizsardzības ministrs S. Šoigu
Foto: Krievu ģenerālis V. Gerasimovs un Aizsardzības ministrs S. Šoigu Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija trešdien izlūkošanas ziņojumā norādīja uz sociālajos plašsaziņas līdzekļos izplatītajām baumām, ka Krievijas augstākais ģenerālis Valērijas Gerasimovs esot atlaists. Krievijas Aizsardzības ministrija noliedza šādus apgalvojumus, taču šobrīd ir pārāk maz informācijas, lai pārliecinātos par baumu patiesību.

"Pēdējo 48 stundu laikā sociālajos plašsaziņas līdzekļos izplatījušās baumas, ka Krievijas ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Valērijs Gerasimovs varētu būt atlaists, taču šobrīd to nav izdevies apstiprināt," teikts Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas izlūkošanas ziņojumā.

Paziņojumā gan norādīts, ka, visticamāk, spriedze un problēmas skar arī Krievijas militārās hierarhijas augstāko līmeni.

Krievijas mēnešiem ilgā cīņa par panākumiem iebrukumā Ukrainā ir sašūpojusi Krievijas armijas augstākās rindas un izraisījusi daudzas varas maiņas, taču neviena no tām nav bijusi tik vērienīga kā baumas par tās augstākā virsnieka V. Gerasimova atstādināšanu.

Runas par Gerasimovu pamanīja arī ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War - ISW), kas norādīja, ka tās nāk no Krievijas militāro blogeru tīkliem.

Šo jautājumu svētdien noliedza Krievijas Aizsardzības ministrija, kura paziņoja, ka prezidents Vladimirs Putins nav atlaidis V. Gerasimovu un ka tam nav pamata.

Ierakstā Aizsardzības ministrija skaidroja, ka tā ir viltus ziņa. Ministrija publicēja vairākas fotogrāfijas, kurās ģenerālis redzams oficiālos pasākumos kopā ar aizsardzības ministru Sergeju Šoigu.

Iepriekš izskanēja ziņas arī par S. Šoigu atlaišanu, taču tajā momentā Krievijas Aizsardzības ministrija aktīvi apliecināja, ka tā tas nav noticis, un publicēja vairākus foto un video pierādījumus, ka Šoigu atrodas esošajā amatā. V. Gerasimova gadījumā šādu vizuālu pierādījumu ir maz, tāpēc šobrīd ir grūti spriest, cik šī ziņa ir patiesa.

Tomēr šis noliegums liecina, ka Krievijas Aizsardzības ministrija ir jutīga pret ziņām par jebkādu šķelšanos tās elites vadībā, norādīja "ISW".

Ziņojumi par cīņu par varu Kremlī cirkulē jau vairākas nedēļas, īpaši kopš rudenī Ukraina strauji atguva plašas okupētās teritorijas. Šīs neveiksmes ir izraisījušas intensīvu kritiku no Krievijas militāro komentētāju puses. 

Oktobrī Krievijas uzņēmējs un Putina kritiķis Mihails Hodorkovskis aprakstīja, ka Krievijas militārajā elitē veidojas divas frakcijas. No vienas puses bija Šoigu un Gerasimovs, bet no otras - Čečenijas karavadonis Ramzans Kadirovs un Vāgnera grupas dibinātājs Jevgeņijs Prigožins, norādīja Hodorkovskis. 

Dalies ar šo ziņu