Eiropas Aizsardzības fonda budžets dalībvalstu industrijas atbalstam plānots ap 7 miljardiem eiro

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
Eiropas Aizsardzības fonds
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

Lai arī vēl jāpanāk gala vienošanās par Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetu, dalībvalstis vienojušās, ka Eiropas Aizsardzības fonda (EDF) budžets no 2021. – 2027. gadam varētu sasniegt aptuveni 7 miljardus eiro. Šis finansējums ir paredzēts dalībvalstu uzņēmumiem un universitātēm aizsardzības spēju stiprināšanas projektu īstenošanai, turklāt tiek meklēti arvien jauni veidi, kā atbalstīt tieši mazos un vidējos uzņēmumus, kas īpaši aktuāli Latvijas gadījumā. Tā 10. septembrī notiekošajā Latvijas Industrijas dienā NATO un Eiropas Savienībā informēja eksperti.

Kā norāda eksperti, viens no nozīmīgākajiem ES atbalsta mehānismiem, kas vērsts uz ES pētniecības un industrijas kapacitāšu nostiprināšanu aizsardzības jomā, ir Eiropas Aizsardzības fonds. Pats fonds ar šobrīd paredzēto jauno finansējumu, kas tiek lēst apmēram 7 miljardu eiro apmērā, sāks funkcionēt no 2021. gada. Līdz šim atbalsts uzņēmumiem tiek sniegts caur šī fonda sagatavošanās iniciatīvu – Eiropas aizsardzības industrijas attīstības programmu (EDIDP) un Sagatavošanās darbību aizsardzības pētniecības jomā (PADR).

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka no Latvijas Eiropas aizsardzības industrijas attīstības programmas līdzfinansējumam 2020. gada uzsaukumam tiek gatavots virtuālās realitātes militārās medicīnas jomas projekts “Traumas simulators”. Konsorcijā ar Igaunijas, Vācijas, Francijas un Somijas uzņēmumu ietilpst arī Latvijas medicīnas tehnoloģiju jaunuzņēmums “Exonicus”.

Image
Traumas simulators
Foto: Foto: Ekrānšāviņš no publicitātes video
Foto: Ekrānšāviņš no publicitātes video

2020. gada uzsaukuma ietvaros industrijas jaunu spēju izstrādes vai esošo spēju modernizācijas projektu pieteikumu iesniegšanu Eiropas komisijā jāveic līdz 2020. gada 1. decembrim. Šī gada Industrijas dienā ES eksperti atgādināja par to, ka Industrijai ir iespēja aktuālos jautājumus, kuri radušies projektu pieteikumu gatavošanas gaitā, Eiropas Komisijai iesniegt līdz š.g. 1. novembrim.

Eiropas Aizsardzības fondu kā finansiālu atbalstu pētniecībai un aizsardzības industrijai Eiropas Komisija izveidoja, lai dalībvalstis varētu pienācīgi reaģēt uz drošības izaicinājumiem un attīstīt konkurētspējīgu, inovatīvu un efektīvu aizsardzības industriju visā Eiropas Savienībā. Ar fonda atbalstu laika posmā no 2021. līdz 2027. gadam ES valstu uzņēmumiem būs pieejams arī ievērojami lielāks finansējums nekā šobrīd esošajā EDIDP programmā, bet fonda apgūšana tiek plānota ikgadēju darba programmu formā, precizējot tēmas jaunu projektu pieteikumiem.

Šādu darba programmu 2021. gadam ir paredzēts izstrādāt līdz 2021. gada pavasarim.

Šogad attālinātajā Industrijas dienā piedalījās arī Eiropas Komisijas Aizsardzības un kosmosa ģenerāldirektorāta pārstāvis Miha Komniks (Micha Comnick), stāstot par aktualitātēm vēl esošās EDIDP programmas ietvaros, kā arī Eiropas Aizsardzības fondu. Ar M. Komniku portāls “Sargs.lv” ticies jau iepriekš, un plašāk par Eiropas Aizsardzības fondu un iespējām tieši mazo un vidējo uzņēmumu atbalstam var lasīt šeit: https://www.sargs.lv/lv/uznemejdarbiba-un-inovacijas/2020-03-16/eiropas-aizsardzibas-fonda-sniegtas-iespejas-latvijas.

Lielajiem uzņēmumiem pretendēt uz dalību projektos ES un NATO finansējuma saņemšanai ir mazliet vieglāk – pieejamāku finanšu iespēju un arī kapacitātes dēļ. “Sargs.lv” jau rakstīja, ka uzņēmums “Latvijas Mobilais Telefons” (LMT) sadarbībā ar citiem Latvijas komersantiem un pētniecības iestādēm kļuvis par pirmo Latvijas uzņēmumu, kas šogad sācis dalību jaunā Eiropas Aizsardzības fonda pirmajā projektā, izstrādājot un attīstot modulāru bezpilota sauszemes sistēmu.
Image
Viedsargs
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrija norāda, ka Latvijas dalība šajā starptautiskajā projektā sekmēs valsts aizsardzības un drošības industrijas sadarbību ar ārvalstu vadošajiem militārās industrijas uzņēmumiem, kā arī sniegs iespēju Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem līdzdarboties inovatīvo tehnoloģiju izstrādē, tās pielāgojot arī Latvijas armijas vajadzībām.

Eiropas Aizsardzības fonda projekta pieteikums tapa pērn pēc sākotnējās Igaunijas uzņēmuma "Milrem Robotics" iniciatīvas, vienotā konsorcijā apvienojot 14 sakaru, bezpilota, kiberdrošības, komandvadības, sensoru un citu inovatīvu sistēmu izstrādātājus no Latvijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Beļģijas, Francijas un Spānijas.

Image
Industrijas diena
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka 10. septembrī videokonferences formātā notika tradicionālā Industrijas diena NATO un Eiropas Savienībā, ko organizē Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācija sadarbībā ar Aizsardzības ministriju. Iepriekš šis informatīvais pasākums noticis NATO un Eiropas Komisijas mītnēs Briselē, taču ir bijušas arī reizes, kad NATO un ES institūciju pārstāvji viesojušies Latvijā, tiekoties ar Latvijas militārās industrijas uzņēmējiem klātienē.

Pasākuma mērķis – dot Latvijas militārajai industrijai iespēju iepazīties ar Eiropas Aizsardzības fonda un Eiropas aizsardzības industrijas attīstības programmas sniegtajām iespējām uzņēmumu konkurētspējas celšanai, NATO iepirkumu aģentūru piedāvātajām iespējām dalībai starptautiskos iepirkumos, kā arī citām aizsardzības sektora aktualitātēm ES un NATO mērogā.

Pasākums parasti ir arī lieliska tīklošanās jeb kontaktu dibināšanas vieta, īpaši maziem un vidējiem uzņēmējiem, lai izzinātu savas iesaistes iespējas gan dažādos iepirkumos, gan sadarbībā ar citiem starptautiskiem uzņēmumiem.

Visa aktuālā informācija par Eiropas Aizsardzības fonda sniegtajām iespējām Latvijas uzņēmumiem atrodama šeit: https://www.mod.gov.lv/lv/uznemejiem/atbalsts-uznemejiem/eiropas-aizsardzibas-industrijas-attistibas-programma-2019-2020-gads

Dalies ar šo ziņu