Sadarbojoties ar LMT, nākotnē Latvijas armijā plānots ieviest 5G tehnoloģijas

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
LMT
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Uzņēmuma “Latvijas Mobilais Telefons” (LMT) projekti līdz šim veiksmīgi ieviesti Nacionālajos bruņotajos spēkos. Tieši sadarbojoties ar LMT, Latvijas armijā plānots ieviest  virkni nākotnes 5G tehnoloģiju, tā pēc tikšanās ar uzņēmuma vadību atzina aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Tikšanās laikā aizsardzības ministrs ar uzņēmuma LMT prezidentu pārrunāja turpmāko sadarbību valsts aizsardzības inovāciju projektu īstenošanā, kā arī veiksmīgi aizsāktos kopprojektus, piemēram, lietotni “Viedsargs”.

Aizsardzības ministrs pēc tikšanās portālam “Sargs.lv” atzina, ka ikviena moderna armija mūsdienās cenšas maksimāli izmantot visas pieejamās jaunās tehnoloģijas, savukārt LMT līdz šim sevi pierādījis kā viens no vadošajiem uzņēmumiem, kurš aktīvi strādā pie jaunāko tehnoloģiju, digitālās vides un jaunās paaudzes 5G  sakaru sistēmas ieviešanas. Tālab tiekoties ar LMT vadību, pārrunātas iespējas, kā aizsardzības nozare varētu izmantot uzņēmumā uzkrātās zināšanas un tā rīcībā esošās tehnoloģijas Latvijas aizsardzības vairošanā, īpaši pieskaroties 5G sakaru attīstībai bruņotajos spēkos.

“Tas nozīmē, ka Latvijas armija būs viena no pirmajām valstiskajām struktūrām, kas sāks praktiski izmantot 5G tehnoloģijas, palielinot gan Latvijas valsts drošību, gan arī izglītojot mūsu pašu karavīrus un virsniekus,” norāda A. Pabriks.

Savukārt LMT prezidents Juris Binde portālam “Sargs.lv” atzina, ka komunikāciju tehnoloģijas šobrīd attīstās ļoti strauji, tāpēc simbioze starp militārajām un civilajām tehnoloģijām, kas viena otru varētu atbalstīt un vajadzības gadījumā arī dublēt, ir ļoti nozīmīga. Savukārt līdzšinējie projekti, kas jau veiksmīgi pielietoti Nacionālajos bruņotajos spēkos, ir saņēmuši labas atsauksmes arī no citiem uzņēmuma partneriem.

Vienlaikus J. Binde atzīst – LMT sadarbība ar Latvijas aizsardzības nozari ļāvusi ne tikai paaugstināt valsts kopējās aizsardzības spējas, bet arī nākusi par labu uzņēmumam, paverot tam ceļu un ļaujot iekļauties vairākos citos starptautiskos aizsardzības nozares tehnoloģiju izstrādes projektos.

Image
LMT
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Eiropas Aizsardzības fonda projektā esam faktiski pirmie Latvijas pārstāvji, turklāt arī vienīgie telekomunikāciju operatori. Līdz ar to varam izmantot savu kompetenci, ko esam ieguvuši kā vadošais Latvijas un arī Baltijas uzņēmums. Vienlaicīgi varam iegūt jaunas zināšanas, sadarbojoties ar ļoti kompetentiem partneriem,” stāsta J. Binde.

LMT prezidents skaidro – mūsdienās pasaule ir cieši savienota starp valstisko un uzņēmējdarbības sektoru. Proti, valsts tikai ar saviem spēkiem nevar realizēt lielus tehnoloģiju projektus, tāpēc veidojas sadarbība.

“Sadarbība ar Eiropas Savienības valstīm un NATO stratēģiskajiem partneriem paaugstina LMT kompetences līmeni, kā arī ievērojami paaugstina kopējo pasaules drošību. Multinacionāla pārrobežas sadarbība ir ļoti svarīga,” stāsta J. Binde.

Viņš uzsver, ka šobrīd visaptverošā drošības sistēma, tāpat kā Latvijas visaptverošā valsts aizsardzības sistēma ietver sadarbību daudzu dienestu starpā, tāpēc gan telekomunikāciju speciālistiem gan sakarniekiem vienmēr bijusi izšķiroša loma gan dažādu dienestu, gan ieroču šķiru sadarbības veicināšanā, lai kopējiem spēkiem gūtu panākumus.

Savukārt aizsardzības ministrs piebilda, ka LMT loma Latvijas aizsardzības spēju stiprināšanā ir pakāpeniski augusi. Šobrīd tā ir ne tikai divpusēja sadarbība, bet arī iespēja piesaistīt Eiropas fondus jaunu tehnoloģiju izstrādē.

“Ar mūsu savstarpējo sadarbību mēs parādam citām Eiropas Savienības un NATO dalībvalstīm, kā arī citu valstu lielajiem uzņēmumiem, ka esam spējīgi kļūt ne tikai par līdzdalībniekiem lielos starptautiskos projektos, bet varam arī kļūt pat par vadošajiem uzņēmumiem šāda mēroga tehnoloģiju izstrādē. Tas nozīmē ieguvumus ne tikai visai valsts drošībai, bet arī ekonomikai jaunu darba vietu veidā, tehnoloģiju attīstībā un eksporta nozares izaugsmē,” saka A. Pabriks.

Jau ziņots, ka LMT sadarbībā ar Aizsardzības ministriju un Rīgas Tehnisko universitāti attīsta virkni valsts aizsardzības inovāciju projektu, tai skaitā informācijas platformu "Viedsargs" militārajai saziņai, kā arī īpašus sensoru, mākslīgā intelekta un datorredzes risinājumus.

Latvijas komersanti un pētniecības iestādes LMT vadībā šogad uzsāka dalību Eiropas Aizsardzības fonda pirmajā projektā, kura mērķis ir modulāru bezpilota sauszemes sistēmu izstrāde un turpmāka attīstīšana.

Latvijas dalība šajā starptautiskajā projektā sekmēs mūsu valsts  aizsardzības un drošības industrijas sadarbību ar ārvalstu vadošajiem militārās industrijas uzņēmumiem, kā arī sniegs iespēju Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem līdzdarboties inovatīvo tehnoloģiju izstrādē, tās pielāgojot Latvijas armijas vajadzībām.

Dalies ar šo ziņu