Pirmais Baltijas mēroga aizsardzības jomas nodrošinājuma un loģistikas plānošanas seminārs

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
Noslēdzies pirmais Baltijas mēroga aizsardzības jomas nodrošinājuma un loģistikas plānošanas seminārs
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

No 16. līdz 20. septembrim Latvijas Kara muzejā norisinājās Aizsardzības ministrijas un ASV vēstniecības Latvijā Aizsardzības sadarbības biroja rīkotais pirmais Baltijas mēroga  apmācību seminārs aizsardzības nodrošinājuma un loģistikas plānošanā.

Ministrijas Nodrošinājuma un aizsardzības investīciju departamenta direktore Kristīne Rudzīte-Stejskala norādīja, ka minētais kurss ir Latvijas Aizsardzības ministrijas iniciatīva: “Iniciatīvai organizēt kopīgu kursu Baltijas valstu nodrošinājuma speciālistiem ir divi iemesli: stiprināt Latvijas un pārējo Baltijas valstu nodrošinājuma jomas ekspertu zināšanas, jo šāda specializēta apmācības iespējas ir ierobežotas un tai pat laikā, ņemot vērā aizsardzības finansējuma pieaugumu, ļoti svarīgas. Otrkārt, es saredzu to kā veidu, kādā stiprināt darba līmeņa sadarbību starp Baltijas valstu nodrošinājuma jomas ekspertiem no Aizsardzības ministrijām, bruņotajiem spēkiem un iepirkumu aģentūrām. Tas savukārt nākotne var atvieglot kopējo sadarbību Baltijas valstu starpā iepirkumu un nodrošinājuma plānošanas jomā. Es ceru, ka šis ir tikai iesākums un kurss varētu turpināties ar zināmu regularitāti Baltijas valstīs.”

“Šī kursa mērķis bija aplūkot un analizēt iepirkumu veikšanas procesus, kā tiek pieņemts lēmums par iepirkumu, ko pirkt un kā pirkt. Kurss vienoja Baltijas valstu pārstāvjus, lai viņi kopīgi varētu domāt par iepirkumu sistēmu, kuru kopīgi var izmantot, lai veicinātu vienotas iepirkumu procedūras pēc vienotiem principiem,“ uzsvēra ASV Jūras spēku augstskolas Starptautiskās aizsardzības līdzekļu pārvaldības (IDARM) programmas koordinatore Samanta Švelenbaha (Samantha Schwellenbach).

Lielbritānijā bāzētās domnīcas “Royal United Services Institute” eksperts Trevors Teilors (Trevor Taylor) norādīja, ka aizsardzības jomas nodrošinājuma un loģistikas plānošanas seminārā dalībnieki tika iepazīstināti ar tādiem tematiem kā risku vadība, dzīves cikla plānošana, dažādi nodrošinājuma sistēmu uzskates aspekti, resursu vadība, līderība nodrošinājuma jomā, kā arī citi temati, kas skar nodrošinājuma jautājumus. Viņaprāt, lai aptvertu tik plašas tēmas, nepieciešams ilgāks kursa norises laiks, bet semināra dalībnieki bija ļoti aktīvi un strādājuši gan individuāli, gan arī grupās, lai rastu kopīgus risinājumus vienotai iepirkumu sistēmai, maksimāli produktīvi izmantojot visu semināram atvēlēto laiku.

 “Šis kurss ir veids, lai kopīgi rastu risinājumus problēmām un veicinātu savstarpējo sadarbību. Seminārs sniedza iespēju iegūt uzticamus partnerus, mācīties vienam no otra un strādāt starptautiskās grupās,” sacīja T. Teilors.

“Virziens, kurā mēs labprāt dotos nākotnē nodrošinājuma jomā, ir veikt ne tikai individuālus iepirkumus, bet arī sadarboties ar Baltijas valstīm, gan politisku, gan ekonomisku apsvērumu dēļ. Līdz šim esam secinājuši, ka viens no iemesliem, kas kavē šo procesu ir iepirkumu  procedūru atšķirība starp Baltijas valstīm. Mēs ceram, ka, veidojot nodrošinājuma jomas speciālistu sadarbības tīklu, veidojot kontaktus un kopīgu zināšanu bāzi, nākotnē sadarbība starp Baltijas valstīm uzlabosies un tiks stiprināta gan praktiskā, gan politiskā līmenī. Tāpēc ir svarīgi, ka šis kurss notiek ne tikai katrā valstī individuāli, bet kopā, veidojot gan formālas, gan neformālas saiknes starp dalībniekiem. Šis kurss ir bijis apliecinājums, ka cenšamies domāt vienā virzienā un vēlamies veicināt Baltijas valstu sadarbību,” norādīja semināra dalībniece no Latvijas.

Semināra dalībniece no Igaunijas sacīja, ka kurss ir bijis ļoti vērtīgs, jo aptvēris tematus, kuros pati tik labi neorientējas, piemēram, riska menedžments. Viņa pauda, ka iegūtā informācija noder kā individuāli, tā arī praktiski ikdienas darbā. Visvērtīgākais seminārā ir bijusi iespēja sastrādāties ar kolēģiem no citām valstīm, lai kopīgi realizētu lektoru dotos uzdevumus.

“Šī kursa laikā mēs ieguvām pavisam jaunu informāciju – kā veikt iepirkumu procesu, kā pēc tam sistēmu uzraudzīt un uzturēt. Šī bijusi ļoti vērtīga iespēja iegūt vērtīgus padomus no pieredzējušiem lektoriem un jomas profesionāļiem,” uzsvēra semināra dalībnieks no Lietuvas.

Seminārā piedalījās vairāk nekā 30 Baltijas valstu aizsardzības jomas nodrošinājuma speciālisti, tai skaitā, Aizsardzības ministrijas, Nacionālo bruņoto spēku un Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra pārstāvji.

Semināru vadīja ASV Jūras spēku augstskolas (Naval Postgraduate School) pasniedzēji un Lielbritānijā bāzētās domnīcas “Royal United Services Institute” eksperti. 

Semināra organizēšanu iniciēja Latvijas Aizsardzības ministrija, bet Starptautiskās militārās izglītības un apmācības programmas (International Military Education & Training, IMET) ietvaros finansēja ASV. Šīs programmas ietvaros jau daudzus gadus aizsardzības nozares ekspertiem tiek nodrošināta dažāda veida apmācība.

Dalies ar šo ziņu