Lielbritānija sper vēl vienu nozīmīgu soli gaisa kaujas dronu izstrādē

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/DefenseNews/TheDrive
Mosquito
Foto: Foto: Lielbritānijas Aizsardzības ministrija

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija piešķīrusi 30 miljonus Britu mārciņu "uzticamā pārinieka" (Loyal Wingman) “Mosquito” – bezpilota aparāta, kas paredzēts kaujas lidmašīnu atbalstam - izstrādei. Finansējums paredzēts funkcionējoša prototipa izstrādei, un līdzīgi projekti tiek izstrādāti arī ASV, Eiropā un Austrālijā.

Pirmajiem Viegla svara, zemu izmaksu nākotnes lidaparāta (Lightweight Affordable Novel Combat Aircraft - LANCA) izmēģinājumiem jānotiek līdz 2023. gadam, un pēc tam Lielbritānijas Aizsardzības ministrija iegūtos datus izmantos nākotnes spēju attīstībai un analīzei.  Paredzēts, ka jau līdz desmitgades beigām “uzticīgie pārinieki” papildinās Lielbritānijas Karalisko Gaisa spēku sastāvā esošo F-35 “Lighthing II”, “Eurofighter Typhoon” un vēl izstrādē esošo Lielbritānijas Karalisko Gaisa spēku nākotnes iznīcinātāju “Tempest” floti.

Lielbritānijas Karalisko Gaisa spēku komandieris gaisa spēku maršals Maiks Vigstons (Mike Wigston) norāda – Lielbritānija ir izvēlējusies revolucionāru pieeju; dronu spieti, bezpilota iznīcinātāji kopā ar pilotējamām kaujas lidmašīnām nākotnē mainīs spēles noteikumus veidā, kas nav pieredzēts kopš reaktīvo lidmašīnu ieviešanas laikiem.
Image
Mosquito
Foto: Foto: Lielbritānijas Aizsardzības ministrija
Foto: Lielbritānijas Aizsardzības ministrija

Paredzēts, ka droniem jāspēj ne tikai nest raķetes, novērošanas un elektroniskās karadarbības sistēmas, bet arī spēt iznīcināt pretinieka lidmašīnas un izvairīties to zeme-gaiss tipa raķetēm, vienlaikus saglabājot kontaktu ar mātes lidmašīnu.

“Līgumu par drona izstrādi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija parakstījusi ar uzņēmuma “Spirit AeroSystems” vadītu konsorciju, kura galvenās ražotnes atrodas Belfāstā Ziemeļīrijā un iekļauj arī uzņēma “Northrop Grumman UK” daļas. Konsorcijs uzvarējis konkursā, kurā piedalījušies arī tādi uzņēmumi kā “Boeing” un “Blue Beat Systems”

Jāatzīmē, ka konsorcija ietvaros drona korpusu būvei izmantos uzņēmuma “Bombardier” ražotnes, kas iepriekš ražojis pasažieru lidmašīnas arī uzņēmumam “Air Baltic”.

Darbs pie LANCA projekta tika uzsākts jau 2015. gadā ar mērķi ievērojami samazināt jaunu sistēmu izstrādes un ražošanas izmaksas. Paredzēts, ka dronam būtu jāmaksā desmitkārt mazāk nekā iznīcinātājam, un to jāspēj uzbūvēt piecreiz ātrāk. Ja projekts norisināsies sekmīgi, Jaunie droni lidos kopā ar kaujas lidmašīnām F-35 un “Typhoon” jau līdz desmitgades beigām - skaidro Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas pārstāvji.

Dalies ar šo ziņu