Cīnītāji – kiborgi varētu kļūt par realitāti jau 2050. gadā

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/ArmyTimes.com
Kiborgi
Foto: Foto: DoD

Jaunā ASV Aizsardzības departamenta pētījumā secināts, ka jauni uzlabojumi kaujas tērpos, kas palīdzētu novērst dažādas traumas un uzlabotu izredzes kaujās, varētu būt iespējami jau 2050. gadā vai pat agrāk, informē ASV Armijas Kaujas spēju uzlabošanas pavēlniecība.

Pētnieki norāda, ka līdz tam laikam civilā sabiedrība, iespējams, jau būs iepazīstināta ar “kiborgu-veida” veselības aprūpes sistēmu, tāpēc arī karavīriem būs vieglāk pielāgoties jaunam aprīkojumam. Nākotnes militārās tehnoloģijas gan noteikti atšķirsies no tām, kuras ierasts redzēt zinātniskās fantastikas filmās, piebilst militāro ziņu portāls “ArmyTimes.com”.

Aizsardzības departamenta zinātnieki pētījuma rezultātā noteica četras iespējas, kuras varētu tikt izstrādātas līdz 2050. gadam: redzes sistēmas uzlabojumi attēlveidošanas, redzes un situācijas apzināšanā; ieprogrammēta muskuļu vadība un atjaunošana, izmantojot optoģenētisku ķermeņa sensoru tīklu; dzirdes uzlabojumi saziņai un aizsardzībai; tieša neironu pastiprināšana cilvēka smadzenēs divvirzienu datu pārvirzīšanai. Viņi piebilda, ka tieši neironu pastiprināšana varētu ievērojami pārveidot kaujas situācijas.

Pētījuma apkopojumā norādīts, ka šādas sistēmas atvieglotu lasīšanas/rakstīšanas iespējamību starp cilvēku un tehnoloģiju, kā arī starp diviem cilvēkiem ar smadzeņu mijiedarbības palīdzību. “Šāda veida mijiedarbības ļautu karavīriem tiešā veidā komunicēt ar bezpilota un autonomajām sistēmām, kā arī citiem karavīriem. Tas savukārt spētu optimizēt vadības un kontroles sistēmas,” secina  ASV Aizsardzības departamenta pētnieki.

“ArmyTimes.com” gan norāda uz satraucošajiem nākotnes paredzējumiem, kuri minēti pētījumā. Pēc 2050. gada, kad tehnoloģijas būs attīstītas ne tikai militārajā sfērā, bet arī sabiedrībā kopumā, virtuālā realitāte, ļoti iespējams, radīs nevienlīdzību ne tikai sabiedrībā, bet arī tiesiskajā, drošības un arī ētikas sistēmā.

Aizsardzības departamenta pētnieki vēstījumā Pentagonam kā vienu no galvenajām rekomendācijām norāda – drošības apsvērumiem jāpievērš nemitīga uzmanība, lai spētu novērtēt jauno tehnoloģiju ietekmi uz to lietotājiem un cilvēci kopumā, informē “ArmyTimes.com”.

“Būtiskie ieguvumi, ko sniegs cilvēku un mašīnu “saplūšana”, pozitīvi ietekmēs cilvēces dzīves kvalitāti kopumā, atjaunojot cilvēku funkcijas, kuras zaudētas slimības vai ievainojumu dēļ,” norādījuši pētnieki. Bet, attīstoties šīm tehnoloģijām, “ir svarīgi, lai inženierzinātnes un citu zinātnes jomu pārstāvji kopumā rīkotos piesardzīgi, lai maksimāli izmantotu savas iespējas bet neaizmirstu par sabiedrības drošību”.

Dalies ar šo ziņu