"Cert.lv": Kiberuzbrukumu intensitāte saglabājas augsta

Sabiedrība
LETA
Cert.lv
Foto: Edijs Pālēns/LETA

Kiberuzbrukumu intensitāte arī šajā nedēļā Latvijā saglabājas augsta, aģentūrai LETA sacīja informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" vadītāja Baiba Kaškina.

"Uzbrukumi nav komplicēti, tie ir samērā klasiski un sagaidāmi. Izskatās, ka to mērķis ir trokšņa radīšana, potenciāla trauksmes celšana un uzmanības novēršana, kamēr fonā, iespējams, tiek gatavoti nopietnāki uzbrukumi," norādīja Kaškina.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka sekmīgi uzbrukumi ar būtisku ietekmi valsts un kritiskā infrastruktūras sektorā līdz šim nav konstatēti.

Kaškina arī informēja, ka galvenais uzbrucēju mērķis ir valsts un pašvaldību iestādes, kritiskā infrastruktūra, kā arī privātā sektora uzņēmumi, kas nodrošina pakalpojumus vai sistēmas valsts iestādēm.

Pēc viņas minētā, redzamākie kiberuzbrukumi šobrīd ir ievainojamību meklēšana jeb "taustīšanās", paroļu piemeklēšanas mēģinājumi valsts resursiem, piekļuves lieguma uzbrukumi, kā arī mērķēti uzbrukumi iestāžu darbiniekiem, tostarp dažādi pikšķerēšanas e-pasti sensitīvas informācijas zagšanai vai e-pasti ar ļaunatūru pielikumā.

Kaškina aicināja uzņēmumus strādāt paaugstinātas kibedrošības apstākļos, savukārt iedzīvotājiem vajadzētu uzmanīties no krāpniekiem, kas cenšas šo situāciju izmantot savā labā, kā arī no viltus ziņu izplatītājiem informatīvajā telpā.

Viņa arī atzīmēja, ka "Cert.lv" turpina nepārtraukti monitorēt un kontrolēt situāciju.

Jau vēstīts, ka būtisks uzbrukumu intensitātes pieaugums tika novērots jau februāra izskaņā, kad Krievija iebruka Ukrainā.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Dalies ar šo ziņu