Aizsardzības nozare Lāčplēša dienas dievkalpojumā Doma baznīcā pateicas visiem varoņiem

Sabiedrība
Sargs.lv
Lāčplēša diena
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ne velti Lāčplēša diena tiek svinēta vienā no gada vistumšākajiem mēnešiem, jo, kur ir tumsa, tur ir vislielākā iespēja parādīties gaismai. Tā uzrunā svinīgajā 11. novembra dievkalpojumā Rīgas Doma baznīcā norādīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Savukārt Nacionālo bruņoto spēku (NBS) virskapelāne kapteine Estere Tumoviča atgādināja, ka tradīcijas un ieradumi ir spēcīgi, un lai arī šajā laikā daudzi ieradumi cilvēkiem bijuši jāmaina, tradīcijas palikušas nemainīgas. Tāds ir arī 11. novembris – Brīvības cīņu un Lāčplēša Kara ordeņa diena. Turklāt aizsardzības nozare 2021. gadu nodēvējusi par Varoņu gadu, pieminot visus, kuri nesavtīgi ziedojuši savu laiku un spēkus brīvas Latvijas izcīnīšanai un nosargāšanai.

Kā dievkalpojuma ievadā sacīja NBS Militārās policijas vecākais kapelāns majors Normunds Celmiņš, lai arī Lāčplēša dienas dievkalpojumā baznīcās šogad nevar pulcēties apmeklētāji, tik un tā visi Latvijas iedzīvotāji var būt vienoti šo svētku svinēšanā – savās sirdīs un mājās. “Tik un tā varam būt vienoti lūgšanās un vienoti pateicībā par karavīru varonību un pašaizliedzību un viņu izcīnīto uzvaru Brīvības cīņās. Vienoti par Latviju,” viņš pauda.

Savukārt aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzsvēra – par spīti daudziem kritušajiem karavīriem un tam, ka Latvijas brīvība ir prasījusi arī daudz upuru, šī diena tomēr nav sēru diena.

“11. novembrī, Lāčplēša dienā, Latvijas valsts karogam ir lepni jāplīvo pār Rīgu un visu Latviju. Tā ir mūsu uzvaras diena, kad uzvarējām pretinieku un ielikām pamatus Latvijas valstij. Tā eksistē joprojām par spīti visiem mūsu ienaidniekiem un oponentiem un ar katru gadu kļūst aizvien spēcīgāka, labāka un skaistāka.”
Artis Pabriks
aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Ministrs norādīja, ka Latvijas lielākās un nozīmīgākās uzvaras ir izcīnītas novembrī – vienā no tumšākajiem gada mēnešiem. Bet tur, kur ir tumsa, tur ir vislielākā iespēja parādīties gaismai.

“Kad valsts tiek okupēta un tauta pazemota, galvenais pretinieka mērķis ir atņemt cilvēcisko cieņu, godu, panākot, lai pazemotais zaudē ticību un nekad nepaceļ galvu. Mēs šajās uzvarās pirms 102 gadiem, arī pirms tam Strēlnieku cīņās, atguvām savu pašcieņu kā tauta un kā personības. Lai arī pēc tam nākuši vēl citi grūti laiki, Padomju savienības okupācija, mēs esam spējuši pacelties pāri visam un uzvarēt,” norāda A. Pabriks.

Pabriks atzina, ka tagad mēs visi kopā turpinām cita veida cīņu – ar Covid pandēmiju, saskaroties ar dažādiem ierobežojumiem, kas varbūt kādam var nepatikt. Taču šajā laikā jādomā ne tikai katram pašam par sevi, bet arī par citiem un viņu veselību, jo šīs ir īslaicīgas grūtības, kas drīz pāries.

“Arī Latvijas armija un Zemessardze kopā ar mediķiem rūpējas par jūsu drošību, gan palīdzot slimnīcās, gan arī sargājot Latvijas robežu no Baltkrievijas hibrīduzbrukumiem. Mēs izdarīsim visu, lai Latvijas valsts un tās robežas būtu drošībā. [..] Taču tas viss atkarīgs ne tikai no Latvijas armijas, bet gan – no katra iedzīvotāja,” sacīja aizsardzības ministrs.

Savukārt NBS virskapelāne kapteine Estere Tumoviča savu uzrunu sāka ar vārdiem no apustuļa Pāvila vēstules romiešiem: “Un netopiet šai pasaulei līdzīgi, bet pārvērtieties, atjaunodamies savā garā, lai pareizi saprastu, kas ir Dieva griba: to, kas ir labs, tīkams un pilnīgs”.

Viņa atgādināja, ka 11. novembris kļuvis par Brīvības cīņu un Lāčplēša Kara ordeņa dienu, bet tas nebūt nav viss, kas ar to saistās. Tradīcijas un ieradumi ir spēcīgi, un lai arī šajā laikā daudzi ieradumi cilvēkiem bijuši jāmaina, tradīcijas palikušas nemainīgas. Tāds ir arī 11. novembris – ne tikai aizsardzības nozarei, kas 2021. gadu nodēvējusi par Varoņu gadu, bet visiem Latvijas tautiešiem.

“Mums jāprot saskatīt ne tikai pagātnes notikumi, bet arī šodiena un pašiem sevi – ne tikai vēsturiski, bet arī pilsoniski, personiski un dvēseliski. Esam pulcējušies, lai pieminētu un atcerētos, lai svinētu valsts neatkarību un mīlestību pret dzimteni. Lai iedrošinātu un novērtētu, lai sev un apkārtējiem atgādinātu par vērtību, par ko iestājās tautieši Brīvības cīņās un ko bija guvuši viņu vecāki un vecvecāki.”
Lāčplēša diena
NBS virskapelāne
kapteine Estere Tumoviča

Jau tradicionāli Lāčplēša dienas rītā plkst. 9.00 Latvijas baznīcu zvani ieskandināja šo svētku rītu, pēc kura sekoja ekumēniskais dievkalpojums Rīgas Doma baznīcā, ko varēja vērot tiešraidē “Latvijas Televīzijā”. Savukārt plkst. 18.20 “Latvijas Televīzijā” tiks translēta tiešraide no Rīgas Brāļu kapiem, kur notiks ziedu nolikšanas ceremonija, lai godinātu Latvijas Brīvības cīņās kritušo karavīru piemiņu.

Šogad Lāčplēša dienā Latvijā atzīmē 102. gadadienu kopš neatkarīgās Latvijas armijas uzvaras pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī. Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 3. novembrī un par spīti grūtajām cīņām jau 11. novembrī Bermonta karaspēks no Rīgas tika padzīts. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, tai skaitā 57 virsniekus.

Dalies ar šo ziņu