Igaunijā tiks aizvadītas lielākās un komplicētākās kiberaizsardzības mācības "Locked Shields"

Pasaulē
Sargs.lv
Kiberaizsardzības mācības “Locked Shields 23”
Foto: Kiberaizsardzības mācības “Locked Shields 23” Foto: Postimees/Scanpix Baltics

Šogad mācību "Locked Shields" laikā Igaunijā vairāk nekā 3000 dalībnieku no 40 valstīm apvienos spēkus simulētā vidē, lai aizsargātu kādas valsts infrastruktūru. “Locked Shields” ir ikgadējas kiberaizsardzības mācības, ko kopš 2010. gada organizē NATO Kooperatīvās kiberaizsardzības izcilības centrs Tallinā.

Tās ir "sarkanās komandas" un "zilās komandas" mācības, kurās sarkanās komandas veido NATO Kooperatīvās kiberaizsardzības izcilības centra dalībvalstis. Šīs ikgadējās reāllaika tīkla aizsardzības mācības ir unikāla iespēja valstu kiberaizstāvjiem – gan tehniskajam, gan netehniskajam personālam – praktizēt valsts civilo un militāro IT sistēmu, kritiskās infrastruktūras un krīžu pārvarēšanas procesu aizsardzību. To veic intensīva spiediena apstākļos, komandām cīnoties pret izsmalcinātu un intensīvu kiberuzbrukumu sēriju.

Mācības ietver arī energosistēmu, taktisko VOIP sistēmu (sakaru sistēma, kas nodrošina balss pārveidi ciparu veidā, šo ciparu pakešu pārraidi jebkuros IP tīklos un pārraidīto pakešu pārveidi atpakaļ balss signālā), satelītu simulāciju, gāzes piegādes sistēmu, X-Road sistēmu, 5G risinājumu, pretgaisa aizsardzības sistēmu un vairākus unikālus risinājumus, piemēram, mākslīgā intelekta uzlabotas platformas. “Locked Shields” koncentrējas uz reālistiskiem scenārijiem un progresīvām tehnoloģijām, sarežģītiem tīkliem un dažādām uzbrukuma metodēm, taču papildus sarežģītu sistēmu nodrošināšanai iesaistītajām komandām efektīvi jāziņo par incidentiem, jāpieņem stratēģiski lēmumi un jāatrisina kriminālistikas, juridiskie un STRATCOM izaicinājumi. Organizatori ir izveidojuši aptuveni 6000 virtuālu sistēmu, kas ir pakļautas vairāk nekā 8000 uzbrukumiem.

Saskaņā ar organizatoru sniegto informāciju, “Locked Shields 24” scenārijā figurē divus izdomātu valstu konflikts starp Berīliju un Krimsoniju. Berīlija mēģina aizstāvēties pret Krimsonijas bruņotajiem spēkiem, kas iebrukuši vienā no Berīlijas reģioniem un okupējusi 20% teritorijas. Izdomātais “Locked Shields” scenārijs vienmēr ir balstīts uz mūsdienu konfliktiem, ietverot ģeopolitiskos izaicinājumus, piemēram, starptautisko robežu un valstu suverenitātes pārkāpumus un, protams, plašus valsts atbalstītus kiberuzbrukumus.

Arī Ukrainas pārstāvji piedalīsies lielākajās NATO kiberaizsardzības mācībās, sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padome.

Rīgā bāzētais NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs ir izstrādājis simulācijas platformu, kurā izmantots mākslīgais intelekts un kas paredzēta krīzes vadības prasmju apgūšanai hibrīdapdraudējumā. Informācijas telpas simulācijas platforma "InfoRange" esot "mūsdienu informācijas telpas precīzs atdarinājums", kas ar mākslīgā intelekta palīdzību ģenerē saturu un iesaistīto pušu reakcijas uz definētiem krīzes scenārijiem.

Sadarbībā ar NATO Kooperatīvās kiberaizsardzības izcilības centru "InfoRange" tiks ieviests gaidāmajās ikgadējās reāllaika IT un kritiskās infrastruktūras aizsardzības mācībās "Locked Shields 2024", kuru mērķis ir pulcēt vairāk nekā 3000 dalībnieku no 40 valstīm. Mācības notiks nākamnedēļ Tallinā.

"Šobrīd esam izstrādājuši unikālu risinājumu, kas militāro un stratēģiskās komunikācijas mācību dalībniekiem ļauj strādāt informācijas telpā, kas izskatās un ar mākslīgā intelekta palīdzību reaģē tāpat kā īstā, dodot iespēju apjaust potenciālo krīžu eskalācijas mērogu, kas bieži vien sniedzas ārpus mums labi zināmajām sociālo tīklu platformām. Šis risinājums ļaus būtiski uzlabot NATO un partneru stratēģiskās komunikācijas kampaņu efektivitāti un informācijas telpas aizsardzības spējas," teicis centra direktors Jānis Sārts.

"InfoRange" platforma nodrošina iespēju mācību plānošanā iekļaut mākslīgā intelekta potenciālu un būtiski palielināt mācību auditorijas. Platformas mērķis ir nodrošināt dinamiskas apmācību iespējas, izmantojot reālistisku informācijas vides infrastruktūras simulāciju.

“Locked Shields” 2024 notiks no 2024. gada 24. līdz 25. aprīlim Tallinā, Igaunijā. “Locked Shields” ir ikgadējas mācības, ko organizē NATO Kooperatīvās kiberaizsardzības izcilības centrs (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence) un kas paredzētas kiberdrošības ekspertu prasmju attīstībai, izspēlējot dažādus ar nacionālo IT un citu kritisko infrastruktūru aizsardzību saistītus scenārijus un reāllaika uzbrukumus.

Dalies ar šo ziņu