Maskavas apgabalā aizvadītas pretgaisa aizsardzības mācības

Pasaulē
Sargs.lv/AFP/The Moscow Times/ LETA/BBC
Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēma S-300
Foto: REUTERS/Scanpix

Aizvadītajā nedēļā agresorvalsts Krievijas bruņotie spēki Maskavas apgabalā aizvadījuši pretgaisa aizsardzības mācības. To sestdien apstiprinājusi Krievijas Aizsardzības ministrija.

Ziņa par mācību aizvadīšanu nāk vienlaikus ar pagājušajā nedēļas nogalē sociālajos tīklos izplatītajiem attēliem un video ierakstiem, kuros redzama tuvās darbības pretgaisa aizsardzības sistēmu “Pantsir S-1” izvietošana uz Maskavas namu jumtiem.

"Maskavas apgabalā tika rīkotas mācības, kurās iesaistīts personāls no Rietumu kara apgabala pretgaisa raķešu brigādes. Mācībās tika trenēta gaisa uzbrukumu atvairīšana svarīgiem militāri - rūpnieciskiem un administratīvajiem objektiem," teikts ministrijas izplatītajā paziņojumā.

Saskaņā ar paziņojumu mācību simulācijā tika izmantotas S-300 pretgaisa aizsardzības sistēmas. Kopumā tajās tikuši iesaistīti 150 agresorvalsts karavīru.

Kā norāda AFP, Krievijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā netiek sīkāk izklāstīts, kurā no Maskavas reģioniem vai apkārtnēm notikušas mācības. 

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka aizvadītās nedēļas nogalēs sociālajos tīklos parādījās videofragmenti un fotoattēli, kuros redzams, ka uz Krievijas Aizsardzības ministrijas un ap to blakus esošo namu jumtiem tiek uzstādītas tuvās distances pretgaisa aizsardzības sistēmas “Pantsir S-1”.

Oficiāli Kremlis tā arī nav komentējis pretgaisa aizsardzības sistēmu izvietošanu, kā arī to, vai varas iestādes gatavojas reālu gaisa triecienu atvairīšanai.

Iekārtas “Pantsir S-1” tiek izmantotas aizsardzībai pret lidmašīnām, helikopteriem un spārnotajām raķetēm.

ASV Kara studiju institūts (ISW) uzskata, ka pretgaisa aizsardzības sistēmu izvietošana Maskavā nav saistīta ar Ukrainas uzbrukuma draudiem, bet gan lai sagatavotu sabiedrību ilgstošam karam.

ISW eksperti uzskata, ka Kremlis, iespējams, salicis "Pantsirj" uz jumtiem, apzinoties, ka šādi attēli tiks izplatīti tālāk. Šādi režīms iekšējai Krievijas sabiedrībai mēģina parādīt briesmas, ko Krievijas sabiedrībai rada karš Ukrainā.

Vienlaikus ISW eksperti uzskata, ka tiešiem Ukrainas armijas draudiem Maskavai, Krievijas varas elite netic. “Tas drīzāk ir šovs, lai Krievijas iekšienē sagatavotu informatīvo telpu ilgam karam un turpmākiem upuriem,” norāda ISW.

“Sargs.lv” aptaujātais Nacionālās Aizsardzības akadēmijas pētnieks Valdis Kuzmins gan pieļāva, ka, iespējams, Krievijas politiskā vadība gatavojas jauniem triecieniem pa Ukrainu, tostarp, mērķējot pa tā sauktajiem “lēmuma pieņemšanas punktiem”, jeb valsts augstākās politiskās vadības mītnes vietām. Tādējādi “Panstsir” sistēmu izvietošana varētu liecināt par bažām saistībā ar iespējamu Ukrainas atbildes triecienu.

 

Dalies ar šo ziņu