NBS psihologi konferencē runā par kara ieteikmi uz karavīra un sabiedrības psiholoģisko veselību

NBS
Sargs.lv
 militārā psiholoģija
Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Psihologu dienesta psihologi regulāri papildina savas zināšanas un pilnveido profesionālās prasmes, piedaloties zinātniskajās konferencēs, profesionālajās apmācībās un semināros gan Latvijā, gan ārvalstīs, norāda “Sargs.lv” norāda Zemessardzes 3. Latgales brigādes Vadības grupas psiholoģe virsleitnante Ilga Romanovska. Viņa kopā ar kolēģi  15. aprīlī piedalīsies Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) 9. starptautiskajā zinātniski praktiskajā konferencē “Veselība un personības attīstība: starpdisciplinārā pieeja”, kurā uzstāsies ar lekciju “Mūsdienu militārā psiholoģija Latvijā un militārā psihologa profesionālā darbība kara laikā”.

Runāt par aktuālo

2018. gada 1. janvārī spēkā stājās Psihologu likums, kurā kā viena no psihologa profesionālās darbības jomām ir izdalīta militārā psiholoģija. Kā stāsta virsleitnante I. Romanovska, NBS Psihologu dienests aktīvi sadarbojas ar NATO dalībvalstu un Ukrainas militārajiem psihologiem, daloties gan savā pieredzē, gan mācoties no kolēģiem.

“Sekojam līdzi jaunākajiem pētījumiem, strādājam darba grupās, risinot aktuālus problēmjautājumus, lai sniegtu vislabāko atbalstu saviem karavīriem un viņu dzīvesbiedriem,” papildina NBS Psihologu dienesta psiholoģe.

Image
 militārā psiholoģija
Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Viņa atzīst – sākoties karam Ukrainā, NBS psihologi aktīvi iesaistījušies sabiedrības izglītošanā par psiholoģiskiem izaicinājumiem krīzes situācijās un to pārvarēšanas iespējām, par militārā psihologa lomu un nozīmi kara situācijā un citām aktuālām tēmām, kas šobrīd ir izteikti svarīgas.

RSU konferencei gatavoto prezentāciju var iedalīt divās daļās. Pirmā daļa veltīta militārās psiholoģijas jomai, tās vēsturei, attīstībai Latvijā un NBS Psihologu dienesta darba specifikai. Prezentācijas otrā daļa veltīta militārā psihologa profesionālajai darbībai kara laikā.

“Caur veselības un personības attīstības kontekstu mēs stāstīsim, kā psihotraumējoša traģēdija – karš - ietekmē karavīra un sabiedrības psiholoģisko veselību un kādas ir pašpalīdzības metodes. Karš ir neiedomājamas šausmas, un neviens tajā nav pasargāts ne no fiziskām, ne psiholoģiskām traumām, pat, ja karadarbībā nav iesaistīts tiešā veidā,” saka virsleitnante.

Gatavojot prezentāciju, viņasprāt, vienmēr ir svarīgi to veidot atbilstoši pasākuma tēmai, mērķauditorijai, aktuālajiem notikumiem pasaulē un jaunākajiem zinātniskajiem pētījumiem. Gatavojot prezentāciju šai RSU konferencei, bijis skaidrs, ka nepieciešams runāt par akūtām stresa reakcijām un palīdzības metodēm. Prezentācija atspoguļo galveno aktualitāti īsumā un kodolīgi, ārpus tās paliek ļoti daudz.

Sabiedrības reakcija uz krīzi

Kopš 2015. gada Psihologu dienests sadarbojas ar Ukrainas militārajiem psihologiem, ir bijuši pieredzes apmaiņas braucieni. Kopš kara sākuma Ukrainā 2022. gada februārī notiek regulāra sazināšanās ar Ukrainas militārajiem psihologiem attālināti un tiek sniegts nepieciešamais atbalsts.

Image
militārā psiholoģija
Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Uz jautājumu, kas notiek ar sabiedrības psiholoģisko veselību, kad tā saskaras ar karu, virsleitnante I. Romanovska norāda - karš ir krīze. Krīzei raksturīgi, ka cilvēks uztver notikumu situāciju kā nepanesamas grūtības, kas pārsniedz cilvēka ierastos situācijas risināšanas veidus un galā tikšanas stratēģijas. Var rasties daudz intensīvu un nepatīkamu emociju – bailes, dusmas, bezspēcības izjūta u.c.

Lai saglabātu savu psihoemocionālo veselību, ir svarīgi apzināties un pieņemt savas emocijas, atpazīt, ka arī krīzē ir lietas, ko spējam kontrolēt un ietekmēt un tās galvenokārt ir saistītas ar rūpēm par savu ķermeni, vidi un tuvajiem – miegs, ēšana, fiziskās aktivitātes, relaksācijas vingrinājumi, nelielas ikdienišķas rutīnas un komunikācija.

Protams, šādus ieteikumus šķiet gandrīz neiespējami ievērot ukraiņiem, kuri ik mirkli dzīvo bailēs par savu dzīvību un mājām, taču ir jāspēj sev radīt kaut nelielu drošības sajūtu, ka ir lietas, ko savā dzīvē tomēr spējam kontrolēt.

Militārās psiholoģijas būtība

Jau ziņots, ka no 13.līdz 15. aprīlim tiešsaistē notiek Rīgas Stradiņa universitātes 9. starptautiskā zinātniski praktiskā konference “Veselība un personības attīstība: starpdisciplinārā pieeja”, ko organizē RSU Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultātes Veselības psiholoģijas un pedagoģijas katedra.

Konferencē tiks aplūkotas vairāki aktuāli temati: psiholoģiskās izvērtēšanas instrumenti un metodes, psiholoģiskā palīdzība un atbalsts darbā ar dažādām klientu un pacientu grupām, veselības uzvedība, pašpalīdzība, rekreācija, digitalizācija profesionālajā dzīvē, profesionālā identitāte un profesionālā darbība, kā arī mūsdienu pētniecības aktualitātes.

NBS Psihologu dienesta psihologi piedalīsies šajā konferencē ar prezentāciju “Mūsdienu militārā psiholoģija Latvijā un militārā psihologa profesionālā darbība kara laikā.”

Psihologi NBS darbojas jau kopš 2002. gada, un NBS Psihologu dienesta misija ir atbalstīt valsts aizsardzības nozari, veicot profesionālu psiholoģiskās izpētes, apmācību un konsultāciju darbu Nacionālajos bruņotajos spēkos un Zemessardzē, lai uzturētu un pilnveidotu personālsastāva psiholoģisko gatavību efektīvi pildīt NBS uzdevumus.

Turklāt militārā psiholoģija ievērojami atšķiras no klīniskās psiholoģijas. Ja klīniskajā psiholoģijā pēta miega trūkuma sekas un ietekmi uz psiholoģisko veselību, tad militārajā psiholoģijā pēta, kā miega trūkums kopā ar kaujas apstākļiem ietekmē karavīra kaujas spējas un kā kaujas vidē nodrošināt, ka miega režīms tomēr tiek ievērots.
Image
militārā psiholoģija
Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Militārais psihologs pats ir daļa no aizsardzības nozares, tāpēc spēj labāk iejusties karavīra vai zemessarga situācijā. Tāpat militārie psihologi spēj strādāt dažādās vidēs, tostarp kopā ar karavīriem poligonā vai mežā, salijuši un noguruši. Tam nepieciešama ne tikai īpaša profesionālā sagatavotība, bet arī augsta stresa noturība. Bet militārie psihologi, tāpat kā karavīri, ir drosmīgi un stipri.

Dalies ar šo ziņu