Mehanizētās kājnieku brigādes apakšvienības sertificētas nākamā gada dežūrai VJTF

NBS
Sargs.lv
VJTF
Foto: Mehanizētās kājnieku brigādes arhīvs

NBS Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes artilērijas un militārās izlūkošanas apakšvienības nākamgad kopā ar citu NATO sabiedroto valstu spēku vienībām atradīsies kaujas dežūrā NATO sevišķi ātrās reaģēšanas spēkos (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF). Nupat Vācijas Munsteres un Bergenes mācību poligonos noslēgušās daudznacionālās brigādes lauka mācībās “WETTINER HEIDE 2022”, kuru laikā tika sertificēts daudznacionālais artilērijas bataljons un ISTAR bataljons, kuru sastāvā ietilpst arī divas NBS Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes apakšvienības.

Militārajās mācībās piedalījās Mehanizētās kājnieku brigādes Artilērijas diviziona Artilērijas baterijas un Kaujas atbalsta bataljona Militārās izlūkošanas rotas karavīri, veidojot daļu no kopējā 9 NATO nāciju veidotā 11 000 karavīru lielā NATO ātrās reaģēšanas spēku brigādes mācību kontingenta.

Image
VJTF
Foto: Mehanizētās kājnieku brigādes arhīvs
Mācību “WETTINER HEIDE 2022” laikā arī tika sertificēts daudznacionālais artilērijas un ISTAR bataljons, kuru sastāvā ietilpst arī NBS Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes artilērijas un militārās izlūkošanas apakšvienības.

Kā “Sargs.lv” stāsta viens no mācību dalībniekiem NBS Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Artilērijas diviziona karavīrs kaprālis Ritvars Daukšte, mācības ilga teju trīs nedēļas, taču aktīvā fāze lauka apstākļos norisinājās astoņas dienas.

“Sākotnēji trenējām sakaru procedūras, lai dažādas nācijas, kas mācībās piedalījās, izpratnē būtu “uz vienas lappuses”. Nākamā fāze bija kaujas šaušanas vingrinājumi, kas bija daļa no sertifikācijas procesa. Pēc tam vienības trenēja savstarpējo sadarbību, tostarp štāba elementus, koordinējot multinacionālu liela izmēra vienību,” saka kaprālis R. Daukšte.

Viņš stāsta, ka sertifikācijas mācībās tika testēts, vai viss daudznacionālais bataljons kopumā, kā arī katra tā sastāvā esošā vienība atbilst nepieciešamajām prasībām kaujas dežūrai VJTF sastāvā.

Image
VJTF
Foto: Mehanizētās kājnieku brigādes arhīvs

NATO reaģēšanas (NATO Response Force – NRF) un sevišķi ātrās reaģēšanas (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF) spēki ir tehnoloģiski augsti attīstīti un daudznacionāli spēki, kas sastāv no sauszemes, gaisa, jūras un speciālo operāciju komponentēm. To sastāvā ir ap 40 000 NATO valstu karavīri, tai skaitā arī no Latvijas, kuri gatavi nekavējoties reaģēt uz izmaiņām drošības vidē un tikt izvietoti nepieciešamajā operāciju rajonā.

Image
VJTF
Foto: Mehanizētās kājnieku brigādes arhīvs

Tāpat mācību laikā par ieguldījumu NATO Ātrās reaģēšanas spēkos, sekmējot Vācijas bruņoto spēku vadītās VJTF 2023 (L) daudznacionālā artilērijas un ISTAR bataljona sertifikācijas kaujas uzdevumu izpildi, NBS Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Artilērijas baterijas un Militārās izlūkošanas rotas komandieri saņēma personīgu pateicību no NATO apvienoto spēku komandiera Brunsumā ģenerāļa Jorga Volmera (Jörg Vollmer) un VJTF 2023 (L) daudznacionālās brigādes komandiera brigādes ģenerāļa Aleksandra Krones (Alexander Krone).

Image
VJTF
Foto: Mehanizētās kājnieku brigādes arhīvs

Dalies ar šo ziņu