Jaunizveidotais Kaujas atbalsta bataljons Stāmerienā arvien pilnveidojas

NBS
Sargs.lv
Zemessardzes 25. kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Ģirts Pintāns
Foto: Zemessardzes 25. kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Ģirts Pintāns / Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde

Stāmerienā izvietotais Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 25. kaujas atbalsta bataljons ir otrais Zemessardzes bataljons, kura pamatsastāvu veido profesionālā dienesta karavīri. 25. bataljona komandieris pulkvežleitnants Ģirts Pintāns sarunā ar “Sargs.lv” stāsta – sākotnēji Stāmerienā tika veidota rotas lieluma vienība, taču pēdējā gada laikā tas ir pārveidots par bataljonu, kas liecina, ka kopējais personāla skaits un bataljona attīstība uzņēmusi “apgriezienus”.

Balstoties uz pamatprincipu, ka vienota komandas ķēde strādā produktīvāk, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vadība pieņēma lēmumu Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 25. kaujas atbalsta bataljona sastāvā veidot atsevišķu vienību – Kaujas atbalsta rotu Stāmerienā, kas ir prettanku un pretgaisa aizsardzības apakšvienība. Tas notika vienlaicīgi ar lēmumu par Artilērijas baterijas izveidi Valmierā, kas arī atrodas 25. bataljona sastāvā.

Pulkvežleitnants Ģirts Pintāns skaidro – tā kā rotas apmēri palielinājušies, ticis pieņems lēmums par atsevišķa bataljona izveidi. “Līdz ar to tapa Kaujas atbalsta bataljons Stāmerienā. Ikvienam ir saprotams, ka bataljona izveide nenotiek viena mēneša, pat ne gada laikā. Tāpēc joprojām esam procesā un ceļā uz izvirzītajiem mērķiem,” viņš saka.

Kaujas atbalsta bataljonā aizvadītais gads bijis produktīvs. Kā norāda 25. kaujas atbalsta bataljona komandieris, īpašs lepnums ir par vietējo reģiona iedzīvotāju aktīvo iesaisti un dalību bataljona dzīvē. Viņaprāt, mūsdienās piecdesmit kilometru attālums līdz darba vietai vairs nav šķērslis tam, lai strādātu attālākā punktā Latvijā. Arī uz Stāmerienā esošo jaunizveidoto vienību karavīri, kuri visi nāk no Vidzemes reģiona, bieži dodas kopā.

Image
Kursanti apgūst profesionālo dienestu
No 17. līdz 26. janvārim Gulbenes novada Galgauskas poligonā un tā apkārtnē notiek militārās mācības, kuru laikā Zemessardzes 25.kaujas atbalsta bataljona karavīri apgūs ziemas izdzīvošanas kursa programmu / Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde

Zemessardzes 25. kaujas atbalsta bataljona veidošanas procesā galvenais akcents tiek likts uz profesionālā dienesta karavīru sagatavošanu, tāpēc visaktīvākais darbs ir pie rekrutēšanas, aicinot vienībā reģiona iedzīvotājus. Lai piesaistītu jaunos karavīrus, pēc iespējas vairāk tiek domāts par sabiedrības informēšanu, atspoguļojot informāciju par bataljona specifiku, uzdevumiem un darba iespējām, ko tas sniedz.

“Mēs cenšamies informēt visas iedzīvotāju grupas. Galvenais pamatprincips ir – nemelot un nesolīt nepatiesas lietas. Sniedzam informāciju medijiem, piedalāmies pasākumos, kas nav saistīti tikai ar rekrutēšanu. Stāstām par sevi gan pirmsskolas iestāžu bērniem, gan vecāka gada gājuma cilvēkiem,” stāsta pulkvežleitnants Ģ. Pintāns.

Arī turpmāk plānots pieturēsies pie šīs taktikas – sabiedrībai sniegt maksimāli daudz informācijas. Tā kā Covid-19 pandēmijas ierobežojumi ieviesuši savas korekcijas, tad daudzas aktivitātes tiek rīkotas attālināti, piemēram, vadot attālinātās lekcijas skolās.

Lai turpinātu attīstību, Zemessardzes 25. kaujas atbalsta bataljona nākamā gada uzdevumu sarakstā viens no galvenajiem pamatuzdevumiem ir nokomplektēt atsevišķas bataljona apakšvienības ar personālsastāvu, lai sasniegtu pilnu kaujas gatavību. Pēc pulkvežleitnanta Ģ. Pintāna domām, šobrīd pozīcijas bataljonā aizpildās proporcionāli.  Tomēr kā prioritāte ir izvirzīts tieši jauno instruktoru papildinājums.

“Liela pateicība Latvijas Nacionālajai aizsardzības akadēmijai par labi sagatavotiem jaunajiem virsniekiem. Virsnieki ir apguvuši visus nepieciešamos apmācību ciklus – gan Kājnieku skolā, gan Instruktoru skolā, gan virsnieku karjeras kursos. Par to ir liels prieks,” uzsver pulkvežleitnants Ģ. Pintāns.

Vaicājot, kāpēc karavīram būtu jāizvēlas savu profesionālo dienestu saistīt tieši ar  25. kaujas atbalsta bataljonu, viņš uzsver, ka Stāmeriena ir vieta, kur karavīram tiek nodrošināts balanss starp dienestu un ģimenes dzīvi. Jo jāņem vērā, ka karavīrs, kurš nebūs ilgstoši nošķirts no ģimenes, būs labs karavīrs arī bataljonā. Tāpat tā ir iespēja Zemessardzes ietvaros dienēt profesionālā militārā dienesta kaujas vienībā, turklāt pavisam tuvu karavīra dzīvesvietai, nodrošinot iespēju būt kopā ar ģimeni katru dienu.

Image
Kursanti apgūst profesionālo dienestu
Iespēja Zemessardzes ietvaros dienēt profesionālā militārā dienesta kaujas vienībā /Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde


Viņaprāt, Kaujas atbalsta bataljons brigādei ir kā koncentrēts uguns jaudas kodols, līdz ar to šīs apakšvienības karavīriem ir īpaša loma 2.Vidzemes brigādes darbībā. Karavīri apgūst kursus, apmācības, lai veiksmīgi varētu pildīt dienesta pienākumus savā specialitātē. Ja karavīrs ir ieguvis specialitāti, viņā ir ieguldīti līdzekļi un akadēmiskais resurss, arī tālākās iespējas karavīram ir plašākas, piemēram, turpinot dienestu citās vienībās vai kļūstot par instruktoru.

“Tāpat izmantojam un karavīriem piedāvājam katru iespēju piedalīties starptautiskajās mācībās, jo jebkuras mācības ir pieredze, kas turpmāk ļaus veidot vēl sagatavotāku bataljonu,” tā pulkvežleitnants Ģ. Pintāns.

Skaidrs, ka katrā vietā atbilstoši tās lokācijai un kopējam brigādes uzstādījumam un kaujas ritmam ir savas atšķirības. Tāpēc arī 25. kaujas atbalsta bataljona karavīriem apmācības tiek piedāvātas pa etapiem. Piemēram, lai karavīrs “neizdegtu”, pēc aktīvo apmācību fāzes tiek nodrošināts mazliet vieglāks mācību kurss, kas ļauj karavīram atjaunot fiziskos un emocionālos resursus. Karavīru ikdiena vienībā sākas ar rīta izvadi, kad tiek doti norādījumi, instruktāžas par attiecīgajā dienā gaidāmajiem pienākumiem. Pēcāk karavīram ir dažādas apmācības. Vakarā, pirms došanās mājās pie savas ģimenes, veicama ieroču vai ekipējumu apkope.

“Mēs sekojam līdzi, lai karavīri “neizdegtu” un vēlamies, lai viņi jūt, ka par viņiem rūpējas,” saka 25. kaujas atbalsta bataljona komandieris.
Image
2021. gadā artilērijas baterijas karavīri guva vērtīgu pieredzi - veica braucienu ar pašgājējhaubicēm un "nošāva divus zaķus" - uzturēja haubiču pārvietošanas, braukšanas un apkopes prasmes, kā arī sagatavojās braucienam Zemessardzes 30.gadadienas svinīgajai parādei Jelgavā / Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde

Jauno apakšvienību – gan Kaujas atbalsta bataljona Stāmerienā, gan Artilērijas baterijas Valmierā kaujas atbalsta pamatfunkcijas tiek stiprinātas regulāri, treniņos izmantojot dažādu bruņojumu. Tas ir gan Artilērijas vienības aprīkojums - pašgājējhaubices “M109A”, gan “SPIKE” raķešu sistēmas, savukārt izlūkošanas un pretgaisa aizsardzības spējas galvenokārt balstītas uz “Stinger” raķešu sistēmu pielietošanu.

“Pagājušais gads bijis ražens arī prettanku spēju attīstībā, tāpēc bataljons ir gatavs attīstīties arī turpmāk, rekrutējot un apmācot jaunos karavīrus. Tāpat svarīga ir pretgaisa aizsardzība, arī pie šo spēju stiprināšanas tiek strādāts, lai apmācītu vairākas apkalpes. Bet lūkosimies, lai tās būtu proporcionālas karavīru skaitam, kas tiks rekrutēts,” skaidro pulkvežleitnants Ģ. Pintāns.

Šogad Stāmerienā plānoti arī infrastruktūras attīstības darbi. Tie sadarbībā ar Gulbenes novada pašvaldību paredz izbūvēt jaunu platību, kur izvietot dzīvošanai un birojiem pielāgotus konteinerus.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Stāmerienas bijušās pamatskolas ēka Kaujas atbalsta bataljonam ir pagaidu mājvieta. Paredzēts, ka tur tā mitināsies nākamos piecus gadus, kamēr tiks pabeigta Kaujas atbalsta bataljona jaunās bāzes izveide Gulbenes novada Galgauskā.

Vaicājot, kā attīstās šī iecere, pulkvežleitnants Ģ. Pintāns atbild - nākotnē plānots pārcelties uz pastāvīgo mājvietu Galgauskā. Kas turpmāk atradīsies Stāmerienas ēkā, pagaidām nav zināms. Tomēr, ņemot vērā NBS straujo attīstības tempu un nepieciešamību pēc infrastruktūras, viņaprāt, ēka Stāmerienā līdz šim tikusi labi uzturēta un arī turpmāk var tikt izmantota militārās nozares vajadzībām.

Tāpat 25. kaujas atbalsta bataljona komandieris uzteic lielisko līdzšinējo sadarbību ar Gulbenes novada domi un Stāmerienas pagasta pārvaldi, viņaprāt, tas ir teicams paraugs, pašvaldību iestāžu sadarbībai ar NBS.

Image
 25. kaujas atbalsta bataljona karavīri kopā ar pulkvežleitnantu Ģirtu Pintānu
25. kaujas atbalsta bataljona karavīri kopā ar pulkvežleitnantu Ģirtu Pintānu / Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde

Nav noslēpums, ka pēdējo divu gadu laikā aizsardzības nozare, jo īpaši Zemessardze, ir aktīvi iesaistījusies dažāda veida atbalsta sniegšanā civilajam sektoram –  gan Covid-19 pandēmijas ietvaros, gan Austrumu robežas uzraudzībā un citos.  Šajos procesos ticis iesaistīts arī Zemessardzes 25. kaujas atbalsta bataljona personāls, kurš nepieciešamības gadījumā gatavs iesaistīties arī turpmāk. Jāmin, ka karavīri joprojām piedalās atbalsta sniegšanā Valsts robežsardzei uz Latvijas robežas ar Baltkrieviju. Tāpat Zemessardzes bataljonu teritoriālās vienības pēc pieprasījuma turpinās atbalstīt arī  Valsts policiju un Veselības ministriju, nodrošinot zemessargu esamību vakcinācijas pret Covid-19 punktos.

Zemessardzes 25.kaujas atbalsta bataljons aicina pievienoties dienestā Latvijas Republikas pilsoņus. Interesenti aicināti sazināties ar bataljonu, zvanot pa tālruni 27792455  vai rakstot uz e-pastu: 25bn@mil.lv

Zemessardze ir lielākā Nacionālo bruņoto spēku struktūra un teritoriālās aizsardzības pamats. Zemessardzē uzņem Latvijas pilsoņus, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu, bet nav vecāki par 60 gadiem. Informācija par prasībām uzņemšanai Zemessardzē ir atrodama mājas lapas www.zs.mil.lv sadaļā “Stājies Zemessardzē”.

Dalies ar šo ziņu