Latvijas Jūras spēki pārņem Baltijas valstu jūras eskadras vadību

NBS
Sargs.lv
Baltron
Foto: Komandkapteinis K. Kristlībs (attēlā pa kreisi) ar Jūras spēku komandieri jūras kapteini K. Zelču. Foto: NBS Jūras spēki

19. janvārī Liepājā attālinātas Baltijas valstu jūras eskadras (BALTRON) komandiera maiņas ceremonijas laikā līdzšinējo komandieri Lietuvas Jūras spēku  komandkapteini Andrju Širvi (Andrius Širvys) nomainīja Latvijas Jūras spēku virsnieks komandkapteinis Krists Kristlībs.

BALTRON komandiera maiņa notiek reizi gadā, un to rotējošā kārtībā ieņem kāds no Baltijas valstu bruņoto spēku Jūras spēku pārstāvjiem.

BALTRON projekta ietvaros ir izveidota Baltijas valstu Jūras spēku mācību bāze, kurā ietilpst vairākas struktūrvienības, no kurām lielākā daļa – Pretmīnu skola, Pretmīnu aprīkojuma remonta centrs, Ūdenslīdēju mācību centrs un Ieroču aprīkojuma darbnīca – atrodas Latvijā, pārējās – Lietuvā.

Image
Baltron
Foto: Foto: NBS Jūras spēki
Foto: NBS Jūras spēki
Kā norāda komandkapteinis Krists Kristlībs, kurš turpinās pildīt arī NBS Jūras spēku Krasta apsardzes dienesta priekšnieka pienākumus, – šo amatu ieņem ar lepnumu, uzskatot, ka būt par BALTRON komandieri ir gods, jo ne visi virsnieki savas karjeras laikā spēj to sasniegt. Tajā pašā laikā tā ir arī liela atbildība – komandēt dažādus Baltijas valstu kuģus un visas plānotās mācības noslēgt ar labiem rezultātiem.
Jūras spēki
NBS Jūras spēku Krasta apsardzes dienesta priekšnieks, BALTRON komandieris
komandkapteinis Krists Kristlībs

Šobrīd dalību BALTRON eskadrā turpina Latvija un Lietuva. Igaunija piedalās visos citos Jūras spēku sadarbības projektos, kas saistīti ar mācībām, izglītību, pieredzes apmaiņu, taču eskadrai kopš 2014. gada pievienojas pēc vajadzības, piemēram, konkrētu mācību laikā.

BALTRON eskadra ir viens no ilgstošākajiem Baltijas valstu sadarbības projektiem, kas darbojas kopš 1998. gada augusta. Baltijas valstu jūras eskadru izveidoja, lai nodrošinātu pastāvīgas ātrās reaģēšanas spējas jūrā miera un krīzes laikā.  Par Baltijas valstu jūras eskadras pirmo komandieri kļuva Latvijas jūras kapteinis Ilmārs Lešinskis. BALTRON komandiera maiņa notiek reizi gadā un to rotējošā kārtībā ieņem kāds no Baltijas valstu bruņoto spēku Jūras spēku pārstāvjiem.

Image
Baltron
Foto: SNMCMG1 un BALTRON kuģi mācību “Hodops” laikā 2019. gadā, neitralizējot sprādzienbīstamus priekšmetus no abiem pasaules kariem Irbes jūras šaurumā. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
SNMCMG1 un BALTRON kuģi mācību “Hodops” laikā 2019. gadā, neitralizējot sprādzienbīstamus priekšmetus no abiem pasaules kariem Irbes jūras šaurumā. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Šis projekts ir svarīgs visām trim Baltijas valstīm, kas sākotnēji tika izveidots, lai labāk sagatavotos dalībai NATO 1. pastāvīgajā jūras pretmīnu grupā (SNMCMG1). Tas bija lielisks pamats, kad karavīri varēja trenēties, lai sasniegtu to pašu līmeni, kāds bija citās NATO dalībvalstīs. Lai arī esam vienādā profesionālajā līmenī ar citu sabiedroto Jūras spēkiem, tā joprojām ir vērtīga pieredze, trenējot karavīrus un gatavojot kuģus svarīgiem uzdevumiem. Arī man kā komandierim – komandēt dažādu valstu kuģus,” saka jaunais BALTRON komandieris komandkapteinis Krists Kristlībs.

BALTRON mērķis ir nodrošināt Baltijas jūras spēku mīnu meklēšanas kuģu pastāvīgu gatavību piedalīties nacionālu uzdevumu veikšanā un NATO pretmīnu kuģu grupas realizētajās operācijās. Paralēli Baltijas valstu jūras eskadra veicina Jūras spēku savstarpējo savietojamību un sadarbību, tostarp nodrošina pastāvīgas kopīgas ātrās reaģēšanas spējas jūrā miera un krīzes laikā, piedalās jūras atmīnēšanas operācijās, militārajās mācībās un misijās, Baltijas valstu teritoriālo ūdeņu un ekonomiskās drošības stiprināšanā.

Image
Baltron
Foto: SNMCMG1 un BALTRON kuģi mācību “Hodops” laikā 2019. gadā, neitralizējot sprādzienbīstamus priekšmetus no abiem pasaules kariem Irbes jūras šaurumā. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
SNMCMG1 un BALTRON kuģi mācību “Hodops” laikā 2019. gadā, neitralizējot sprādzienbīstamus priekšmetus no abiem pasaules kariem Irbes jūras šaurumā. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pirms NBS Jūras spēku Krasta apsardzes dienesta priekšnieka amata komandkapteinis K. Kristlībs bijis arī flagmaņkuģa A-53 “Virsaitis” komandieris, vēl pirms tam – arī mīnu kuģa M-05 “Viesturs” komandieris. Tāpat savulaik ieņēmis arī Mīnu kuģa eskadras komandiera vietnieka amatu.

Tiešsaistes svinīgajā komandiera maiņas ceremonijā piedalījās Jūras spēku komandieris jūras kapteinis Kaspars Zelčs, Lietuvas Jūras spēku komandieris jūras kapteinis Giedrjus Premenecks (Giedrius Premeneckas), kā arī Latvijas un Lietuvas Jūras spēku vadības pārstāvji.

Dalies ar šo ziņu