NATO Sauszemes spēku komandieris: NATO kaujas grupas spēs arī uzvarēt agresoru, ja tas būs vajadzīgs

NATO
Sargs.lv
NATO paplašinātās kaujas grupas Latvijā vadības maiņas ceremonija
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/ Aizsardzības ministrija

NATO kaujas grupas Latvijā un citās alianses Austrumu flanga dalībvalstīs šobrīd nodrošina efektīvu atturēšanas politiku. Tās ir gatavas ne tikai aizsargāt sabiedrotos no agresora, bet vajadzības gadījumā to arī uzvarēt. Tā intervijā portālam “Sargs.lv” sacīja NATO Sauszemes spēku pavēlniecības komandieris ģenerālleitnants Rodžers Klutjē (Roger Cloutier).

Ģenerālleitnants R. Klutjē marta sākumā apmeklēja Latviju, tiekoties ar Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Leonīdu Kalniņu, kā arī viesojās Ādažu bāzē, kur tikās ar NATO daudznacionālās divīzijas komandieri ģenerālmajoru Flemingu Matiasenu (Flemming Mathiasen), NATO integrācijas vienības komandieri Latvijā pulkvedi Jāni Gaili un NATO paplašinātās kaujas grupas Latvijā vadību.

Ģenerālleitnants R. Klutjē atzīst - nesenās vizītes mērķis bijis izprast galvenos reģionā izvietoto NATO spēku izaicinājumus, lai tādējādi labāk saprastu arī kopējās NATO klātbūtnes lomu potenciālā pretinieka atturēšanā.

Image
NATO Sauszemes spēku pavēlniecības komandieris ģenerālleitnnants Rodžers Klutjē tiekas ar Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Leonīdu Kalniņu
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: NATO Sauszemes spēku pavēlniecības komandieris ģenerālleitnants Rodžers Klutjē tiekas ar Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Leonīdu Kalniņu/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
“Baltijas reģions ir ārkārtīgi svarīgs visā NATO drošības sistēmā, tāpēc tas nav nekāds pārpratums, ka Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Polijā atrodas NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas. [..] Krievija pastāvīgi izvieto karaspēku ap NATO Ziemeļaustrumu robežu. Tāpēc ir obligāts nosacījums, ka šajās valstīs ir jābūt NATO spēkiem, kuri ir gatavi aizsargāt alianses dalībvalstis pret jebkuru agresiju un arī uzvarēt agresoru, ja tas būs nepieciešams,” sacīja NATO Sauszemes spēku pavēlniecības komandieris.

Uz “Sargs.lv” jautājumu – vai bataljona izmēra vienību izvietošana katrā no Baltijas valstīm ir pietiekama, lai atturētu iespējamo Krievijas agresiju, ģenerālleitnants R. Klutjē atbildēja, ka šis ir lielākais NATO spēku pastiprinājums Austrumu flanga valstīs visā alianses vēsturē, kas vērojams no Baltijas jūras Eiropas Ziemeļos līdz pat Melnajai jūrai Eiropas kontinenta Dienvidos.

“Pirmo reizi alianses vēsturē esam izvietojušu Austrumu flanga valstīs reāli kaujai gatavas vienības. [..] Šādas kaujas grupas šobrīd ir visās Baltijas valstīs un Polijā. NATO paplašināto kaujas grupu izvietošana ir daļa no daudz plašākas NATO atturēšanas stratēģijas. Manuprāt, tā strādā ļoti efektīvi, un tas jau rada to efektu, uz kādu mēs sākotnēji cerējām,” sacīja ģenerālleitnants R. Klutjē.

NATO Sauszemes spēku komandieris arī uzslavēja Latvijā un citās Austrumu flanga valstīs izvietoto NATO paplašināto kaujas grupu vienību karavīru gatavību veikt viņiem uzticētos uzdevumus.

“Manuprāt, šo kaujas grupu karavīri ir ļoti labi sagatavoti, disciplinēti, augsti motivēti un turpina aktīvi trenēties, lai vēl vairāk uzlabotu savas spējas. Tas kaujas gatavības līmenis, kāds sasniegts šajās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupās, ir kaut kas apbrīnas vērts! Šīs kaujas grupas demonstrē ne tikai alianses spēku, bet arī šajās vienībās dienošo vīriešu un sieviešu uzticamību, disciplīnu un profesionalitāti. Esmu ļoti apmierināts ar to, ko redzēju,” atzina ģenerālleitnants R. Klutjē.

Vaicāts, kādēļ Baltijas valstīs un Polijā izvietotās NATO vienības spēj nodrošināt atturēšanas efektu, neraugoties uz to, ka gan Baltijas valstu Austrumos, gan Kaļiņingradas apgabalā ir koncentrētas krietni lielākas Krievijas bruņoto spēku vienības, ģenerālleitnants R. Klutjē atzina - NATO paplašināto kaujas grupu izvietošana atspoguļo visas alianses uzticamību kopējām saistībām pret dalībvalstu drošības un teritoriālās integritātes nodrošināšanu.

“NATO paplašinātās kaujas grupas šajās valstīs demonstrē tikai mazu daļiņu no daudz lielāka kopēja spēka, kas slēpjas aliansē. Turklāt šī klātbūtne tiek demonstrēta ne tikai uz sauszemes, bet arī gaisā un jūrā,” viņš atzina.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, tai piederošās Krimas pussalas okupāciju un kara izraisīšanu Austrumukrainā, NATO dalībvalstis nolēma pastiprināt klātbūtni Austrumu flanga valstīs. Baltijā un Polijā tika izvietotas NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas. To izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot alianses solidaritāti un apņēmību aizstāvēt aliansi pret jebkāda veida agresijas izpausmēm.

NATO Kaujas grupa Latvijā sastāv no 9 dažādām valstīm, kas ir integrēta Sauszemes spēku mehanizētajā kājnieku brigādē.

Dalies ar šo ziņu