Mičiganas Nacionālā gvarde pozitīvi vērtē Latvijas karavīru dalību mācībās “Northen Strike”

Militārās mācības
Sargs.lv/Army.com
JTAC
Foto: Foto: Master Sgt. David Kujawa

Latvijas bruņoto spēku un Mičiganas Nacionālās gvardes sadarbību nav kavējusi pat Covid-19 pandēmija. Latvijas bruņoto spēku pārstāvji bijuši vienīgie, kuri par spīti ceļošanas ierobežojumiem ieradušies uz ikgadējām mācībām “Northen Strike 20”, kas noritēja pēdējās divās jūlija nedēļas, vēsta ASV bruņoto spēku portāls “Army.com”.

Mičiganas Nacionālās gvardes pārstāvji uzsver, sadarbība ar Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ilgst 27 gadus. Kopš sadarbības sākuma pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados kopā aizvadīta virkne militāro mācību, kā arī trīs misijas Afganistānā, kur Nacionālās gvardes karavīri dienējuši plecu pie pleca ar Latvijas karavīriem.

Jau atkal Mičiganas Nacionālās gvardes un Nacionālo bruņoto spēku karavīri pierādījuši, ka ciešo sadarbību nav iespējams apturēt pat Covid-19 pandēmijai.

Image
JTAC
Foto: Foto: Master Sgt. David Kujawa
Foto: Master Sgt. David Kujawa

Jūlija pēdējo divu nedēļu laikā Latvijas karavīri piedalījās Mičiganas Nacionālās gvardes rīkotajās ikgadējās lielākajās mācībās “Northen Strike”, kuras norisinājās Grailingas bāzē Alpenas treniņu centrā.

Latvijas Nacionālos bruņotos spēkus šajās mācībās pārstāvēja 20 tuvā gaisa atbalsta kontrolieri, apvienotā uguns atbalsta priekšējie novērotāji, kā arī komanda no speciālo uzdevumu vienības karavīriem.

“Mēs novērtējam mūsu aktīvo sadarbību ar Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un sveicam Latvijas kolēģus mācībās “Northen Strike”. Es atzinīgi vērtēju mūsu partneru centienus veikt šo tālo ceļojumu šajā sarežģītajā laikā. Viņu klātbūtne “Northen Strike” bagātina šī vingrinājuma norisi. Vienlaikus tā ir zīme, ka mūs partnerības rezultātā gūtie risinājumi tiks pielietoti mūsu kopējo izaicinājumu pārvarēšanai, lai sasniegtu kopējo mērķi - uzvaru,” atzina Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris, ģenerālmajors Pols Rodžerss (Paul Rogers).

Mičiganas Nacionālā gvarde norāda – ik gadu mācības “Northen Strike” pulcēja 6000 līdz 7000 dažādu spēka veidu ASV un sabiedroto karavīru. Tomē šogad mācību rīkotājiem nācies ieviest virkni piesardzības pasākumu, lai mazinātu mācību dalībnieku risku inficēties ar koronavīrusu. Neraugoties uz ierobežojumiem, mācības notika.

Image
JTAC
Foto: Foto: Master Sgt. David Kujawa
Foto: Master Sgt. David Kujawa
“Jāteic, ka citu partnervalstu bruņoto spēku karavīri šogad mācībās “Northen Strike” nepiedalījās. Tomēr Latvijas karavīri ar savu klātbūtni mācībās parādīja skaidru apņēmību mūsu savstarpējai partnerībai,” atzina Mičiganas Nacionālās gvardes divpusējās sadarbības virsnieks Rīgā izvietotajā ASV militārās sadarbības birjā ASV Gaisa spēku puilkvežleitnants Brūks Sveicers (Brook Sweitzer).

Pateicību par iespēju Latvijas karavīriem piedalīties mācībās pauda arī Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

“Esmu pateicīgs un augsti novērtēju, ka mācību “Northern Strike” organizatori galu galā spēja pārvarēt ar Covid-19 pandēmiju saistītos ierobežojumus un visa šī gada laikā aktīvi strādāt, lai mācības tomēr notiktu. Esmu lepns un pagodināts, ka Latvijas karavīriem bija iespēja piedalīties šajās tik nepieciešamajās un labi organizētajās starptautiskajās mācībās,” atzina NBS komandieris.

Pēc ģenerālleitnanta L. Kalniņa teiktā šo mācību vērtība slēpjas iespējā vienkopus apvienot dažādas kaujas vides apstākļus un ieroču šķiru spējas.

Image
JTAC
Foto: Foto: Master Sgt. David Kujawa
Foto: Master Sgt. David Kujawa

“Dalība mācībās “Northen Strike” kopā ar mūsu ilgtermiņa partneri Mičiganas Nacionālo gvardi tikai pastiprina mūsu ciešo sadarbību. Iespēja piedalīties šajās mācībās ir ārkārtīgi vērtīga Latvijas karavīriem, jo sniedz brīnišķīgas iespējas trenēties reālistiskā militārā vidēm,” piebilda Nacionālo bruņoto spēku komandieris.

Latvija bija viena no pirmajām NATO valstīm, kura kopš Covid-19 pandēmijas sākuma turpināja sūtīt savus karavīrus uz mācībām ASV. Vienlaikus Greilingas bāzē un Alpenā ieviestas stingras slimības piesardzības kontroles sistēmas. Šie vīrusa izplatības pretpasākumi ietvēra ikdienas veselības monitoringu, pastāvīgu dezinfekciju, sociālo distancēšanos, kā arī paredzēja masku nēsāšanu gadījumos, kad distancēties nav iespējams.

Dalies ar šo ziņu