Ukrainu drīzumā sasniegs pirmā Latvijas organizētā dronu piegāde

Latvijā
Sargs.lv
drons
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Latvija tuvākajā laikā Ukrainai nosūtīs pirmo valsts organizēto bezpilota lidaparātu partiju, 16. aprīļa Ministru kabineta preses konferencē atklāja Ministru prezidente Evika Siliņa. Savukārt aizsardzības ministrs Andris Sprūds uzsvēra, ka šis ir pirmais nozīmīgais Latvijas pienesums dronu koalīcijas ietvarā, kurā tiek iesaistīta arī vietējā industrija.

Preses konferencē Ministru prezidente norādīja, ka Latvijas un Lielbritānijas vadītās dronu koalīcijas mērķis joprojām ir nodrošināt Ukrainas bruņotos spēkus ar vienu miljonu bezpilota lidaparātiem.

“Mēs virzāmies uz to, ka Latvija ir aktīva gan [dronu koalīcijas] vadībā, gan dronu piegādē Ukrainai. Jāatceras arī tas, ka šī ir starptautiskā koalīcija, šeit pakāpeniski nāk klāt arī jaunas valstis un šobrīd mēs faktiski runājam jau par 14 dalībvalstīm,” norādīja A. Sprūds.

Viņš atklāja, ka Ukrainai paredzēto dronu iepirkumos tiek iesaistīta vietējā industrija. Tas nozīmē, ka dronu koalīcija aktīvi uzņem apgriezienus Ukrainas atbalstīšanā. “Mēs vadāmies pēc tām vajadzībām, kuras ir norādījusi Ukraina. Tie droni, kas tiek nogādāti Ukrainā – viņi ir kvalitatīvi, iztestēti un tie ir tie droni, kas stiprinās Ukrainas kaujas spējas jau šobrīd,” piebilda ministrs.

Latvija dronu koalīcijas attīstībai gadā atvēlēs vismaz 10 miljonus eiro. Parakstot nodomu vēstuli, dronu koalīcijas dalībvalstis apņemas ieguldīt resursus dronu ražošanai, veikt dronu un rezerves daļu piegādes Ukrainai, kā arī īstenot dronu testēšanu un karaspēka apmācību, un citu tehnisko risinājumu ieviešanu.

Jau ziņots, ka 12. aprīlī Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds noturēja iknedēļas Latvijas vadītās dronu koalīcijas dalībvalstu attālināto tikšanos, kurā pirmo reizi piedalījās arī dronu koalīcijas jaunā dalībvalsts – Polija. Pēc tikšanās aizsardzības ministrs informēja, ka Ukrainai tiek gatavoti Latvijā ražoti un kaujas laukam pielāgoti droni.

Dalies ar šo ziņu