Rinkēvičs un Zelenskis vienojas par ilglaicīgu atbalstu un drošības saistībām

Latvijā
LETA
Edgars Rinkēvičs un Volodimirs Zelenskis
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs ceturtdien, tiekoties ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, parakstīja abu valstu vienošanos par ilglaicīgu atbalstu un drošības saistībām, informēja Latvijas prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Tikšanās laikā Rinkēvičs ar Zelenski pārrunāja drošības situāciju Ukrainā, gatavošanos NATO samitam Vašingtonā, sarunu par Ukrainas iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) uzsākšanu, Latvijas iesaisti Ukrainas miera iniciatīvā, kā arī ar ES sankciju politiku saistītus jautājumus.

Dalībnieku mērķis ir Krievijas agresijas pret Ukrainu apturēšana, agresora bruņoto spēku tūlītēja un beznosacījumu izvešana no visas Ukrainas valsts teritorijas tās 1991.gada starptautiski atzītajās robežās, ieskaitot teritoriālos jūras ūdeņus, Ukrainas teritoriālās integritātes un suverenitātes pilnīga atjaunošana tās starptautiski atzītajās robežās, kā arī visaptverošs, taisnīgs un ilglaicīgs miers.

Latvija apņemas turpināt sniegt Ukrainai visaptverošu un ilglaicīgu militāru un nemilitāru atbalstu, tai skaitā politiskās, militārās, rekonstrukcijas, ekonomiskās, finanšu un humānās palīdzības jomās. Valstis padziļinās sadarbību, lai palīdzētu Ukrainai pēc iespējas drīzāk uzvarēt Krievija realizētajā agresijas karā, novērstu notiekošās agresijas būtisku saasināšanos, turpmākos uzbrukumus un aizstāvētos pret turpmākiem uzbrukumiem.

Vienošanās tekstā Latvija apliecina nodomu nodrošināt ilglaicīgu militāro atbalstu Ukrainas bruņotajiem un drošības spēkiem, pamatojoties uz Ukrainas izteiktajām tūlītējām un nākotnes vajadzībām saskaņā ar, bet ne tikai Bruņoto spēku nākotnes attīstības stratēģiju un Latvijas iespējām.

Valstis veicinās sadarbību, kas vērsta uz modernu, ar NATO savietojamu un ilgtspējīgu Ukrainas bruņoto un drošības spēku izveidi, lai sekmētu Ukrainas aizsardzības un noturības spējas, kā arī spējas pilnībā atjaunot Ukrainas teritoriālo integritāti tās starptautiski atzītajās robežās.

Latvija atbilstoši savām nacionālajām likumdošanas un konstitucionālajām prasībām un savu iespēju robežās nodrošinās Ukrainai savlaicīgu drošības palīdzību, modernu militāro tehniku un ieročus visās jomās, ņemot vērā Ukrainas vajadzības nākotnes aizsardzības spēku ietvaros, kā arī cita veida visaptverošu ekonomisku atbalstu.

Latvija un Ukraina centīsies panākt, lai Ukrainas militārās spējas būtu tādā līmenī, ka pret Latviju vērstas ārējās militārās agresijas gadījumā Ukraina spētu sniegt efektīvu militāro atbalstu Latvijai.

Latvijas turpmākais sniegtais atbalsts sasauksies ar Ukrainas izteiktajām vajadzībām un tiks nodrošināts, izvērtējot Latvijas iespējas un kapacitāti, kā arī ievērojot savietojamību ar līdzšinējo Ukrainai sniegto militāro atbalstu. Latvijas mērķis ir 2024., 2025. un 2026. gadā nodrošināt nepieciešamo militāro atbalstu Ukrainai 0,25% apmērā no iekšzemes kopprodukta ik gadu, tai skaitā militāro apmācību un ekipējuma un bruņojuma piegādes sauszemes, gaisa, jūras spēku un kiberbruņojuma, un elektromagnētiskās aizsardzības jomā, ņemot vērā pieejamās spējas un resursus.

2024. gadā Latvija sniegs Ukrainai militāro atbalstu aptuveni 112 miljonu eiro apmērā. Latvija turpinās atbalstīt Ukrainu, saglabājot līdzšinējo dinamisko līmeni, tik ilgi, cik tas nepieciešams. Latvija turpinās dalību Ramšteinas Ukrainas aizsardzības kontakta grupā (UACG), lai sniegtu ar sabiedrotajiem koordinētu militāro atbalstu Ukrainai, tai skaitā potenciālas nākotnes munīcijas ziedojumus.

Latvija kopā ar Lielbritāniju ir uzņēmusies vadību Dronu koalīcijā ar mērķi 2024. gadā un turpmāk nodrošināt Ukrainai miljonu dronu. Tāpat Latvija UACG turpinās sniegt ieguldījumu Igaunijas vadītajā Informācijas tehnoloģiju koalīcijā un Lietuvas vadītajā Atmīnēšanas koalīcijā, nodrošinot iekārtas un apmācību.

Krievijas uzbrukuma gadījumā, Ukrainai īstenojot savas pašaizsardzības tiesības, kas noteiktas ANO Statūtos, Latvija, rīkodamās saskaņā ar Satversmi un citiem nacionālajiem tiesību aktiem, kā arī ievērodama savas starptautiskās saistības, tostarp tās, kuras izriet no dalības ES, vajadzības gadījumā, atbilstoši Ukrainas izteiktajām vajadzībām un Latvijas spējām, nodrošinās Ukrainai ātru un ilgstošu drošības palīdzību, modernu militāro aprīkojumu, ekonomisko atbalstu, īstenos ekonomisku un citu spiedienu uz Krieviju.

Vienošanās noslēgta uz desmit gadiem. Ukrainai un Latvijai ir iespēja kopīgi vienoties par tās pagarināšanu rakstiski ne vēlāk kā sešus mēnešus pirms vienošanās termiņa beigām.

Dalies ar šo ziņu