"Sargs.lv" pēta: kad Krievijas ekonomikai beigsies nauda kara finansēšanai?

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Reuters/FT/Deutsche Welle/MSN/Bloomberg/Novaya Gazeta/bankstoday.net/Sipri.org/minfin.gov.ru/militaryarms.ru/cbr.ru/kse.ua/svoboda.org
V.Putins
Foto: AP/Scanpix

Agresorvalsts Krievija pērnā gada nogalē pārsteidza ne vienu vien ekonomistu, jo, neraugoties uz bezprecedenta sankcijām, spēja ne tikai uzturēt savu ekonomiku virs ūdens, bet pat nodrošināt izaugsmi, raisot šaubas par sankciju politikas efektivitāti. Tomēr Kremļa makroekonomiskās “Potjomkina sādžas” fasāde izrādījusies trauslāka, nekā domāts. Strauji kūstošie līdzekļi makroekonomiskās stabilitātes nodrošināšanai apvienojumā ar apšaubāmiem budžeta finansēšanas avotiem liek prognozēt, ka Krievijas ekonomika vidējā termiņā var piedzīvot ne tikai atpalicību, bet arī finanšu problēmas un izrietošu liela mēroga krīzi. 

Lai gan pašas Krievijas budžetā plānotā ekonomiskā izaugsme šogad plānota 2,3% apmērā, ekonomisti norāda, ka tas notiek pateicoties straujam pieaugumam Krievijas militārās ražošanas nozarēs, kamēr pārējais bizness saskaras ar sankcijām, rubļa kritumu un arvien pieaugošo darba spēka trūkumu. Šāda ekonomikas atkarība nozīmē, ka tā ir dzīvotspējīga vien tik ilgi, cik turpinās Krievijas sāktais karš Ukrainā.

Rodas jautājums – kā gan Krievija šādos apstākļos var finansēt savu kara mašīnu? To līdz šim ļāva īstenot Krievijas iepriekšējo gadu uzkrājumi, kas bija koncentrēti gan tā sauktajā “Rezerves fondā”, gan “Nacionālajā labklājības fondā”. Tiesa, kā sarunā ar portālu “Sargs.lv” norāda Baltijas vadošā korporatīvo finanšu uzņēmuma “Prudentia” valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš, šie avoti ir teju izsīkuši.

Rodas jautājums – kas būs gatavs aizdot naudu Krievijai, zinot tās starptautisko statusu un risku par iespējamu sankciju piemērošanu agresora finansēšanai? Lai gan viens no šādiem iespējamiem finansētājiem varētu būt Ķīna, no kuras šobrīd jau ir atkarīga Krievijas ekonomika, tā, visticamāk, nebūs ieinteresēta un arī spējīga stutēt Krievijas budžetu laikā, kad pašai nākas cīnīties ar pieaugošām ekonomikas problēmām.

Image
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs ar Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji / Foto: AP/Scanpix
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs ar Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji / Foto: AP/Scanpix

Tas nozīmē, ka diktatora Vladimira Putna režīms var ķerties pie Krievijas iedzīvotāju uzkrājumu un īpašumu nacionalizācijas. Šī potenciālā soļa sekas attiecībā uz politisko stabilitāti aizvien nav skaidri apjaušamas.

Sankcijas: Krievijas lēnā “žmiegšana” un oligarhu sievu vaimanas

Kopš Krievijas militārā iebrukuma Ukrainā ir apritējuši divi gadi. Eiropas Savienība (ES), ASV, Austrālija, Kanāda, Šveice, Japāna un citas valstis ir ieviesušas ekonomiskās sankcijas, kas vērstas pret Krievijas politisko eliti un mazina Krievijas rūpnieciskās un ekonomiskās spējas.

Sankciju ietekmē Krievija zaudējusi savus lielākos un augstvērtīgākos izejvielu eksporta tirgus ASV un ES. Lai gūtu ienākumus, atliek vienīgi Āzijas valstu tirgi. “Āzija nekad nav bijusi Krievijas galvenais tirdzniecības partneris, jo šīs valstis pašas ir gana spēcīgi eksportētāji,” skaidro Kārlis Krastiņš. Otrs ne mazāk svarīgs aspekts ir sadzīviski psiholoģiskais, kas eventuāli var izraisīt zināmu politisku reakciju.

“Krievu oligarhiem, no kuriem vairums ir vīrieši, katram ir savas sievas un mīļākās. Šajās aprindās fetišs uz Eiropas luksusa klases izklaidi – dārgām mašīnām, dārgām drēbēm un juvelierizstrādājumiem – bija liels. Tagad šīs sievas un mīļākās vairs nedrīkst un arī nevar aizbraukt iepirkties uz Milānu vai Parīzi. [..] Šie apstākļi oligarhu ģimenēs rada sadzīvisku spriedzi. Sievas un mīļākās “zāģē” kā ietekmīgākos Kremļa čekistus, tā arī oligarhus. Tam visam ir psiholoģiska ietekme uz Putina cilvēkiem. Šādas it kā banālas ģimenes iekšējās nesaskaņas potenciāli var radīt arvien pieaugošu politisku spriedzi,” spriež ekonomists.

Viņaprāt, Rietumi aizvien pret Krieviju nav izmantojuši visu to rīcībā esošo ekonomisko ietekmēšanas līdzekļu arsenālu. “Rietumi nevēlas Krieviju pakļaut straujam sabrukumam, bet “nožņaugt” pamazām. [..] Par spīti Krievijas lielībai tā allaž ir bijusi ļoti atkarīga no ārējiem tirgiem. Tagad tā ir izspiesta no daudzām biznesa nišām. Krievijā turpināsies krājumu noplicināšanās process,” viņš secina.

Izdevumi ieročiem lielāki nekā pensijām un medicīnai

Neraugoties uz izsīkstošiem ienākuma avotiem, 2024. gada Krievijas budžetā paredzēts krass ieņēmumu un izdevumu pieaugums. Agresorvalsts budžeta ieņēmumos plānots iekasēt 35,1 triljonu rubļu, bet izdevumos izlietot 36,7 triljoni rubļu. Salīdzinājumā ar 2023. gadu izdevumi pieaug par 16%, bet ienākumi par 22%. Tādas dinamikas Krievijas mūsdienu vēsturē nav bijis.

Salīdzinājumā ar budžetu pirms pieciem gadiem, šogad izdevumu apjoms ir dubultojies. Krasais izdevumu kāpums saistīts ar vēl nebijušu aizsardzības izdevumu pieaugumu. Kopā ar iekšējās drošības spēku izmaksām tagad šī tēriņu pozīcijā pārsniedz 14,5 triljonus rubļu un veido gandrīz 40% no visiem budžeta izdevumiem. Šī izdevumu sadaļa lielāka bija vien PSRS laikos.

Krievijas aizsardzības budžeta izdevumu atšifrējums nav publiski pieejams, taču Krievijas Zinātņu akadēmijas Tautsaimniecības prognožu institūts atzinis, ka ievērojama izdevumu pieauguma daļa paredzēta investīcijām militāri rūpnieciskā kompleksa kapacitātē – darbgaldu iepirkumiem, iekārtu ražošanai un būvdarbiem.

Image
Krievijas Aizsardzības ministra Sergeja Šoigu vizīte militārajā rūpnīcā/Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas Aizsardzības ministra Sergeja Šoigu vizīte militārajā rūpnīcā/Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas 2024.gada budžetā pirmo reizi militārie izdevumi pārsniegs izdevumus sociālajai drošībai, kas vēsturiski bija lielākā izdevumu pozīcija. Tā ietver dažādus pensiju un sociālos maksājumus, bērnu pabalstus un citas valsts saistības pret saviem pilsoņiem.

“Čekisti ir izcili taktiķi, bet slikti stratēģi. Un Putins ir šāds cilvēks,” vērtē Kārlis Krastiņš. “Viņam nav plāna 2026. gadam. Manuprāt Putins meklē risinājumu, kā palikt dzīvam un iziet no šokējošās situācijas Ukrainā, “nopērkot” laiku. Tāpēc viņi riskē kaujas laukā ar visiem saviem līdzekļiem, lai iegūtu pauzi, iesaldējot konfliktu.”

Vai Krievijas budžets būs izpildāms?

2024. gada prognozes, uz kurām balstīti budžeta aprēķini, paredz IKP pieaugumu par 2,3%, vidējo dolāra kursu ap 90 rubļiem un naftas cenu 71 ASV dolāra apjomā par barelu. Šīs prognozes pārsteidza neatkarīgos ekonomikas ekspertus, jo iepriekšējās krīzēs naftas cena nokrita 60 ASV dolāru par barelu. Krievijas valdība ir ieplānojusi naftas un gāzes ieņēmumu pieaugumu par 2,6 triljoniem rubļu, cerībā uz augstām naftas cenām un labvēlīgu valūtas kursu, pieņemot, ka lēts rublis dod budžetam papildu ieņēmumus. Kā arī mainīta Krievijas naftas cenu noteikšanas kārtība, palielinot nodokļu likmi – naftas cenas atlaide Brent markai nodokļu aprēķināšanai samazināta no 20 līdz 15 dolāriem par barelu, palielināta derīgo izrakteņu ieguves nodokļa likme.

Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs prognozēja ieņēmumu pieaugumu no ienākuma nodokļa, PVN un iedzīvotāju ienākuma nodokļa. Pēc ministra teiktā, federālajiem nodokļu un muitas dienestiem ir doti papildu uzdevumi, lai mobilizētu nodokļu iekasēšanu. 2023.gada oktobrī tika ieviestas nodevas, kas piesaistītas rubļa kursam un darbojas progresīvā mērogā: jo lētāks rublis, jo lielāka nodeva. Tāpat ieņēmumu pieaugumu plāno nodrošināt ar vienreizēju lielo uzņēmumu ienākumu nodokli. Ieņēmumu pieaugumu nodrošinās arī inflācijas kāpums, jo augstākas ir pārdošanas cenas un peļņa, jo lielāki nodokļi.

Image
Foto: Krievijas tanks T-90 / AP/Scanpix
Foto: Krievijas tanks T-90 / AP/Scanpix

2024. gada Krievijas budžets ir ar ārkārtēji augstu dinamiku, bet jau nākamajos gados ir paredzēti ievērojami pieticīgāki budžeti. Plānots, ka 2025. gadā ieņēmumi samazināsies par 1,5 triljoniem rubļu, bet izdevumi – par 2,3 triljoniem. Šāda negatīva dinamika Krievijas budžeta plānošanā iepriekš nav pieredzēta. Tas norāda, ka Krievijas valdība uzskata, ka jau tuvākajos gados nebūs nepieciešamības vai arī nebūs iespējams uzturēt tik lielus tēriņus.

“Krievijas budžeta ieņēmumu un izdevumu plāni ir nenormāli ambiciozi. Mums ir kritiski jāvērtē, ka 22% paredzētais ieņēmumu pieaugums ir nesasniedzams,” uzskata Kārlis Krastiņš. “Trešdaļa no ieņēmumiem plānota no naftas un gāzes tirdzniecības, taču cenas, uz ko cer Krievija, šobrīd ir nereālas. Ne velti Krievijas enerģētikas eksperts Mihails Kruķihins saka, ka Krievijas naftas kompāniju reālie ieņēmumi ir krietni zemāki par aplēstajiem, jo lieli līdzekļi ir jātērē dažādām starpnieku kompānijām, kas eksportē naftu uz Indiju vai Ķīnu.”

Viena militārās konflikta diena Ukrainā Krievijai izmaksā desmitiem vai pat simtiem miljonu dolāru. Precīzās aplēses ekspertiem ir grūti izdarīt, jo Krievija visus datus ir noslepenojusi, tāpēc aprēķini tiek izdarītas uz netiešiem pieņēmumiem.

Saskaņā ar ekspertu novērtējumu karā Ukrainā piedalās no 160 līdz 180 tūkstošiem Krievijas karavīru. Ja par bāzi pieņem dienas izmaksas dienā uz vienu karavīru Sīrijā, tad Krievijai viena kara diena Ukrainā izmaksā vismaz 240 miljonus dolāru. Bet kara darbība Ukrainā ir daudz intensīvāka kā Sīrijā un zaudējumi – gan tehnikas, gan munīcijas, gan dzīvā spēka – nesalīdzami lielāki. Tāpēc reālās Krievijas izmaksas vienai kara dienai visticamāk ir daudz augstākas.

Krievija ir spējusi zināmā mērā apiet sankcijas, izmantojot trešās valstis. Pētnieki norāda, ka Krievija militāro komponentu iepirkšanai tiek izmantoti starpnieki Ķīnā, Turcijā un Apvienotajos Arābu Emirātos, kā arī Krievijas robežvalstīs. Kā vēsta “Der Spiegel”, integrālo mikroshēmu eksports no Kazahstānas uz Krieviju ir palielinājies divas reizes – no 245 tūkstošiem dolāru līdz 18 miljoniem dolāru.

2021. gadā Kazahstānas Valsts statistikas birojs savā importa-eksporta ziņojumā nemaz nepieminēja bezpilota lidaparātus, bet 2022. gadā Kazahstāna importēja dronus 5 miljonu dolāru vērtībā un eksportēja uz Krieviju 1,23 miljonu dolāru vērtībā. Pēc Krievijas muitas statistikas datiem Kazahstānas uzņēmums “Aspan Arba” 2022. gadā uz Krieviju nosūtījis vairāk nekā 500 dronus. Kazahstānā uzņēmums reģistrēts 2022. gada aprīlī.

Image
Dmitrijs Medvedevs apmeklē uzņēmuma "Uralvagonzavod" ražošanas cehu
Dmitrijs Medvedevs apmeklē uzņēmuma "Uralvagonzavod" ražošanas cehu. Foto: AP/Scanpix

Gandrīz pusi no Krievijas ieroču komponentu importa 2023. gadā veidoja Rietumu uzņēmumu ražotās preces. Pēc ekspertu aplēsēm periodā no 2023. gada janvāra līdz oktobrim Krievijas preču imports, kas paredzēts militārajam rūpniecībai, sasniedza 8,77 miljardus USD dolāru, kas ir tikai par 10 procentiem mazāk nekā pirms sankciju noteikšanas. Visām precēm, kas tiek uzskatītas par kritiskām Krievijas militārajai rūpniecībai, šis rādītājs ir vēl lielāks – 22,23 miljardi dolāru.

ES, ASV un pārējās Ukrainas sabiedrotās valstis veic pasākumus, lai pastiprinātu kontroles mehānismus, piemērojot sekundārās sankcijas, kas samazinātu Krievijas iespējas apiet noteiktos ierobežojumus. 2024. gada februārī lielākā Ķīnas banka “Chouzhou Commercial” paziņoja, ka pārtrauc visu darījumu apkalpošanu ar Krieviju un Baltkrieviju.

Krievijas ekonomikā ir radušās problēmas, kas var kļūt hroniskas un nopietni ietekmēt tālāko attīstību. Starp tām ir darbaspēka trūkums, ko radījusi mobilizācija, kā arī pastiprināta emigrācija uz ārvalstīm, augsta inflācija un pieprasījuma pieaugums, kas pārsniedz ražošanas iespējas. Papildu riskus rada plašā pretkrīzes pasākumu izmantošana, kas var novest pie nevienmērīgas nozaru attīstības, norāda ekonomisti.

“Rietumu taktika šobrīd ir “nožmiegt” Krieviju lēnām. Tas izpaužas pakāpeniskajās sankcijās un pakāpeniskajās ieroču piegādes Ukrainai, tā ir politisku, bet ne racionālu apsvērumu vadīta rīcība,” situāciju rezumē ekonomists Kārlis Krastiņš. “Krievija bija un būs ievainojama un atkarīga no spējas pārdot naftu un aizņemties ārzemēs. Ja viss turpināsies kā šobrīd, Krievija noplicinās savas naftas rezerves, tirgos lēti un tiks izspiesta no biznesa nišām, atpaliks tehnoloģiski, taču saglabās esošo varas struktūru. Putina valdība turpina iesākto avantūru un gluži kā kazino dubulto likmes, neraugoties uz zaudējumu. Viņš melo sev un pārējiem, ka viss būs kārtībā, un kopā ar Krieviju parādīs pārējai pasaulei. Tā ir ļoti naiva “zīmēšanās” un nekas vairāk.”

Dalies ar šo ziņu