Kanādas delegācijas vizītes laikā paraksta vienošanos par virzību uz brigādes līmeņa NATO kaujas grupu

Latvijā
Sargs.lv/LETA
Kanādas un Latvijas aizsardzības ministri paraksta vienošanos
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Kanādas delegācijas viesošanās laikā Ādažu militārajā bāzē šodien, 10. jūlijā, Latvijas aizsardzības ministre Ināra Mūrniece un Kanādas nacionālās aizsardzības ministre Anita Ananda parakstīja vienošanos par apņemšanos Latvijā izvietoto NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu palielināt līdz brigādes līmenim.

“Pirms gada Madridē NATO samitā kopīgi lēmām, ka Austrumeiropā izvietotie NATO bataljoni jāstiprina līdz kaujas spējīgai brigādei. Mēs no Latvijas puses turpināsim ar saviem ieguldījumiem. Otro nedēļu rit atjaunotais valsts aizsardzības dienests. Tiks būvēts jauns poligons “Sēlija”, kas varēs uzņemt lielāku karavīru skaitu. Esam gatavi iegādāties pretgaisa aizsardzības un krasta aizsardzības sistēmas,” savā uzrunā par Latvijas aizsardzības plāniem stāstīja premjerministrs Krišjānis Kariņš.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Katra valsts ir tik spēcīga, cik spēcīgi ir tās sabiedrotie, un mēs esam pasaulē spēcīgākās militārās alianses sastāvā,” viņš piebilda.

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo pauda pateicību par uzņemšanu un apliecināja Kanādas un Latvijas spēcīgo saikni, atgādinot, ka tieši Kanāda bija pirmā G7 valsts, kas ratificēja Latvijas uzņemšanu NATO un atzina tās neatkarības atjaunošanu 1991. gadā.

Viņš atsauca atmiņā, ka pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas 2014.gadā NATO uzsāka operāciju "Reassurance", lai nodrošinātu spēcīgu militāro klātbūtni Austrumeiropā, un kopš 2017. gada Latvijā ir izvietota Kanādas veidotā un vadītā sabiedroto paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

 

“Šodien mēs paziņojam par apņemšanos vairāk nekā dubultot savu karavīru skaitu Latvijā, papildus izvietojot līdz pat 1200 Kanādas bruņoto spēku karavīru, kā arī stiprināt pretgaisa un krasta aizsardzības spējas. Tā ir daļa no 2,6 miljardu dolāru vērtas atbalsta programmas, kas ietver arī jaunu ieroču sistēmu un izlūkošanas aprīkojuma iepirkumu, kā arī aizsardzību pret kiberuzbrukumiem,” savā paziņojumā atklāja Kanādas premjers.

Viņš uzsvēra, ka dalība NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Latvijā ir lielākā Kanādas ārvalstu misija, un tas apliecina, cik kanādiešiem ir svarīga Eiropas drošība. Trudo piebilda, ka spēks ir tieši daudzveidībā, un šobrīd kaujas grupā ir 12 valstu karavīri.

 

“Latvijas un Kanādas parakstītā ceļa karte detalizēti atspoguļo jau paveikto darbu gan politiskajā, gan militārās plānošanas un sadarbības jomā, kā arī definē turpmāko darbu un ceļā uz NATO brigādi. Kanādas paustā apņemšanās vairāk nekā divas reizes palielināt Latvijā izvietoto Kanādas karavīru skaitu līdz 2026. gadam ir skaidrs un nepārprotams apliecinājums Kanādas nodomam stiprināt ne tikai Latvijas, bet arī visa NATO austruma flanga drošību un aizsardzības spējas,” uzsver I. Mūrniece.

Ceļa karte nosaka, ka pakāpeniski tiks palielināts pastāvīgi izvietoto NATO spēku un ekipējuma apmērs Latvijā. Savukārt Latvija apliecina savu apņemšanos ieguldīt resursus turpmākai nacionālo aizsardzības spēju celšanā un nodrošināt uzņemošās valsts atbalstu sabiedrotajiem, tai skaitā izveidot jaunu militāro poligonu “Sēlija”.  Plānots, ka brigāde savu pilno kaujas gatavību sasniegs līdz 2026. gadam.

“Brigādes izveidošana un izvietošana Latvijā nav viegls uzdevums, jo tas prasa nozīmīgus resursus no visām iesaistītajām pusēm. Latvija ir pateicīga Kanādai par tās vadošo lomu šajā procesā. Esmu pārliecināta, ka ciešā sadarbībā ar mūsu NATO sabiedrotajiem mums izdosies sasniegt izvirzīto mērķi un stiprināt gan Latvijas, gan visas alianses drošību,” piebilda Latvijas aizsardzības ministre.

 

Pēc preses konferences noslēguma Kanādas un Latvijas premjeri kopā atklāja par godu Kanādai nosaukto bulvāri Ādažu militārajā bāzē.

Jau ziņots, ka šonedēļ NATO Viļņas samitā viens no Latvijai būtiskākajiem jautājumiem ir konkrētu reģiona aizsardzības plānu apstiprināšana, tostarp svarīgi vienoties par "ceļa karti" Kanādas vadītās vienības transformācijai no bataljona par brigādi.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

2016. gadā NATO samitā Varšavā NATO valstu un valdību vadītāji apstiprināja vienošanos par daudznacionālo bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā. Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību. Savukārt 2017. gada 19. jūnijā Ādažu bāzē notika svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1700 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas un Ziemeļmaķedonijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Dalies ar šo ziņu