Premjers: Jautājumā par situāciju uz Baltkrievijas robežas Latvijas politika nemainīsies

Latvijā
LETA
Valsts robežsardzes priekšnieks ģenerālis Guntis Pujāts un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš/srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Jautājumā par situāciju uz Latvijas-Baltkrievijas robežas Latvijas valsts politika nemainīsies, pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes atzīmēja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).
 

Premjers norādīja, ka vakar tikās ar Polijas premjeru, kurš apciemoja gan viņu, gan Lietuvas un Igaunijas kolēģus, lai apspriestu šo situāciju. Baltijas valstīm un Polijai ir pilnīgi vienota politika robežas jautājumā, robežas ar Baltkrieviju ir slēgtas ārkārtējās situācijas režīmā, kā arī netiek pieļauta nelikumīga trešo valstu pilsoņu robežas šķērsošana.

Arī Eiropas Savienība (ES) pilnībā atbalsta šo pieeju, sacīja premjers. "Mūsu sabiedrotie saprot, ka šis ir hibrīduzbrukums visai ES," uzsvēra Kariņš.

Viņš atgādināja, ka aizvadītajā trešdienā bija devies uz mūsu valsts robežu ar Baltkrieviju, kur pārliecinājās, ka Latvijas drošības spēki - robežsardze, Valsts policija un Nacionālie bruņotie spēki - ir gatavi faktiski jebkuram izaicinājumam, kas varētu nākt no Baltkrievijas puses.

Starp dienestiem esot izcila sazobe, "līdzīgi kā valsts politiskajiem pārstāvjiem ir izteikti laba sadarbība premjera, aizsardzības, iekšlietu un ārlietu ministru līmeņos," teica Ministru prezidents, piebilstot, ka informācija "plūst brīvi" un politiķi praktiskos veidos viens otru atbalsta.

"Mūsu valsts dienvidu robeža tiek un tiks pasargāta," akcentēja Kariņš.

Ņemot vērā pastiprinātu nelegālās imigrācijas spiedienu, Latvijas valdība Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpilī izsludinājusi ārkārtējo situāciju. Vasarā valdība to izsludināja no 11.augusta līdz 10.novembrim, bet vēlāk tā pagarināta līdz 10.februārim.

Kā ziņots, Polijas premjers Mateušs Moraveckis nedēļas nogalē tikās ar Latvijas Ministru prezidentu un brīdināja, ka Baltkrievija arī uz Latvijas pusi varētu novirzīt lielāku migrantu plūsmu. Viņš uzsvēra, ka Tuvo Austrumu iedzīvotāji tiek izmantoti kā ierocis, lai radītu krīzi, un to vada un organizē Minskas Lukašenko režīms.

Polijas premjers uzsvēra, ka krīze, kas izveidojusies uz Lietuvas, Latvijas, Polijas robežas ar Baltkrieviju ir smaga, un uz Latvijas robežas saistībā ar cilvēku pārvietošanu ir gaidāma nākamā krīze.

Moraveckis atzīmēja, ka runa ir par dažiem desmitiem vai simtiem cilvēku, kas patlaban atrodas Baltkrievijā, un viņi tiek pulcināti apmēram 1000 cilvēku lielā grupā. Savukārt tie migranti, kas piekrituši atgriezties savās izcelsmes valstīs, patlaban ir mājupceļā.

Dalies ar šo ziņu