Moraveckis brīdina par Minskas atvesto migrantu transportēšanu uz Baltijas valstu robežām

Latvijā
LETA
Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis un viņa Latvijas kolēģijs Krišjānis Kariņš
Foto: Foto: Zane Bitere/LETA

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīms svētdien ir transportējis nelegālos migrantus no Polijas robežas uz sadales centru, lai tālāk tos nosūtītu uz Baltijas valstu robežām, preses konferencē pēc tikšanās ar Latvijas Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) svētdien Rīgā žurnālistiem paziņoja Polijas premjers Mateušs Moraveckis.

Viņš uzsvēra, ka Tuvo Austrumu iedzīvotāji tiek izmantoti kā ierocis, lai radītu krīzi, un to vada un organizē Minskas Lukašenko režīms. 

Moraveckis uzsvēra, ka krīze, kas izveidojusies uz Lietuvas, Latvijas, Polijas robežas ar Baltkrieviju ir smaga, un uz Latvijas robežas saistībā ar cilvēku pārvietošanu ir gaidāma nākamā krīze.

Lūgts komentēt Moravecka teikto, Kariņa preses sekretārs Sandris Sabajevs aģentūrai LETA norādīja, ka Ministru prezidents jau vairākkārt publiski paudis, ka atbildīgie dienesti seko līdzi situācijas attīstībai un Latvija ir gatava dažādu scenāriju attīstībai uz Eiropas Savienības (ES) ārējās robežas. Savukārt par šo konkrēto situāciju un dienestu gatavību Sabajevs aicināja sazināties ar Valsts robežssardzi.

Moraveckis atzīmēja, ka runa ir par dažiem desmitiem vai simtiem cilvēku, kas patlaban atrodas Baltkrievijā, un viņi tiek pulcināti apmēram 1000 cilvēku lielā grupā. Savukārt tie migranti, kas piekrituši atgriezties savās izcelsmes valstīs, patlaban ir mājupceļā.

Tāpat Polijas premjerministrs norādīja, ka aizturēti 400 cilvēku tirgotāji, kas nāk no dažādām valstīm, tostarp rietumvalstīm, tomēr pārsvarā cilvēku tirgotāji ir no Tuvo Austrumu valstīm. Moraveckis norādīja, ka tās ir starptautiskās organizētās noziedzības grupas, kas palīdz Lukašenko režīmam izmantot ļaudis politiskos nolūkos, lai radītu politisku krīzi uz ES ārējās robežas.

Polijas premjerministrs arī norādīja, ka NATO sabiedrotie ir brīdinājuši, ka Baltijas valstīm un Polijai vajadzētu bažīties par Krievijas karaspēka pulcēšanos pie Ukrainas robežas un Kaļiņingradas apgabalā.

Viņš akcentēja, ka karaspēka izvietošana ir mēģinājuma radīt spiedienu. Tāpat tas ir ierocis, ko var pārvērst tiešā uzbrukumā pret Poliju un Baltijas valstīm. Moraveckis uzsvēra, ka gan Baltijas valstis, gan Polija labi apzinās, ka šādi apgalvojumi nav tukši vārdi, jo līdzīga situācija bija 2008.gadā Gruzijā un 2014.gadā Ukrainā.

"Mēs zinām, kas notika Donbasā, Austrumukrainā. Mēs bažījamies, ka tas varētu atkārtoties arī mūsu gadījumā. Mēs redzam, kā pie robežas tiek savilkti militārie spēki," sacīja Polijas premjers.

Runājot par Baltkrievijas īstenoto hibrīduzbrukumu ar migrantiem, Moraveckis uzsvēra, ka Baltijas valstu un Polijas diplomātiskā un cita līmeņa sadarbība ir nesusi augļus - valstu izlēmīgā rīcība ir ļāvusi "nobremzēt" Baltkrievijas režīma centienus. Polijas premjerministrs atzīmēja, ka notiek aktīvs darbs ar partneriem rietumvalstīs un Tuvajos Austrumos. Šī darba dēļ ir mainīts viedoklis daudzās sabiedroto valstīs, kas izmantotas, lai caur tām vestu cilvēkus uz Baltkrievijas robežu, kuri nemaz nezināja, kas viņus sagaida tālāk Baltkrievijas teritorijā.

"Lukašenko režīms viņus maldinājis par to, kas notiks, nokļūstot Baltkrievijā. Mūsu kopīgā rīcība un solidaritāte NATO austrumu flangā ir jāturpina. Tikai kopīgiem spēkiem mēs varēsim neitralizēt kopīgos draudus, ar kuriem mēs sastopamies šodien un ar kuriem mēs varētu sastapties nākotnē," žurnālistiem sacīja Polijas premjerministrs.

Jau rakstīts, ka svētdien Moraveckis apmeklē Baltijas valstis, lai tiktos ar to valdību vadītājiem un pārrunātu Lukašenko režīma izvērsto hibrīduzbrukumu, cenšoties iesūtīt Polijā, Lietuvā un Latvijā lielus skaitu nelegālo imigrantu.

Sākot vizīti Baltijas valstīs, Polijas premjers šo hibrīduzbrukumu nodēvēja par lielāko mēģinājumu destabilizēt ES 30 gadu laikā.

"Lukašenko ir sācis hibrīdkaru pret ES. Tas ir lielākais mēģinājums destabilizēt ES 30 gadu laikā. Polija nepadosies šantāžai un darīs visu, lai aizsargātu ES robežas. Polijai, Lietuvai, Latvijai, Igaunijai vajadzīgs atbalsts. Mums jābūt kopā, lai aizsargātu Eiropu," tviterī ierakstīja Moraveckis.

Nākamnedēļ viņš plāno doties vēl uz vairākām Eiropas valstīm, lai pārrunātu šos jautājumus.

Dalies ar šo ziņu