S. Žarins: Baltkrievija tikai rotē migrantu grupas, to uzbrukumi gaidāmi arī nākotnē

Ārvalstīs
Sargs.lv/PAP/TVP World
Tuvo Austrumu valstu migrants ar bērnu aiz Baltkrievijas režīma robežsargu mugurām
Foto: Foto: via REUTERS/Scanpix

Lai gan Baltkrievija no Polijas robežas pie Kužņicas sākusi izvest Minskas režīma atvestos agresīvos Tuvo Austrumu valstu migrantus, kas vēl šonedēļ mēģināja vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā, arī turpmāk ir gaidāms, ka Baltkrievija Polijas virzienā mēģinās vest līdzīgas migrantu grupas. Savukārt pašreiz notiekošā migrantu izvešana nav vērtējama nekā citādi, kā vien migrantu grupu rotācija. Tā Polijas Preses aģentūrai (PAP) paziņojis Polijas specdienestu preses pārstāvis Staņislavs Žarins.

“Mēs sagaidām, ka Baltkrievijas varas iestādes turpinās sūtīt ārvalstnieku grupas uz Polijas robežu,” viņš teica, piebilstot, ka, nesen notikušais repatriācijas reiss uz Irāku bijis “optimistisks signāls”.

Kā skaidroja S. Žarins, Baltkrievijas dienestu nesenā rīcība nozīmē, ka šādi notiek Baltkrievijas pašpasludinātā vadoņa Aleksandra Lukašenko režīma atvesto migrantu rotācija, kuru mērķis ir šķērsot Polijas robežu.

Patlaban Baltkrievijas pusē Bruzgu robežkontroles punkta apkārtnē ierīkotā migrantu nometne ir tukša. Visi migranti ir pārvesti uz netālu esošo Baltkrievijas kompānijas “Bermino” loģistikas centru.

“Migrantu izvietošana šajā centrā ir ar mērķi ļaut tiem sasildīties, paēst un atgūties pēc tām darbībām, ko ar viņu palīdzību veica Baltkrievijas režīms,” sacīja S. Žarins.

“Mēs šobrīd redzam uz Polijas pusi sūtīto migrantu grupu rotāciju. Baltkrievija šādi rīkojas, lai no vienas puses, demonstrētu uz robežu atvesto cilvēku bezpalīdzību, bet tai pat laikā nodrošinātu tiem iespēju atpūsties,” viņš sacīja.

Saskaņā ar S. Žarina teikto, “Baltkrievijas ilgtermiņa plānos nekas nav mainījies”.

“Arī turpmāk mēs gaidām, ka Baltkrievija turpinās Polijas virzienā sūtīt migrantu grupas, kuras ar varu centīsies ielauzties Polijas teritorijā, kā arī nodrošinās šos cilvēkus ar dažādiem bīstamiem objektiem, ko tie var izmantot pret robežsargiem un karavīriem. Mēs arī sagaidām agresivitātes pieaugumu no Baltkrievijas robežsargiem, kuri jau mūsu virzienā meta akmeņus, šāva ar kaujas ieročiem gaisā, kā arī izmantoja lāzerus, lai apžilbinātu Polijas robežsargus un karavīrus,” viņš teica.

Vienlaicīgi S. Žarins kā pozitīvu un optimistisku signālu novērtēja neseno Irākas soli, kas no Baltkrievijas ar repatriācijas reisu aizveda mājup 400 migrantus.

“Lai gan tas nav kardinālu pārmaiņu signāls, tas jebkurā gadījumā demonstrē, ka Tuvo Austrumu valstis ir ieinteresētas šajā jautājumā, jo tās skaidri redz, ka Baltkrievija migrācijas krīzi ir izraisījusi mākslīgi, to izmantojot kā politiskās ietekmes instrumentu pret Rietumiem,” viņš uzsvēra

Ceturtdienas vakarā Irākas Kurdistānas galvaspilsētā Erbilā ieradās aviokompānijas “Iraqi Airways” pasažieru lidmašīna, līdzi vedot migrantus, kuri līdz šim bija iestrēguši starp Baltkrievijas un Polijas robežu. Saskaņā ar Irākas Ārlietu ministrijas izplatīto informāciju, šis bijis bezmaksas repatriācijas reiss, kas organizēts, sadarbojoties ar Baltkrievijas varas iestādēm.

Dalies ar šo ziņu