Polijas prezidents: Pašlaik uz Polijas-Baltkrievijas robežas nav skaidru militāru apdraudējumu

Ārvalstīs
Sargs.lv/AFP/Polandin.com
Polija
Foto: Polijas prezidents A. Duda ar Melnkalnes kolēģi. Foto: EPA/Scanpix

Šodien nav skaidru militāru apdraudējumu, tā kopīgā konferencē pēc tikšanās ar Melnkalnes prezidentu Milo Džukanoviču par situāciju uz Polijas-Baltkrievijas robežas sacīja Polijas prezidents Andžejs Duda. Abu valstu prezidenti pārrunājuši gan migrācijas krīzi uz Polijas robežas, sabiedroto sadarbību NATO ietvaros un arī jautājumus par “nākotnes līdzāspastāvēšanu Eiropas Savienībā”, vēsta ziņu portāls “Polandin”.

Raksturojot saspīlēto situāciju uz Polijas un Baltkrievijas robežas, Andžejs Duda bija kritisks izteikumos par Vācijas kancleres Angelas Merkeles neseno sarunu ar Aleksandru Lukašenko, sakot, ka Polija nepieņems nekādu piekāpšanos bez tās aktīvas līdzdalības.

Vienlaikus viņš apliecināja Vācijas prezidentam, ka Polija pildīs savas saistības, kas izriet no valsts dalības Eiropas Savienībā, aizstāvot Polijas austrumu robežu, tādējādi aizstāvot arī ES robežu. A. Duda arī norādīja, ka šobrīd valstij “nav skaidru militāru apdraudējumu”.

Polijas un Melnkalnes prezidenti pārrunāja arī tematu par Melnkalnes iespējamo dalību ES. Kā apliecināja A. Duda, Polija pilnībā atbalsta Melnkalnes centienus ceļā uz Eiropas Savienību.

"Brexit laikmetā, kad viena no lielajām Rietumu valstīm izstājās no ES, uzskatu, ka acīmredzamai atbildei uz šo faktu vajadzētu būt jaunu dalībvalstu uzņemšanai blokā, lai parādītu, ka ES ir dzīva un Eiropas tautām pievilcīga,” viņš norādīja, piebilstot, ka Polija pilnībā atbalsta ES “atvērto durvju politiku”.

Vienlaicīgi Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks šodien atzinis, ka krīze uz Baltkrievijas robežas varētu turpināties mēnešiem ilgi, norādot, ka migranti regulāri uzbrūk Polijas robežai. Tāpēc arī otrdien bijis jāpielieto asaru gāzi un ūdens metējus, jo migranti poļu drošības dienestu darbiniekusapmētājuši  ar akmeņiem.

Nelegālo imigrantu uzbrukumos, tiem cenšoties ielauzties Polijas teritorijā, pamatā piedalās "jauni, agresīvi vīrieši," secinājusi Polijas Aizsardzības ministrija.

Dalies ar šo ziņu