10. gadadienu atzīmē institūcija, kas ik dienu rūpējas par Latvijas kibertelpas drošību – “CERT.LV”

Latvijā
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: CERT.LV

Viens no Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas  “CERT.LV” produktīva darba stūrakmeņiem ir komandas spēja ātri reaģēt un mācīties līdz ar kibertelpas straujo attīstību. Turklāt tas iespējams, jo lielākajai daļai  ”CERT.LV” komandas darbs ir arī hobijs, savukārt kiberdrošība – dziļi sirdī. Tā intervijā “Sargs.lv” norāda Baiba Kaškina, kuras vadītā institūcija  “CERT.LV” šodien atzīmē savu desmito gadskārtu.

Latvijā pirmā datoru drošības incidentu reaģēšanas komanda “LATNET CERT” reģistrēta jau 2006.gadā. 2011.gada 1.februārī, apvienojot “LATNET CERT” un Valsts Informācijas tīklu aģentūras Datoru drošības incidentu reaģēšanas vienību (DDIRV), Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta sastāvā, stājoties spēkā Informācijas tehnoloģiju drošības likumam, tika izveidota  “CERT.LV”. Savukārt kopš 2013. gada 1. janvāra uz deleģēšanas līguma pamata institūcija darbojas Aizsardzības ministrijas pakļautībā.

“Ar kiberdrošību sākām nodarboties jau gandrīz pirms 15 gadiem, kad uzsākām veidot savu kiberdrošības kompetenci un pirmo cert Latvijā – “LATNET CERT”, kas pēc tam pārtapa par “CERT NIC.LV”. Savukārt 2011. gadā mūsu komanda kopā ar Datoru drošības incidentu reaģēšanas vienību izveidoja “CERT.LV”. Tas bija sākums Latvijas kiberdrošības ekosistēmas veidošanai,” stāsta B. Kaškina.

Institūcijas vadītāja uzsver, ka desmit gadu laikā izveidota stabila un funkcionējoša institūcija ar skaidri noteiktām atbildībām, pienākumiem un drošības prasībām. Viņa gan piebilst – produktīvā darba vide izveidojusies, pateicoties arī sadarbības iestādēm, īpaši Aizsardzības ministrijai, kuras paspārnē darbojas   “CERT.LV”.

Image
Foto: CERT.LV
Foto: Foto: CERT.LV
Foto: CERT.LV

Uzticas gan sabiedrība, gan institūcijas un uzņēmumi

 “CERT.LV” galvenie pienākumi ir uzturēt un aktualizēt informāciju par informāciju tehnoloģiju (IT) drošības apdraudējumiem, sniegt atbalstu valsts institūcijām IT drošības jomā, kā arī sniegt atbalstu IT drošības incidentu novēršanā jebkurai fiziskai vai juridiskai personai.

Tieši uzticamības veidošanu B. Kaškina norāda kā vienu no svarīgākajiem institūcijas sasniegumiem. “Tas ir ļoti grūts process. Uzskatām, ka esam panākuši diezgan lielu uzticēšanos no daudzu iestāžu un uzņēmumu puses. Mūsu acīs tas ir milzīgs sasniegums – ka cilvēki mums uzticas un ļauj sev palīdzēt,” uzsver “CERT.LV” vadītāja.

Viņa arī pauž cerību, ka iestādes darbs ir spējis palīdzēt sabiedrībai – jo sevišķi pēdējā gada laikā, kad teju visu cilvēku ikdiena ir pārcēlusies kibertelpā. Ieilgušās Covid-19 pandēmijas apstākļos iedzīvotāji aizvien vairāk laika pavada tiešsaistē un daudz biežāk saskaras ar visdažādākajiem apdraudējumiem gan iepērkoties, gan mācoties, gan strādājot. B. Kaškina atklāj, ka pie  “CERT.LV” vēršas ļoti daudzi interneta lietotāji, saskaroties ar krāpniecības mēģinājumiem vai sūtot informāciju par saņemtiem dīvainiem piedāvājumiem, lai vērstos pēc padoma, kā rīkoties vai pārliecinātos par saņemto “neticamo piedāvājumu” patiesumu.

“Esam novērojuši ļoti lielu šādu ziņojumu pieaugumu. Manuprāt, tas ir pozitīvi un norāda, ka cilvēkiem šīs lietas rūp un ka viņi vēlas ekspertu padomu un palīdzību brīžos, kad pašiem nav skaidrs, kā tālāk rīkoties,” saka B. Kaškina.

Tāpat, lai informētu par notiekošo kibertelpā,  “CERT.LV” arī organizē informatīvus un izglītojošus pasākumus gan valsts iestāžu darbiniekiem, gan IT drošības profesionāļiem, gan citiem interesentiem.

Pašu radītas sistēmas ar limitētu budžetu

B. Kaškina atklāj, ka sākotnēji institūcija sākusi darbu ar ļoti ierobežotiem resursiem. Tomēr, neskatoties uz  to,  “CERT.LV” ar savu kompetenci izdevies radīt pašus pirmos agrās brīdināšanas sistēmas jeb sensoru tīkla prototipus, kas ir pilnībā bāzēti uz atvērta koda programmatūru. Pēc  “CERT.LV” vadītājas vārdiem – sensoru tīkla izveide un apjomīgā ieviešana atzīmējami kā iestādes būtiskākie praktiskie sasniegumi, kas dod iespēju diezgan precīzi redzēt un saprast, kas notiek Latvijas kibertelpā.

Image
Foto: Sargs.lv
Foto: Foto: Sargs.lv
Foto: Sargs.lv

Tāpat  “CERT.LV” izveidojusi ļoti labi funkcionējošu sistēmu, kā informēt par apdraudējumiem gala lietotājus. Izstrādāta apdraudējumu datu bāze, kurā ir informācija par inficētām vai apdraudētām lietotāju ierīcēm – piemēram, mājas interneta maršrutētājs, viedais TV, personīgais klēpjdators. Konstatējot apdraudējumu, informācija tiek nogādāta līdz gala lietotājiem ar interneta pakalpojuma sniedzēju starpniecību un sniegts padoms kā radušos apdraudējumu novērst.

B. Kaškina uzsver – sistēmas radītas pašu spēkiem un ierobežotiem resursiem, taču to funkcionalitāte neatpaliek no dārgiem komercrisinājumiem. Tieši tāpēc “CERT.LV” par tām ir ļoti lepna.

Komanda, kurai darbs ir hobijs

 “CERT.LV” vadītāja uzsver – viens no institūcijas produktīva darba stūrakmeņiem ir komandas spēja reaģēt un mācīties līdz ar kibertelpas straujo attīstību.

Tas tiešām ir viens no būtiskākajiem aspektiem, lai mēs šajā vidē spētu produktīvi darboties un adekvāti reaģēt. Mūsu jomā ir svarīgi sekot līdzi visām izmaiņām, tendencēm, jaunumiem, kā arī jaunām ievainojamībām. Jāsaka gan, ka mūsu komandas cilvēkiem, kuri seko līdzi šīm lietām, tas nav tikai darbs, bet arī hobijs. Viņiem kiberdrošība ir dziļi sirdī. Aktualitātēm kiberdrošībā un pašizglītībai tiek veltīts daudz laika – lai spētu adekvāti reaģēt, pamanīt apdraudējumus un būt spējīgiem palīdzēt.
bilde
Baiba Kaškina
CERT.LV vadītāja

Vienlaikus gan viens no lielākajiem iestādes izaicinājumiem ir tieši komandas noturēšana. B. Kaškina skaidro – tas tādēļ, ka šāda mēroga speciālisti privātajā sektorā saņem daudzkārt lielāku atalgojumu. Tomēr,  neskatoties uz konkurētspējīgo atalgojumu cituviet, institūcijai izdevies noturēt stabilu komandu ar nelielu cilvēkresursu mainību. B. Kaškina norāda – tas pateicoties tam, ka  “CERT.LV” piedāvā ļoti interesantu darbu, izaugsmes un apmācības iespējas. Turklāt  “CERT.LV” komandu motivē arī patriotiskas sajūtas, ka darbinieki ar savu darbu palīdz stiprināt Latvijas valsts kibertelpas drošību.

Atzinība par  “CERT.LV” ieguldījumu desmit gadu garumā

  “CERT.LV” savos darbības gados ir aktīvi iesaistījusies un sniegusi neatsveramu ieguldījumu Latvijas kibertelpas stiprināšanā, nacionālo tiesību aktu sagatavošanā un analīzē IT drošības jomā, sabiedrības informēšanā, kā arī izglītošanā par apdraudējumiem kibertelpā. Institūcija ir veicinājusi arī sekmīgu Digitālās drošības uzraudzības komitejas darbību. Tāpat “CERT.LV” ik gadu organizē starptautisko konferenci “Kiberšahs” un divas reizes gadā semināru “Esi Drošs”.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Savukārt starptautiski  “CERT.LV” ir pilntiesīgs FIRST (Forum for Incident Response and Security Teams) biedrs, kā arī aktīvi līdzdarbojas CSIRT tīkla aktivitātēs. Institūcija aktīvi piedalās arī starptautiskajās mācībās, piemēram, “Locked Shields”, kā arī līdzdarbojusies NATO Kiberdrošības ekselences centra mācību “Crossed Swords” organizēšanā.

Institūcijas darbu ļoti atzinīgi novērtē arī Aizsardzības ministrija,  “CERT.LV” apbalvojot ar goda rakstu par ieguldījumu Latvijas kiberdrošības stiprināšanā desmit gadu garumā.

 “CERT.LV” vadītāja B. Kaškina pauž, ka ir pozitīvi pārsteigta un iepriecināta par piešķirto apbalvojumu. Viņa norāda, ka viņai pašai un arī kolēģiem ir svarīgi, ka Aizsardzības ministrija augstu novērtē  “CERT.LV” darbu, tehnoloģisko kompetenci un viedokli.

“Mums ar Aizsardzības ministriju ir izveidojusies ļoti veiksmīga un auglīga sadarbība. Esam tiešām priecīgi, ka varam strādāt ar saikni tieši šajā sektorā un tieši šajā ministrijā, jo tas sniedz daudz plašāku redzējumu par notiekošo. Turklāt varam cieši sadarboties ar Militāro informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas komandu (MILCERT), kuriem ir redzējums par to, kas notiek Aizsardzības ministrijas sektora kibertelpā. Kopumā esam ļoti pagodināti par iespēju sadarboties un atbalstīt šo sektoru un ministriju,” saka B. Kaškina.

Svarīgi saglabāt tehnisko kompetenci un iestādes neatkarību

Atbildot uz jautājumu par  “CERT.LV” mērķiem nākamajiem desmit gadiem, B. Kaškina joko – desmit gadi kibertelpā ir ļoti ilgs laiks, lai varētu prognozēt notiekošo. Tāpēc iestāde izvirzījusi ambīcijas vien tuvākajiem pieciem gadiem. 

B. Kaškina norāda – viens no nākotnes izaicinājumiem ir noturēt institūcijas tehnisko kompetenci visaugstākajā līmenī. Viņa uzsver, ka tas prasa arī turpmāku nepārtrauktu sekošanu līdzi pasaulē notiekošajam kiberjomā un nepārtrauktu mācīšanos. Tāpat vienlīdz būtiski  “CERT.LV” atrast pareizo vietu kopējā kiber – ekosistēmā, jo gan Latvijas, gan Eiropas mērogā pēdējo gadu laikā jautājumi kiberjomā kļuvuši daudz nozīmīgāki. B. Kaškina arī informē, ka nesen publicēta jaunā Eiropas kiberstratēģija, kā arī plānota Tīklu un informācijas drošības direktīvas otrā versija, kas norāda, ka notiek un ir gaidāmas arvien vairāk izmaiņas arī politiskā līmenī.

“Manuprāt, mūsu izaicinājums un arī cerība ir saglabāt savu tehnisko kompetenci un iestādes centrālo lomu kiberdrošības jautājumos. Tas ir būtiski, lai mēs varētu veidot objektīvu viedokli par to, kas redzams kibertelpā un vienlaikus veiksmīgi sadarboties ar citiem kiber – ekosistēmas spēlētājiem, kas ir un būs atbildīgi par norisēm kibertelpā. Piemēram, kiberdrošības jomā tiek runāts par nepieciešamu produktu sertificēšanu, kā arī tiek runāts par plāniem paplašināt kibertelpas uzraudzības funkcijas. Redzēsim, kā attīstīsies situācija un kā varēsim nostiprināt savu centrālo pozīciju,” saka B. Kaškina.

Dalies ar šo ziņu