Serbijas un Kosovas starpā atkal pieaugusi spriedze par automašīnu numurzīmju nomaiņu

Konfliktu zonas
LETA/AP
Serbijas karavīri
Foto: Serbijas karavīri Foto: AP/Scanpix

Serbijas un Kosovas starpā atkal pieaugusi spriedze par automašīnu numurzīmju nomaiņu, un Serbija pierobežā esošajās karaspēka daļas izsludinājusi pastiprinātu gatavības stāvokli. Neskatoties uz ASV un Eiropas Savienības (ES) aicinājumiem atlikt šādu soli, Kosovas varasiestādes ir brīdinājušas Kosovā dzīvojošos serbus nomainīt savām automašīnām numurzīmes ar Kosovas varasiestāžu izsniegtajām.

Atbildot uz Kosovas soli, Serbijas aizsardzības ministrs Milošs Vučevičs otrdien paziņoja, ka Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs izsludinājis armijā paaugstinātas gatavības stāvokli.

"Mēs negatavojamies karam, bet mēs nedrīkstam būt nesagatavoti," norādīja Vučevičs. "Mēs esam gatavi turpināt mūsu dialogu ar Prištinu," viņš piebilda. Ko praktiski nozīmē šis gatavības stāvoklis, nav skaidrs.

Serbija faktiski zaudēja kontroli pār galvenokārt albāņu apdzīvoto Kosovu 1999.gadā pēc NATO militārās iejaukšanās Kosovas konfliktā, bet 2008.gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas. Tomēr Belgrada bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu. Tikmēr Kosova kopš 2008.gada faktiski velti mēģina pārliecināt serbu minoritāti pakļauties Prištinai pat ikdienas birokrātiskajos jautājumos.

Serbijas valsts kontrolētie mediji ziņo, ka uz Kosovas un Serbijas robežas parādījušies nemarķēti bezpilota lidaparāti, kas novērojuši Serbijas armijas kazarmas un pozīcijas. Mediji vēsta, ka pēc Vučiča komandas gaisā tika pacelti iznīcinātāji, bet lidroboti pameta Serbijas gaisa telpu pirms iznīcinātāji tos sasniedza.

ES pieprasījusi, lai Serbija un Kosova normalizē attiecības, ja tās vēlas progresu ceļā uz iestāšanos blokā. Brisele un Vašingtona pēdējā laikā pastiprināti cenšas panākt pozitīvu virzību abu valstu attiecībās, bažījoties par Ukrainas kara destabilizējošo ietekmi un Serbijas ciešajām attiecībām ar Krieviju.

Jau pagājušajā gadā mēģinājums ieviest Kosovas numurzīmes arī valsts ziemeļdaļā, kas robežojas ar Serbiju, izsauca vietējās serbu minoritātes protestus. Vasarā šis scenārijs atkārtojās, un tikai pēc NATO miera uzturētāju iejaukšanās protestētāju uztaisītās ceļu barikādes tika novāktas.

Kosova galu galā piekāpās ES un ASV spiedienam un atlika prasību par numura zīmju nomaiņu līdz 1.novembrim. Jaunie noteikumi stājās spēkā otrdien, bet Kosovas varasiestādes paziņojušas, ka tie tiks ieviesti pakāpeniski.

Pirmajās trīs novembra nedēļās autovadītāji, kas nebūs nomainījuši numurzīmes, saņems brīdinājumus. Vēlāk tiks piemērotas sodanaudas, bet no janvāra beigām tikai automašīnām ar jaunām pagaidu numurzīmēm būs atļauts pārvietoties līdz 21.aprīlim. No 21.aprīļa vecās numurzīmes vairs nebūs atļautas, un šoferiem, kas pārkāps noteikumus, draudēs automašīnu konfiskācija.

Pagājušajā nedēļā numurzīmes savām automašīnām nomainīja tikai 20 serbi un vismaz viens no šiem spēkratiem tika aizdedzināts, atklāja Kosovas iekšlietu ministrs, kurš aicināja serbus ievērot jaunos noteikumus.

Dalies ar šo ziņu