Latvijas kontingenta rota Kosovā mācībās trenē pūļa kontroles iemaņas

NBS
Sargs.lv
Kosova
Foto: Latvijas kontingents Kosovā

Latvijas kontingenta NATO vadītajā miera uzturēšanas operācijā Kosovā (KFOR) manevra rotas kavarīri veiksmīgi aizvadījuši pūļa kontroles apmācību. Mācības norisinājās multinacionālā vidē, piedaloties sabiedroto bruņoto spēku karavīriem no tādām valstīm kā Šveice, Ukraina, Itālija un Polija.

Latvijas kontingenta Kosovā manevra rotā dien karavīri no NBS Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 1. mehanizētā kājnieku bataljona (LATBAT) 1. mehanizētās kājnieku rotas.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka NATO vadītajā starptautiskajā operācijā KFOR Kosovā dienošajiem Latvijas karavīriem ir jābūt gataviem vajadzības gadījumā iesaistīties ne tikai patrulēšanas uzdevumos, jo situācija uz Serbijas-Kosovas robežas etniski jūtīgo jautājumu dēļ var saasināties jebkurā brīdī.

Image
Kosova
Latvijas kontingents Kosovā

Tāpēc viņi jau pirms došanās uz Kosovu vairākus mēnešus tam tika gatavoti Ādažu bāzē, un kulminācija šajā posmā ir tieši pūļa savaldīšanas mācības, kas maksimāli pietuvinātas realitātei.

Līdzīgus mācību scenārijus jau ar sabiedroto valstu karavīriem viņi izspēlē arī, esot operācijas rajonā Kosovā. Šoreiz sadarbība notika ar karavīriem no Šveices, Ukrainas, Itālijas un Polijas, un šāda apmācība veicina Kosovā izvietoto vienību savstarpējo sadarbību un esošo spēju savietojamību noteikto uzdevumu izpildē. 

Kā atzīst rotas komandiera vietnieks kapteinis E. Grenovskis, piedaloties šādās mācībās, rotas karavīri nostiprina savas spējas izpildīt vienu no galvenajiem KFOR uzdevumiem Kosovā - kustības brīvības un drošas vides nodrošināšanu ikvienam Kosovas iedzīvotājam.

Jau ziņots, ka šī gada 15. jūlijā uz starptautisko NATO vadīto miera uzturēšanas operāciju Kosovā devās jau trešā Latvijas karavīru rotācija.

Miera uzturēšanas operācijā Kosovā Latvija piedalās ar vieglo kājnieku rotu, kas ir integrēta ASV vadītajā daudznacionālajā bataljonā un veic patrulēšanu, savu spēku aizsardzību, kaujas spēju uzturēšanu, kā arī ātrās reaģēšanas spēku uzdevumu izpildi.

Pirmā Latvijas kontingenta rotācija uz Kosovu devās 2021. gada 7. jūnijā, taču šī ir jau otrā reize, kad pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma Latvija atgriežas šajā NATO vadītajā operācijā. 

Dalies ar šo ziņu