Krievijas izraisītā kara apskats – 8. augusts

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Ukraiņu karavīri
Foto: Ukraiņu karavīri Foto: AP/Scanpix

Rietumu un Ukrainas plašsaziņas līdzekļi izplatīja, visticamāk, nepatiesu ziņu par to, ka kāds Krievijas ģenerālis esot draudējis iznīcināt Krievijas okupēto Zaporižjas atomelektrostaciju (AES), ja Krievija nespēs to noturēt. Vairāki ziņu avoti dalījās ar ekrānšāviņu no Krievijas sociālā tīkla "Vkontakte", kurā tika apgalvots, ka tajā citēts ģenerālmajors Valērijs Vasiļjevs, kurš apgalvojis, ka Krievija ir aizminējusi Zaporižijas AES un ka elektrostacija būs "vai nu Krievijas zeme, vai izdedzināts tuksnesis", ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Pats medijs apgalvoja, ka ekrānšāviņš ir no viltotas grupas, un noliedza, ka būtu rakstījis ziņojumu. Krievijas Aizsardzības ministrija nosodīja ziņojumu un ekrānšāviņu kā "viltojumu" un apgalvoja, ka laikā, kad Vasiļjevs esot izteicis paziņojumu Zaporižjas spēkiem, viņš atradies Uzbekistānā. Neatkarīgi no sākotnējā ziņojuma izcelsmes (vai esamības), ziņojums ir neuzticams.

Šī, iespējams, kļūdainā ziņošana novērš uzmanību no ļoti reālajiem riskiem, ko rada Krievijas veiktā Zaporižjas AES militarizācija, kas, iespējams, ietver elektrostacijas mīnēšanu un gandrīz noteikti arī nedrošu militārās bruņutehnikas glabāšanu kodolreaktoru un kodolatkritumu glabātavu tuvumā. "Bellingcat" vietnē ir atrodams Zaporižjas AES videoieraksts, kas uzņemts ar dronu un ar kuru 5. augustā dalījās Krievijas opozīcijas izdevums "The Insider". Video ir redzams, kā Krievijas militārā tehnika pārvietojas spēkstacijā un tās apkārtnē, tostarp militārās kravas automašīnas un bruņumašīnas pārvietojas ap ēku, kurā atrodas pirmais no sešiem spēkstacijas kodolreaktoriem. Krievijas amatpersonas apgalvo, ka Ukraina ir vairākkārt uzbrukusi spēkstacijai, savukārt Ukrainas amatpersonas apgalvo, ka Krievijas spēki uzbrūk Ukrainas pozīcijām no spēkstacijas iekšienes, neļaujot ukraiņiem veikt atbildes uzbrukumu un būtībā izmanto spēkstaciju kā vairogu.

Krievijas spēki 8. augustā veica ierobežotu sauszemes uzbrukumu uz ziemeļrietumiem no Slovjanskas. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki veica neveiksmīgu ofensīvu, lai uzlabotu savas pozīcijas pie Bohorodičnes. Krievijas spēki turpināja apšaudīt apdzīvotas vietas starp Izjumu un Slovjansku gar Harkivas-Doņeckas apgabala robežu un papildus veica artilērijas triecienu tieši uz Slovjansku. Krievijas žurnālists un militārais blogeris Jevgeņijs Podubnijs 7. augustā apgalvoja, ka Ukrainas spēki, neraugoties uz nepārtrauktajiem Krievijas triecieniem, Harkivas apgabalā nepārtraukti veido jaunas brigādes, un prognozēja, ka šāda spēku veidošana liecina, ka Ukrainas spēki var vienlaicīgi veikt virzīšanos gan Hersonas virzienā, gan Harkivas apgabalā.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 8. augusts
Krievijas izraisītā kara situācija – 8. augusts George Barros, Kateryna Stepanenko, Noel Mikkelsen and Daniel Mealie/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Krievijas spēki 8. augustā veica sauszemes uzbrukumus uz austrumiem no Siverskas. Ukrainas ģenerālštābs paziņoja, ka Krievijas spēki mēģināja neveiksmīgi uzbrukt Verhnokamjanskas virzienā un vēl četrās nenosauktās apdzīvotās vietās. Luhanskas apgabala vadītājs Serhijs Haidajs ziņoja, ka Ukrainas spēki neitralizējuši Krievijas izlūku grupas pie neprecizētām apdzīvotām vietām. Krievijas spēki turpināja apšaudīt Siversku un tuvējās apdzīvotās vietas ar raķešu artilēriju un ar gaisa triecieniem.

Krievijas spēki 8. augustā turpināja sauszemes uzbrukumus uz austrumiem un dienvidiem no Bahmutas. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Ukrainas spēki sakāva neprecizēta ešelona Krievijas izlūku grupas pie Bahmutske un Jakovļivkas - ciemiem aptuveni 15km uz ziemeļaustrumiem no Bahmutas. Krievijas spēki, visticamāk, cenšas nodibināt kontroli pār Soledaru uz Bahmutas ziemeļiem un Zaitsevi uz dienvidiem no Bahmutas.

8. augustā Krievijas spēki turpināja sauszemes uzbrukumus uz ziemeļrietumiem un dienvidrietumiem no Doņeckas pilsētas. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas karaspēks mēģināja virzīties uz Avdijivku, Piskiem un Nevelski. Sociālajos plašsaziņas līdzekļos publicētajos kadros bija redzams, ka Krievijas spēki virzās uz priekšu pašā Piskā, un, ņemot vērā Ukrainas ģenerālštāba ziņojuma neskaidro formulējumu, Krievijas spēki, visticamāk, koncentrējas uz virzību uz ziemeļrietumiem caur Pisku centru.

Krievijas spēki neveica apstiprinātus sauszemes uzbrukumus uz ziemeļaustrumiem no Harkivas pilsētas un 8. augustā koncentrējās uz esošo līniju uzturēšanu. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki veica gaisa uzlidojumus un bezpilota lidaparātu izlūkošanu uz ziemeļaustrumiem no Harkivas pilsētas.

Krievijas spēki turpināja koncentrēt centienus, lai saglabātu savas pašreizējās pozīcijas un nepieļautu Ukrainas progresu gar Dienvidu asi. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki turpināja apšaudīt civilo un militāro infrastruktūru, izmantojot tanku un raķešu artilēriju, un pastiprināja gaisa izlūkošanu, izmantojot bezpilota lidaparātus, gar visu kontaktlīniju. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki veica arī gaisa triecienus Prečistivkā, Volodimirvkā, Novomihailovkā un Poltavkā.

Krievijas spēki turpināja ar artilēriju un raķetēm uzbrukt apdzīvotām vietām Dņepropetrovskas, Nikolajevas un Odesas apgabalos. Ukrainas amatpersonas ziņoja, ka Krievijas spēki izšāva divas raķetes "Kh-59" uz Kamianski un turpināja apšaudīt Nikopoli, Zelendolsku, Marhanecu un Lielo Kostromku Dņeproprovskas apgabalā. Krievijas spēki turpināja apšaudīt apdzīvotas vietas Nikolajevas pilsētas nomalē, bet tiešus triecienus Nikolajevas pilsētā neveica.

Ukrainas spēki turpināja uzbrukt Krievijas militārajām pozīcijām un munīcijas noliktavām Zaporižjas un Hersonas apgabalā. Melitopoles mērs Ivans Fjodorovs ziņoja, ka naktī no 7. uz 8. augustu Ukrainas augstās mobilitātes artilērijas raķešu sistēmas (HIMARS) triecieni iznīcinājuši "ievērojamu daudzumu" Krievijas militārās tehnikas un darbaspēka koncentrācijas rūpnieciskajos rajonos visā Melitopolē. Fjodorovs arī norādīja, ka Krievijas spēki nedēļā no 31. jūlija līdz 7. augustam no Melitopoles uz Hersonu pārvietoja ievērojamu daļu savu pretgaisa aizsardzības sistēmu. Ukrainas amatpersonas apstiprināja, ka Ukrainas spēki naktī no 7. uz 8. augustu uzbruka Antonivska un Kahovkas tiltam. Krievijas Okupācijas pārvaldes Hersonas apgabala vadītāja vietnieks Kirils Stremuzovs paziņoja, ka Krievijas amatpersonas atliks Antonivskas tilta atkārtotu atvēršanu, kas bija paredzēta 10. augustā, jo pie tilta tika bojātas celtniecības iekārtas. Ukrainas Dienvidu operatīvās pavēlniecības preses pārstāvis Vladislavs Nazarovs ziņoja, ka Ukrainas gaisa triecieni trāpīja divām Krievijas pozīcijām Hersonas un Berislavas rajonā un ka 7. augustā Ukrainas netiešā uguns iznīcināja Krievijas munīcijas noliktavu Charivnē, aptuveni 65km uz ziemeļaustrumiem no Hersonas pilsētas.

Čečenijas Republikas vadītājs Ramzans Kadirovs paziņoja, ka Krievijas speciālo spēku brīvprātīgo grupa pabeidza divu nedēļu paātrinātu taktisko apmācību kursu Krievijas Speciālo spēku universitātē Gudermesā, Čečenijā. 8. augustā Kadirovs paziņoja, ka no Groznijas lidostas izlidoja brīvprātīgo lidmašīna, kas nosūtīta izvietošanai uz neprecizētu teritoriju Ukrainā.

Krievijas okupācijas amatpersonas sāk izdot oficiālus rīkojumus, lai sagatavotos fiktīviem aneksijas referendumiem. Krievijas Zaporižjas apgabala okupācijas pārvaldes vadītājs Jevgeņijs Balickis 8. augustā paziņoja, ka devis rīkojumu apgabala centrālajai vēlēšanu komisijai "sākt darbu pie jautājuma par referenduma organizēšanu par Zaporižjas apgabala pvienošanos Krievijas Federācijai."[39] Balickis apgalvoja, ka rīkojumu parakstījis pēc tam, kad 8. augustā Zaporižjas apgabalā notikušajā pasākumā "Mēs esam kopā ar Krieviju" 700 delegātu nobalsojuši "vienbalsīgi". ISW jau iepriekš ir vērtējusi, ka Kremlis, visticamāk, ir nodibinājis, koordinē un popularizē organizāciju "Mēs esam kopā ar Krieviju", lai radītu mākslīgu sabiedrības atbalstu okupēto Ukrainas apgabalu aneksijai un integrācijai Krievijā. Citas Krievijas okupācijas amatpersonas pastiprināja Balitska gatavošanos referendumam un apsveica viņu par "sekošanu Krimas ceļam.

Krievijas okupācijas amatpersonas arī cenšas stimulēt Ukrainas sadarbību ar Krieviju datu vākšanā, ko okupācijas amatpersonas, visticamāk, izmantos, lai falsificētu fiktīvo aneksijas referendumu rezultātus, taču sastopas ar pretestību. Ukrainas pretošanās centrs 8. augustā ziņoja, ka Krievijas okupācijas spēki Hersonā paplašina "vienreizējās finansiālās palīdzības" vietu skaitu, kurās civiliedzīvotāji okupētajās teritorijās var saņemt 10 000 rubļu (aptuveni 165 ASV dolārus) apmaiņā pret pases datiem. Pretošanās centrs ziņoja, ka šī pieeja nav devusi tik lielu datu apjomu, kā okupācijas amatpersonas bija plānojušas, tāpēc tās paplašināja vietu skaitu visā okupētajā Hersonas apgabalā. Ukrainas partizānu Telegram kanāls "Yellow Ribbon" aicināja Hersonas apgabala iedzīvotājus mobilizēties un neļaut krieviem 8. augustā sarīkot aneksijas referendumu un lūdza civiliedzīvotājus okupētajās teritorijās sniegt informāciju par Krievijas kolaborantiem un karaspēka pārvietošanos. 8. augustā "Yellow Ribbon" arī dalījās ar attēliem, kuros redzami partizānu atbalstītāji, izvietojot partizānu plakātus un saukļus Hersonā, Nova Kahovkā, Melitopolē un Krimā, un aicināja ukraiņus pretoties Krievijas "pasportizācijas" centieniem.

Dalies ar šo ziņu