Krievijas izraisītā kara apskats – 7. augusts

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Ukraiņu karavīri Harkivā
Foto: Ukraiņu karavīri Harkivā Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas okupācijas amatpersonas, iespējams, paātrina gatavošanos nelikumīgajam pseidoreferendumam par Krievijas okupētās Ukrainas teritorijas aneksiju. Zaporižjes apgabala Melitopoles pilsētas mērs Ivans Fjodorovs 7. augustā ziņoja, ka Ukrainas iedzīvotāju pretestība ir piespiedusi Krievijas iestādes pastāvīgi mainīt referenduma plānus. Fjodorovs apgalvoja, ka okupācijas iestādes bija plānojušas vienu balsošanas dienu, bet tagad apsver septiņu dienu "balsošanu no mājām", kuras laikā bruņotas Krievijas militārpersonas dosies no mājas uz māju un "iztaujās" Melitopoles iedzīvotājus, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Fjodorovs apgalvoja, ka tikai aptuveni 10% no Melitopolē palikušajiem civiliedzīvotājiem atbalsta Krievijas okupāciju, un brīdināja, ka Krievijas karavīri draud nošaut iedzīvotājus, kuri nebalsos par aneksiju. Ukrainas Hersonas administrācijas padomnieks Sergejs Hlans norādīja, ka okupācijas varas iestādes nav pilnībā izstrādājušas nosacījumus referenduma rīkošanai no 7. augusta. Okupācijas varas iestādes varētu arī mainīt fiktīvo referendumu norises laiku, reaģējot uz reālās situācijas izmaiņām uz vietas, tostarp Ukrainas pretuzbrukumu. Provizoriskais referenduma datums joprojām ir 11. septembris.

Atceļot iespēju balsot klātienē, Krievijas okupācijas iestādes palielina savas iespējas tieši iebiedēt Ukrainas civiliedzīvotājus. Šādi centieni nav nepieciešami, lai balsojumu izkropļotu atbilstoši Kremļa vēlamajam iznākumam, taču tas padara gandrīz neiespējamu jebkādu neatkarīgu balsojuma pārraudzību. Okupācijas iestādes šīs "aptaujas" var pārvērst arī par izlūkdienestu vākšanas operācijām, lai okupētajos apgabalos iznīcinātu Ukrainas opozīciju.

Irānas Kosmosa aģentūra (ISA) 7. augustā noliedza ziņojumus, ka Krievija izmantos Irānas satelītu virs Ukrainas. Irānas valsts ziņu aģentūra IRNA 7. augustā citēja ISA paziņojumu, kurā apgalvots, ka satelīts tiks kontrolēts no Irānas. ISA uzsvēra, ka "nevienai citai valstij nebūs piekļuves šādai informācijai, un baumas par satelīta attēlu izmantošanu citas valsts militāro mērķu labā ir nepatiesas". Laikraksts The Washington Post 4. augustā citēja divu Rietumu izlūkdienestu amatpersonu apgalvojumus, ka Krievija pēc palaišanas paturēs satelīta kontroli, lai novērotu Ukrainu, un nodos satelīta kontroli Irānai nenoteiktā datumā nākotnē. 3. augustā ISW ziņoja, ka Kremlis, visticamāk, turpina centienus izmantot savas attiecības ar Teherānu, lai saņemtu bezpilota lidaparātus izmantošanai Ukrainā.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 7. augusts
Krievijas izraisītā kara situācija – 7. augusts George Barros, Kateryna Stepanenko, Noel Mikkelsen and Daniel Mealie/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija apstiprināja ISW iepriekš izteiktos vērtējumus, ka Krievijas militārajā vadībā ir notikusi ievērojama rotācija sakarā ar Krievijas militārajām neveiksmēm Ukrainā. Aizsardzības ministrija ziņoja, ka kopš kara sākuma februārī no amata, iespējams, ir atlaisti vismaz seši Krievijas komandieri, tostarp Austrumu militārā apgabala komandieris ģenerālpulkvedis Aleksandrs Čaiko un Rietumu militārā apgabala komandieris ģenerālpulkvedis Aleksandrs Žuravļevs. Tāpat armijas ģenerālis Aleksandrs Dvorņikovs ir atstādināts no vispārējās vadības Ukrainā un ka armijas ģenerālis Sergejs Surovikins ir pārņēmis "Dienvidu grupējumu" Ukrainā.

Krievijas spēki 7. augustā veica ierobežotus sauszemes uzbrukumus uz dienvidrietumiem un dienvidaustrumiem no Izjumas Slovjanskas virzienā. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Ukrainas spēki atvairīja Krievijas spēku uzbrukumu pie Virnopiljas. Krievijas spēki veica sauszemes uzbrukumus pie Bohorodičnes un Doļinas, kas abas atrodas aptuveni 20km uz ziemeļrietumiem no Slovjanskas.

Krievijas spēki 7. augustā veica ierobežotu sauszemes uzbrukumu uz austrumiem no Siverskas. Ukrainas avoti ziņoja, ka Krievijas karaspēkam neizdevās uzlabot taktisko pozīciju Verhnokamjanskā, 5 km uz austrumiem no Siverskas.[15] Citādi Krievijas spēki veica gaisa un artilērijas triecienus Siverskā un tās apkārtnē.

Krievijas spēki 7. augustā turpināja sauszemes uzbrukumus uz ziemeļaustrumiem, austrumiem un dienvidiem no Bahmutas. Ukrainas ģenerālštābs paziņoja, ka Ukrainas karaspēks neitralizēja Krievijas izlūkošanas spēku grupu Bilohorivkā, apmēram 18 km uz ziemeļaustrumiem no Bahmutas gar autoceļu T1302. Krievijas spēki arī veica sauszemes uzbrukumus Jakovļivkas, Volodimirjevkas un Pokrovskas apkaimē. Krievijas spēki turpināja centienus iekarot teritoriju uz dienvidiem no Bahmutas un veica sauszemes uzbrukumus Zaitseves, Veršinas, Kodemas, Vidrodženiņas un Semihirjas apkaimē.

Krievijas spēki 7. augustā turpināja sauszemes uzbrukumus uz ziemeļiem un rietumiem no Doņeckas pilsētas un, visticamāk, veica pakāpenisku progresu Doņeckas pilsētas nomalē. Ukrainas ģenerālštābs paziņoja, ka Krievijas spēki turpināja centienus pārraut Ukrainas aizsardzības līnijas Krasnohorivkas, Piskas, Avdijivkas un Mariņinkas virzienā. Sociālajos plašsaziņas līdzekļos 7. augustā publicētajos kauju kadros redzami Krievijas spēki Pisky centrālajā daļā, kas liecina, ka Krievijas karaspēks, visticamāk, pārvietojas, lai nostiprinātu kontroli.

Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki turpināja apšaudīt visu saskares līniju ap Harkivas pilsētu un veica gaisa triecienus pret Ukrainas frontes pozīcijām.

Krievijas spēki 7. augustā neveiksmīgi mēģināja virzīties uz austrumiem no Nikolajevas pilsētas. Ukrainas militārās amatpersonas ziņoja, ka Krievijas spēki veica neveiksmīgu uzbrukumu Vasiļki-Blahodatnes virzienā, aptuveni 45 km uz austrumiem no Nikolajevas pilsētas. Krievijas spēki turpināja pastiprināt gaisa izlūkošanu un veikt gaisa uzlidojumus Andrijivkai un Bilohirkai, kas atrodas netālu no Inhulecas upes.

Ukrainas un Krievijas amatpersonas apmainījās apsūdzībām par atbildību par 6. augusta vakara apšaudi Zaporižjes atomelektrostacijā (AES). Ukrainas valsts enerģētikas uzņēmums "Energoatom" ziņoja, ka Krievijas spēki apšaudīja Zaporižjes AES ar raķetēm, kas trāpīja izlietotās kodoldegvielas stieņu glabātuvē un sabojāja radiācijas monitoringa sensorus. ISW nevar neatkarīgi identificēt par apšaudi atbildīgo pusi, tomēr ISW iepriekš vērtēja, ka Krievija, visticamāk, izmanto AES, lai manipulētu ar Rietumu bažām par kodolkatastrofu Ukrainā.

Krievijas spēki turpināja veikt aizsardzības pasākumus, lai novērstu Ukrainas triecienus Krievijas loģistikai un sagatavotu aizsardzības pozīcijas pirms Ukrainas pretuzbrukumiem. Hersonas apgabala administrācijas vadītājs Jaroslavs Januškevičs paziņoja, ka Krievijas spēki, gatavojoties Ukrainas pretuzbrukumiem, visā Hersonas apgabalā veic kritiski svarīgas infrastruktūras mīnēšanu. Hersonas apgabala administrācijas padomnieks Serhijs Hlans arī norādīja, ka Krievijas spēki apzināti sūta civilās satiksmes plūsmu pa Kahovkas hidroelektrostacijas tiltu un ļauj civiliedzīvotājiem izmantot pontonu tiltus, lai neļautu Ukrainas spēkiem mērķēt uz Krievijas zemes apgādes līnijām (GLOC) pār Dņepras upi. Melitopoles mērs Ivans Fjodorovs atzīmēja, ka Krievijas spēki katru dienu caur Melitopoli pārvadā trīs līdz četrus militārās tehnikas konvojus, iespējams, lai nostiprinātu savas aizsardzības pozīcijas Hersonas un Zaporižjes apgabala rietumos.

Tiek ziņots, ka pašpasludinātās Doņeckas un Luhanskas Tautas republikas (DNR un LNR) uzsāka vēl vienu slēptās mobilizācijas vilni. Ukrainas Galvenā militārās izlūkošanas pārvalde (GUR) ziņoja, ka DNR un LNR piespiedu kārtā mobilizē vīriešus, lai nokomplektētu mobilizācijas rezerves. GUR norādīja, ka LNR veido jaunus motorizēto strēlnieku bataljonus un atjauno esošās vienības 2. armijas korpusā, piespiedu kārtā iesaistot vīriešus militārajā dienestā. DNR un LNR vadītāji Deniss Pušilins un Leonīds Pasečņiks iepriekš apgalvoja, ka republikas marta beigās izbeidza aktīvās mobilizācijas periodu, un toreiz norādīja, ka nākotnē papildu mobilizācijas pasākumi nebūs nepieciešami.

Ukrainas partizāni kļūst arvien koordinētāki savās aktivitātēs. Ukrainas pretošanās centrs 7. augustā ziņoja, ka Ukrainas partizāni 4. augustā Hersonā izdeva savu pirmo avīzi "Partizānu balss", un apgalvoja, ka partizāni izplatījuši 1200 avīzes papīra eksemplāru. Ukrainas partizānu Telegram kanāls "Dzeltenā lentīte" izsludināja atlīdzību 10 bitkoinu (aptuveni 230 000 ASV dolāru) apmērā par Krievijas ieceltā okupētās Krimas gubernatora Sergeja Aksjonova notveršanu un nodošanu Ukrainai.

Dalies ar šo ziņu