Ukrainai vajag 150-300 reaktīvo zalvju uguns sistēmu okupēto teritoriju atbrīvošanai

Konfliktu zonas
LETA/BBC/UKRINFORM
Ukrainas karavīri apšauda krievu okupantu pozīcijas ar BM21 "Grad" artilērijas raķetēm
Foto: AFP/Scanpix

Lai panāktu paritāti pretstāvē Krievijai un iespēju atbrīvot okupētās teritorijas, Ukrainai vajadzīgas 150 līdz 300 reaktīvās zalvju uguns sistēmas, intervijā BBC radio paziņojis Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

Podoļaks arī sacījis, ka frontes līnijā ik dienu krīt 100 līdz 200 ukraiņu karavīru, kas ir vairāk nekā tika aplēsts iepriekš. Vēl tikai ceturtdien Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs sacīja, ka Ukrainas armija frontes līnijā zaudē līdz 100 karavīriem dienā, bet līdz 500 tiek ievainoti.

Atšķirības kritušo skaitļos liecina par to, cik grūti iegūt precīzu informāciju no kaujas lauka.

Ukrainas karavīri tiek nemitīgi bombardēti, Krievijas karaspēkam cenšoties sagrābt savā kontrolē visu Donbasu.

"Krievijas spēki, izņemot kodolieročus, frontē izmantojuši teju visu, tai skaitā smago artilēriju, daudzstobru reaktīvos mīnmetējus un aviāciju," paziņoja Podoļaks.

Viņš Ukrainas vārdā atkārtoti aicināja Rietumus piegādāt Ukrainai vairāk ieroču, uzsverot, ka "pilnīgs paritātes trūkums" Krievijas un Ukrainas karaspēku bruņojumā ir iemesls, kādēļ Ukraina zaudē tik daudz karavīru.

"Es domāju, ka rietumvalstu valdībām trūkst izlūkošanas un pretizlūkošanas datu šajā jautājumā. Tām netraucētu skaidrāk saprast ieroču daudzumu, kurus lieto Krievija, tai skaitā reaktīvo zalvju uguns sistēmu daudzumu. Mums būs paritāte, kad mums būs 150 līdz 300 reaktīvās zalvju uguns sistēmas; tad mēs spēsim efektīvi atbrīvot mūsu teritoriju," atzīmēja Podoļaks.

Viņš uzsvēra, ka Ukrainas prasības nav kaut kādas iegribas, bet objektīva nepieciešamība.

Viņš sacīja, ka Kijeva labi saprot rietumu partneru bažas par iespējamību, ka tiktu veikti triecieni Krievijas teritorijai no Ukrainas puses. "Tomēr tas nenotiks. Mēs vienkārši gribam aizsargāt mūsu valsti un aizdzīt no robežas Krievijas spēkus, kas ir ļoti agresīvi un karo cietsirdīgā, barbariskā veidā," paskaidroja Podoļaks.

Viņš arī konstatēja, ka "Krievija ir ekspansionistiska valsts, kurai nav cita savas eksistences redzējuma, kā vien uzbrukt citām valstīm". Ja paliks Krievijas okupētas teritorijas, tas ļaus šai valstij atjaunot konfliktu.

Podoļaks norādīja, ka miera sarunas varēs atsākties tikai tad, kad Krievija būs atkāpusies no teritorijām, kuras ieņēmusi kopš 24.februāra.

Ukrainas minimālais mērķis ir krievu atspiešana tur, kur tie atradās 23.februārī tieši pirms iebrukuma, un pēc tam var tikt atjaunotas miera sarunas, sacīja Podoļaks. Savukārt Ukrainas maksimālais mērķis ir kara karstās fāzes pabeigšana un pilnīga teritoriālās integritātes atjaunošana, viņš uzsvēra.

"Mēs būsim gatavi atgriezties pie sarunām, ja Krievijas Federācija pārtrauks ierosināt neadekvātas lietas un atgriezīsies pie realitātes," piebilda Podoļaks.

Dalies ar šo ziņu