Krievijas algotņi jeb “vāgnerieši” pastrādā jaunus noziegumus Sudānā un CĀR

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ The Middle East Eye
Centrālāfrikas Republikas iedzīvotāji pulcējas uz atbalsta demonstrāciju Krievijai, slavinot tās pretlikumīgo iebrukumu Ukrainā
Foto: AFP/Scanpix

Vairākos uzbrukumos laikā no 14. līdz 18. martam Centrālāfrikas Republikas (CĀR) zelta ieguves apgabalā valsts ziemeļaustrumos Krievijas bruņotie grupējumi jeb “vāgnerieši” nogalinājuši simtiem civiliedzīvotāju no Sudānas, Čadas, Nigēras un CĀR, bet vēl tūkstošiem cilvēku bijuši spiesti bēgt pāri robežai uz Sudānu, kur tikuši vajāti. Tā kā pašreizējais karš Ukrainā rada akūtu vajadzību Maskavā pēc naudas un zelta rezervēm, novērotāji uzskata, ka Krievijas spēku mērķis ir izraidīt no reģiona kalnračus, lai pēc tam zeltu un dimantus kontrabandas ceļā nogādātu uz Krieviju.

Konflikts par resursiem, īpaši zeltu, reģionā ir palielinājies jau kopš 2017. gada, kad bijušais Sudānas prezidents Omārs al Baširs atļāva krieviem veikt izrakteņu ieguves uz Sudānas un CĀR robežas.

22. martā ASV, Lielbritānija un Norvēģija kopīgā paziņojumā vēstīja, ka Vāgnera grupa Sudānas sociālajos medijos izplata dezinformāciju un iesaistās nelikumīgās darbībās, kas saistītas ar zelta ieguvi, turklāt viņu aktivitātes grauj labu pārvaldību un likuma varas ievērošanu. Tikmēr Sudāna oficiāli noliedz šādu Krievijas kaujinieku klātbūtni valstī.

Vašingtonā bāzētā domnīca “Defense One” norāda, ka, ņemot vērā jau iepriekš pastrādātos Vāgnera grupas noziegumus pret civiliedzīvotājiem, CĀR valdība, iespējams, viņiem vairs nemaksā. Vēlme pēc ienākumiem ir likusi kaujiniekiem īstenot izspiešanas reketus, iesaistīties uzņēmēju nolaupīšanā, zādzībās un kontrolpunktu izveidošanā, lai iekasētu nodokļus par tādām precēm kā kafija. Turklāt viņi nonākuši konfliktā arī ar Čadas valdību pēc bruņotu grupu vajāšanas pāri ziemeļu robežai.

Šobrīd Vāgnera grupa Āfrikā darbojas Angolā, Lībijā, Kongo Demokrātiskajā Republikā, CĀR, Madagaskarā, Mali, Mozambikā, Zimbabvē, Lībijā, Sudānā, Gvinejā un Gvinejā-Bisavā.

Iespējams, ka saistībā ar atklātībā nonākušo Krievijas vardarbību pret civiliedzīvotājiem Ukrainā, sevišķi Bučā un Irpiņā, tiks aktualizēti arī Krievijas pastrādātie noziegumi  Āfrikā, iespējams, pat atklāsies  virkne nesenu un iepriekš neapzinātu noziegumu. Tāpat ziņots, ka arī  Francija pieprasījusi oficiālu izmeklēšanu par Vāgnera grupas noslepkavotajiem civiliedzīvotājiem Mali. 

Dalies ar šo ziņu