Lielbritānijas AM: atkārtota karaspēka ievešana neatrisinātu Afganistānas problēmas

Konfliktu zonas
Sargs.lv/“Leading Britain’s Conversation”
Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Volless
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix

Militāra intervence nav veids, kā ilgtermiņā atrisināt Afganistānas problēmas, tā sarunā ar Liebritānijas mediju “Leading Britain’s Conversation” atzina Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Volless (Ben Wallace).

Uz jautājumu – vai situācijā, kad grupējums “Taliban” savā kontrolē turpina pārņemt arvien jaunas teritorijas, tuvinot starptautiski atzītās Afganistānas valdības krišanu, Lielbritānija atkal būtu gatava uz šo valsti nosūtīt savus karavīrus, B. Volless atzina, ka “darīs visu iespējamo” lai aizstāvētu Lielbritānijas drošību.

Tāpat viņš neslēpa, ka apspriežama ir “katra iespēja” lai  nepieļautu Afganistānas kļūšanu par teroristu patvērumu. Tomēr, komentējot iespējamu karaspēka atkārtotu izvietošanu šajā valstī, viņš atzina – tas neatrisinās Afganistānas ilgtermiņa problēmas.

“Es varētu nosūtīt [uz Afganistānu] 10 000 karavīru, mēs tur atkal varētu ieiet, mēs tur varētu palikt divus, trīs gadus. Mums ir tādas spējas, lai to izdarītu. Tomēr tas nav veids, kā atrisināt Afganistānas problēmas,” atzina B. Volless.

Vaicāts, vai tas nozīmētu, ka atkal gaidāms plašs Lielbritānijas kontingenta izvietojums Afganistānā, Lielbritānijas aizsardzības ministrs atbildēja: “Es atstāju atvērtu ikvienu iespēju. [..] Iepriekšējā reizē mēs grupējumam “Taliban” nodevām skaidru vēstījumu – jūs izmitinājāt pie sevis grupējumu “al Qaeda”, jūs sākāt uzbrukt Rietumvalstīm un konkrēti arī mūsu valstij. Mēs varam atgriezties jebkurā momentā.”

Tomēr atkārtoti jautāts, vai Lielbritānijas karavīri varētu atgriezties Afganistānā, B. Volless atbildēja izvairīgi: “Es darīšu visu, lai aizstāvētu mūsu valsti.”

Grupējums “Taliban” no Afganistānas varas tika gāsts 2001. gadā, kad pēc 11. septembra terora aktiem ASV, valstī iebruka NATO karaspēks. Karš pret teroristu grupējumiem Afganistānā noritēja apmēram 20 gadu. Tomēr šā gada NATO samitā Briselē alianse pieņēma lēmumu par karaspēka izvešanu. Iepriekš karaspēka izvešanu vienpusējā kārtā bija uzsākusi ASV.

Pēc starptautisko spēku aiziešanas no Afganistānas, grupējums “Taliban” strauji atguva savas pozīcijas, ieņemot vairāku nozīmīgu provinču galvaspilsētas, tostarp Kandahāru un Herātu.

Pasaules vadošie drošības eksperti ir pārliecināti, ka tuvākajā laikā grupējums varētu gāzt starptautiski atzīto Afganistānas valdību, pārņemot kontroli pār visu valsti.

Dalies ar šo ziņu