Pabriks par palīdzību Afganistānas pilsonim: Cilvēkam tas var būt dzīvības un nāves jautājums!

Konfliktu zonas
Sargs.lv
Afganistāna
Foto: Latvijas karavīri NATO starptautiskajā operācijā Afganistānā 2007. gadā. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šī brīža situācijas attīstība Afganistānā negaida, un tas konkrētajam cilvēkam var būt dzīvības un nāves jautājums. Tā Afganistānas pilsoņa – bijušā Latvijas un citu NATO valstu sadarbības partnera – lūgumu pēc patvēruma Latvijā komentē aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Tā kā minētais Afganistānas iedzīvotājs iepriekš loģistikas jautājumos ilgstoši palīdzējis NATO sabiedrotajiem, viņš un viņa ģimene jau saņēmusi draudus no talibu kaujiniekiem par iespējamo izrēķināšanos. Tāpēc Pabriks aicina Ārlietu un Iekšlietu ministrijas apmierināt prasību par patvēruma piešķiršanu steidzamības kārtā.

Kā sarunā ar “Sargs.lv” atzīst ministrs, šis ir pirmais šāda veida lūgums pēc patvēruma Latvijā, un tam ir jāpievērš nopietna uzmanība. Kopš NATO spēku aiziešanas no Afganistānas, ik dienu pasaules mediji ziņo par situācijas straujo pasliktināšanos valstī un talibu kaujinieku radīto postu.

Ministrs norāda – daudzo gadu laikā, ko starptautiskajās operācijās Afganistānā pavadījuši Latvijas un arī citu NATO sabiedroto valstu karavīri, izveidojušās attiecības arī ar vietējiem Afganistānas iedzīvotājiem, kuri snieguši dažāda veida pakalpojumus, piemēram, tulki un citi padomdevēji. Tāpēc, ministraprāt, būtu tikai pareizi, ja mēs ņemtu vērā arī viņu intereses un grūtā brīdī palīdzētu.

“Ja gadījumā talibi ienāks viņu apdzīvotajā teritorijā, tad pret šiem cilvēkiem var tik vērstas represijas. Mūsu uzdevums ir viņiem palīdzēt. Un šajā konkrētajā gadījumā es rosinu šim Afganistānas iedzīvotājam piešķirt patvērumu, jo, atšķirībā no daudziem citiem nepazīstamiem, šis cilvēks ir ilglaicīgi sadarbojies ar Latviju un mūsu karavīriem, nodrošinot mūsu transporta loģistiku. Viņš zina mūs, mēs zinām viņu, tas nav “kaķis maisā”."
Afganistāna
aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka aizsardzības ministrs A. Pabriks vēstulē ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam un iekšlietu ministrei Marijai Golubevai lūdzis steidzamības kārtā sniegt atbalstu un nodrošināt Afganistānas pilsoņa nokļūšanu Latvijā un izskatīt patvēruma piešķiršanas procesu.

Pabriks cer, ka atbildīgās valsts institūcijas reaģēs operatīvi un šo konkrēto jautājumu un ministra lūgumu spēs izskatīt steidzamības kārtā.

Image
Afganistāna
Foto: Afganistānas civiliedzīvotāji. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Afganistānas civiliedzīvotāji. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Afganistānā situācijas attīstība negaida, un tas konkrētajam cilvēkam var būt dzīvības un nāves jautājums! Tāpēc aicinu abas ministrijas izdarīt savu darbu gana labi un apmierināt šo prasību un manu lūgumu,” viņš saka.

Uz jautājumu, vai šis gadījums varētu būt par iemeslu, ka ar līdzīgu lūgumu pēc patvēruma Latvijā varētu vērsties vēl citi afgāņi, aizsardzības ministrs norāda – Afganistānas iedzīvotāju, ar kuriem sadarbojušies Latvijas bruņotie spēki, nemaz neesot tik daudz.

“Ja viņiem draud briesmas, mums par viņiem jāparūpējas, jo sabiedroto valstis arī rūpējas gan par saviem tulkiem, gan civilajiem darbiniekiem no afgāņu vidus. Tas ir mūsu uzdevums, mēs nevaram viņus atstāt likteņa varā. Un šis ir konkrēts gadījums, kad mēs varam palīdzēt,” rezumē A. Pabriks.
Image
Afganistāna
Foto: Afganistāna. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Afganistāna. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Jau ziņots, ka kāds Afganistānas pilsonis ar personīgu vēstuli vērsies pie aizsardzības ministra Arta Pabrika, lūdzot patvērumu Latvijā. Šo soli viņš pamato ar nedrošo situāciju Afganistānā un saņemtajiem draudiem viņam un viņa ģimenei. Afganistānas iedzīvotājs, kurš strādājis loģistikas jomā, NATO starptautiskās operācijas Afganistānā laikā ilgstoši nodrošinājis kravu pārvadājumus vairākām NATO dalībvalstīm, tostarp Latvijas kontingentam. Viņaprāt, tieši tāpēc talibi izteikuši draudus dzīvībai, un viņš ir nobažījies, ka tie arī varētu tikt īstenoti.

Dalies ar šo ziņu