Afganistānas pilsonis, kurš palīdzējis NATO dalībvalstīm, dzīvības draudu dēļ lūdz patvērumu Latvijā

Konfliktu zonas
Sargs.lv
talibi
Foto: Talibu kaujinieku patruļa Gaznī pilsētā, 12.08.2021. Foto: AP/Scanpix

Kāds Afganistānas pilsonis ar personīgu vēstuli vērsies pie aizsardzības ministra Arta Pabrika, lūdzot patvērumu Latvijā, pamatojot to ar nedrošo situāciju Afganistānā un saņemtajiem draudiem viņam un viņa ģimenei. Afganistānas iedzīvotājs, kurš strādājis loģistikas jomā, NATO starptautiskās operācijas Afganistānā laikā ilgstoši nodrošinājis kravu pārvadājumus vairākām NATO dalībvalstīm, tostarp Latvijas kontingentam. Kā vēstulē raksta afgānis, tāpēc arī viņam izteikti draudi dzīvībai, un viņš ir nobažījies, ka tie arī varētu tikt īstenoti.

Konkrētais Afganistānas pilsonis ilglaicīgi sniedzis atbalstu un nodrošinājis NATO valstu, tai skaitā Latvijas, kravu pārvadājumus uz militārajām bāzēm Afganistānā, ko pierāda arī vēstulei pievienotās līgumu kopijas. Latvijas uzņēmumi, kuri sadarbojušies ar šo personu, par viņu izsakās atzinīgi un līdzšinējo pieredzi vērtē pozitīvi – darbinieks strādājis godprātīgi, kravas vienmēr nogādātas laikā, ja kāda arī nomaldījusies, vienmēr pielicis pūles, lai to atrastu.

Jau ziņots, ka pēc NATO ilggadējās starptautiskās operācijas “Resolute Support” noslēguma un sabiedroto karaspēka izvešanas no Afganistānas, talibi ar spēku strauji pārņem kontroli. Ņemot vērā faktu, ka Afganistānas pilsonis palīdzējis NATO sabiedrotajiem Afganistānā, viņam ar ģimeni izteikti dzīvības draudi, un cilvēks ir noraizējies, ka šie draudi arī var tikt īstenoti.

Savā vēstulē aizsardzības ministram viņš raksta, ka “drošības situācija Afganistānā šobrīd ir kritiska un ar katru dienu pasliktinās – talibi kļūst aizvien mežonīgāki un jau nogalinājuši atsevišķus vietējos iedzīvotājus, kuri iepriekš atbalstījuši NATO spēkus Afganistānā”.

“Tā kā esmu bijis Aizsardzības ministrijas un Latvijas valdības sadarbības partneris Afganistānā es lūdzu jūsu ekselenci izskatīt manu lūgumu nodrošināt man un ģimenei iespēju pārcelties uz dzīvi Latvijā, lai dzīvotu mierā, drošībā un labklājībā. Ja talibi pie mums ieradīsies, Afganistānā dzīvi mēs nepaliksim,” viņš raksta vēstulē aizsardzības ministram.

Tāpēc Aizsardzības ministrija lūdz Ārlietu ministriju sniegt atbalstu un nodrošināt Afganistānas pilsoņa nokļūšanu Latvijā, savukārt Iekšlietu ministriju nodrošināt patvēruma piešķiršanas procesu. Turklāt, ņemot vērā personai izteiktos draudus dzīvībai, lūgums šo jautājumu izskatīt steidzamības kārtā.

“Uzskatu, ka par atbalsta sniegšanu NATO valstīm nevienam Afganistānas pilsonim vai to piederīgajiem nav jāmaksā ar savu dzīvību, tāpēc aicinu izskatīt patvēruma sniegšanu konkrētajai personai Latvijā. Turklāt lūgums izskatīt šo jautājumu steidzamības kārtā."
Artis Pabriks
aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka talibu kaujinieki turpina ieņemt civilās teritorijas,  ceturtdien viņu rokās nonākusi stratēģiski svarīgā Gaznī pilsēta, kas atrodas ap 150 kilometru attālumā no Afganistānas galvaspilsētas Kabulas un kalpo kā vārti starp galvaspilsētu un talibu kontrolētajām teritorijām dienvidos.

Nepilnas nedēļas laikā talibi ir sagrābuši savā kontrolē desmit no 34 Afganistānas provinču galvaspilsētām un aplenkuši lielāko pilsētu ziemeļos Mazārešarīfu, kur iepriekš ilglaicīgi bāzējās spēki, kas cīnījās pret talibiem.

Kauju dēļ mājas bijuši spiesti pamest simtiem tūkstoši cilvēku, un pēdējās dienās bēgļi ir pārpludinājuši Kabulu, kur viņi ierīko apmetnes parkos un citās publiskās vietās.

Dalies ar šo ziņu